Marcin Skwira Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Niedługo mija rok odkąd zrobiłem pierwsze piwo w domu. I tak zastanawiam się czy uwarzyć coś specjalnego. Czy robicie warki specjalne na jubileusz a może z okazji okrągłej warki np 100. Ciekaw jestem jak to u was koledzy było? I jakie były wasze warki specjalne? zzwierzak1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Ja nie zwracam uwagi na numerki. "Specjalne" wynalazki robię na co dzień jak mnie najdzie ochota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Machnij jakiegoś RISa albo barleywine'a czy co tam lubisz i już Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Z piwami specialnymi często jest taki problem że im bardziej specialne tym dłużej trzeba czekać aż będzie dobre do picia. To oczywiście uogólnienie ale w dużej mierze prawdziwe. Zrób to co lubisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Ja na rocznicę powstania browaru nie robiłem nic specjalnego. Może jeśli nadal będę warzył to może na piątą, dziesiątą itd coś specjalnego powstanie. W sumie to piąta będzie już w grudniu tego roku ? . Na setną warkę powstał niedawno RIS, którego mam zamiar długo potrzymać na cichej w szklanym balonie i dodać jeszcze płatki. Wg mnie to warto zrobić coś specjalnego na duże jubileusze. Można to potem potraktować jak morską opowieść np jakby się kogoś częstowało. Na Twoim miejscu zrobiłbym chyba mocnego braggota jako połączenie miodosytnictwa i piwowarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Ja na 30 Warkę zrobiłem RISa 30BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 30 minut temu, Juniorek napisał: Ja na 30 Warkę zrobiłem RISa 30BLG O, i tu 30 i tu. Ja na 30 lecie urodzenia mojej żony zrobiłem portera bałtyckiego 30blg. Poznaliśmy się nad morzem stąd taki pomysł. No dobra, miałem gęstwę po pilsie? @Marcin Skwira zrób po prostu piwo takie jakie lubisz najbardziej i zrób je najlepiej jak umiesz. Pilnuj fermentacji, spij ze sterownikiem, rozbij namiot obok fermentora, obiecaj drożdżom że ich nie wylejesz do kibla po skończonej fermentacji. x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 @Anatom faktycznie jakby tak zrobił mogłoby to być ostatnie moje piwo, żona by wszystko wyrzuciła.? Za dużo pomysłów mam, mętlik w głowie i nie wiadomo co zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Ja wykorzystuję gęstwę więc u mnie trzeba by było wszystko wcześniej drobiazgowo zaplanować. Z drugiej strony non stop robię piwa, które lubię więc nie wiem na czym miało by polegać piwo jubileuszowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Natomiast teraz na moją 40tkę uwarzyłem po prostu kolejnego Burton'a, wg ustalonego już przepisu i nazwałem go Jubilee. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 (edytowane) Do samego końca nie wiedziałem co robić po inspekcji wiaderek że słodem powstało - Imperialny Żytni Porter Bałtycki 25blg W sumie to są 2 piwa z wyslodek właśnie gotuje bragot. Edytowane 14 Marca 2020 przez Marcin Skwira Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Mój porter odfermentował z 25blg na 10blg, czy to dobry wynik? Zastanawiam się czy nie podnieść temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Jaki schemat fermentacji i jak możesz to napisz ile gęstwy jak zadana i ile trwa fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Fermentacja od 13.03. start od 8C co tydzień 1 stopień w górę. Drożdży była cała gęstwa z marcowego 300-400ml. Wlane na gęstwę i mocno napowietrzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Odfermentowanie trochę słabe. Po wlp830, jak podaje producent, spodziewamy się odfermentowania 74-79%. Tobie wyszło 62 więc coś poszło nie tak. Producent też podaje żeby fermentować w 10-13C więc podnieś do tych 13C i potrzymaj jakiś czas. Tak do 6 - 6,5 plato musiałoby dojść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 5.04.2020 o 11:46, anatom napisał: Odfermentowanie trochę słabe. Po wlp830, jak podaje producent, spodziewamy się odfermentowania 74-79%. Tobie wyszło 62 więc coś poszło nie tak. Producent też podaje żeby fermentować w 10-13C więc podnieś do tych 13C i potrzymaj jakiś czas. Tak do 6 - 6,5 plato musiałoby dojść. Dziś już temp podniesiona zobaczymy za tydz aleje na cichą. 9.04 zeszło do 8,5 z rurki coś tam powoli bulka. Lekka pianka na wierzchu. Ciekaw jestem czy to fermentuje czy tylko gaz się uwalnia pod wpływem ogrzewania. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez Marcin Skwira Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się