Igor Siemieniuk Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Jeżeli mówimy o samej fermentacji to okej , ale jak wiemy na samej fermentacji się nie kończy . Nie wyobrażam sobie wypychania piwera w keg po sporym chmieleniu bez CC Ten pływak Fermzilli zbiera piwo z góry i nigdy nie miałem problemu z rozlewem do kega, nic niechcianego tam się nie dostawało. Z reszta widziałem tez taki patent z małym sitkiem na tym pływaku, tak na wszelki wypadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Czy rozkręcacie fermzillę po każdej warce? Jak ją myjecie oprócz detergentu i miękkiej szmatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 28 minut temu, WojtekGaaD napisał: Czy rozkręcacie fermzillę po każdej warce? Jak ją myjecie oprócz detergentu i miękkiej szmatki? miekka szmatka z plynem do naczyn, plukanie, starsan wszystko bez rozkrecania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Trochę jestem zawiedziony "mientkością" tego baniaka na fotkach sprawiał wrażenie solidniejszego a to taki grubszy PET. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 46 minut temu, WojtekGaaD napisał: Trochę jestem zawiedziony "mientkością" tego baniaka na fotkach sprawiał wrażenie solidniejszego a to taki grubszy PET. ja juz go przetestowałem w boju i wg mnie jest bardzo solidny -spadl mi kilka razy z ss w srodku na plytki i metalowa krawedz od brodzika i nie ma sladu po uderzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Dzisiaj dokręcałem ciśnienie po dwóch dniach burzliwej (chciałem owocków trochę w bitterze ). W pierwszej chwili myślałem, że mam zepsuty manometr w kontrolerze, bo syczy normalnie zawór, a ciśnienia po pół godziny zero. Rozkręciłem nawet ustrojstwo i sprawdziłem, czy dmuchanie z całej siły ruszy wskazówkę, ale tego nie zrobiło. Zrezygnowany zacząłem już szukać możliwości sprawdzenia awaryjnego, czy ten manometr działa, poprzez szukanie w pobliżu kogoś z nabitym Corneliusem, bo nie mam jeszcze butli. Ku mojemu zdziwieniu, jak zszedłem po paru godzinach do piwnicy, okazało się, że erekcja wskazówki się rozpoczęła . Czyli jak ktoś jest nowy w temacie, to niech wie, że ciśnieniowanie nawet do niewielkich wartości może trwać godziny w liczbie naście, a nie minuty w liczbie dziesiąt . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 18 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 to i ja sie przyłącze z pytaniem. Podczas fermentacji ciśnienie przez 3-4 dni na łączeniu z pojemnikiem na drożdże trzymało elegancko, potem zauważyłem plamę pod fermizlla (leciało z gwintowanego połączenia z głównym zbiornikiem). Wszelkie próby dokręcenia powodowały jeszcze większy ubytek piwa ze środka. Czy mial ktos podobny przypadek ze puściło mu ciśnienie po kilku dniach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 9 godzin temu, leonzn napisał: to i ja sie przyłącze z pytaniem. Podczas fermentacji ciśnienie przez 3-4 dni na łączeniu z pojemnikiem na drożdże trzymało elegancko, potem zauważyłem plamę pod fermizlla (leciało z gwintowanego połączenia z głównym zbiornikiem). Wszelkie próby dokręcenia powodowały jeszcze większy ubytek piwa ze środka. Czy mial ktos podobny przypadek ze puściło mu ciśnienie po kilku dniach ? Spróbuj tak mocno nie dokręcać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 1 godzinę temu, witur napisał: Spróbuj tak mocno nie dokręcać boje sie ze jak nie dokręcę na maxa to w ogole nie będzie szczelności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 2 godziny temu, leonzn napisał: boje sie ze jak nie dokręcę na maxa to w ogole nie będzie szczelności Ja tak miałem z górną pokrywą , kręciłem nią w opór i była cały czas nieszczelność . Wyczaiłem że trzeba po prostu dokręcać z wyczuciem . Najlepiej jest zalać FM wodą i sprawdzać metodą prób i błędów leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 to i ja sie przyłącze z pytaniem. Podczas fermentacji ciśnienie przez 3-4 dni na łączeniu z pojemnikiem na drożdże trzymało elegancko, potem zauważyłem plamę pod fermizlla (leciało z gwintowanego połączenia z głównym zbiornikiem). Wszelkie próby dokręcenia powodowały jeszcze większy ubytek piwa ze środka. Czy mial ktos podobny przypadek ze puściło mu ciśnienie po kilku dniach ?Miałem dokładnie tak samo przy ostatniej warce. Upewnij się czy masz prawidłowo założona taka czarna uszczelkę na pojemniku na drożdże. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 Miałem dokładnie tak samo przy ostatniej warce. Upewnij się czy masz prawidłowo założona taka czarna uszczelkę na pojemniku na drożdże. Jakby co to tak wyglada poprawny montaż uszczelki. Wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 21 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło - dezynfekujecie za każdym razem wężyk i kranik picnic, jak pobieracie próbki, czy generalnie zakładamy, że cićnienie pcha w jedną stronę, cofek nie będzie i dezynfekujemy tylko szybkozłączkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 21 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 3 godziny temu, Willow napisał: Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło - dezynfekujecie za każdym razem wężyk i kranik picnic, jak pobieracie próbki, czy generalnie zakładamy, że cićnienie pcha w jedną stronę, cofek nie będzie i dezynfekujemy tylko szybkozłączkę? ja plucze woda, ale nie wiem czy tak powinno sie robic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Ok, udało nam się ustalić, że mojąla lodówka to Polar 36/2 VIP. Poza faktem idealnych rozmiarów, ma osobną sprężarkę do zamrażarki, co umożliwia podpięcie sterownika tak, żeby zamrażarka była niezależna od niego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 @leonznteż odkryłem dzisiaj wyciek i plamę - piąty dzień fermentacji. Winnym okazała się być jedna z nakrętek portów na pojemniku na drożdże. Dokręciłem mocniej i jest już ok. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 Czy ktoś z Was miał już problem z absolutnie zaspawanym pojemnikiem na drożdże? Dałem smar silikonowy przy skręcaniu do fermentacji, ale ani drgnie, jak bardzo bym nie cisnął. Widzę, że w jednym miejscu coś się dostało do gwintu. Co robić? Odmaczać? Ma to w ogóle szansę powodzenia? Ktoś miał już ten problem i udało się go rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 Drugi klucz opaskowy względnie pomoc kolegi z mocnym chwytem sam nie dałem rady pomimo smaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 Niedobrze. Klucz opaskowy + zawór nie dały rady, nie mówiąc już o tatusiu, którym kręciłem razem z pojemnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 2 godziny temu, WojtekGaaD napisał: Drugi klucz opaskowy względnie pomoc kolegi z mocnym chwytem sam nie dałem rady pomimo smaru. Spróbuj jakaś przedłużkę może na klucz założyć , jakaś rurę . Zwiększy to moc odkręcania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Ostatecznie udało się rozkręcić po namaczania przez dobę, ale siłowanie się z tym zajęło mi dobre 15 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 30 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 Czy ktoś zalewał fermzille NaOH? Chętnie napełniłbym ją w połowie potem ewentualnie odwrócił i miałbym doczyszczoną łącznie z miejscami przylegania gum do butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Ja myłem. Operacji nie wytrzymał zbiornik na drożdże - popękał. Wsypany wodorotlenek za bardzo rozgrzał się przy rozpuszczaniu, a i lokalne wysokie stężenie pewnie nie było za dobre. Należało wcześniej rozpuścić NaOH w wodzie i takowy roztwór wlać do Fermzilli. Główny zbiornik zniósł operację bez szwanku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Mówią, że nie powinno się myć PET NaOH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 NaOH zawsze mam w płynie ale chyba nie zaryzykuję. Oryginalna chemia to Stellar Oxy i StellaClean z filmów na Yotube wynika, że sypią oba środki naraz. A czym zatem myjecie fermzille jesli chodzi o chemię? Wydaje mi się, że z 10 l roztworu to minimum na wersję 35l PBW ? Enzybrew? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się