RONIN13 Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 Witam, jestem początkujący więc proszę się nie śmiać :-)))) ale ma takie pytanie dodałem drożdże do beczki która miała temperaturę powyżej 40 st. Czy już drożdże zabiłem i czy mogę dodać nowe drożdże do beczki już we właściwej temperaturze. Czy lepiej wszystko wylać i robić od nowa. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 3 minuty temu, RONIN13 napisał: Witam, jestem początkujący więc proszę się nie śmiać :-)))) ale ma takie pytanie dodałem drożdże do beczki która miała temperaturę powyżej 40 st. Czy już drożdże zabiłem i czy mogę dodać nowe drożdże do beczki już we właściwej temperaturze. Czy lepiej wszystko wylać i robić od nowa. Pozdrawiam Najprawdopodobniej nie przeżyły. Ja bym nie wylewał, tylko schłodził do właściwej temperatury i zadał nowe drożdże. RONIN13 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RONIN13 Posted March 14, 2020 Author Share Posted March 14, 2020 Super , dzięki za podpowiedz, tak zrobię i dam znać czy wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 Ja osobiście bym przegotować brzeczke z 10min schłodził i zadał nowe drożdże RONIN13 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 Ja bym poczytał jak dodawać drożdże i w jaki sposób fermentować. Joosto and dirk gently 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 Cześć W dniu 14.03.2020 o 14:40, RONIN13 napisał: Witam, jestem początkujący więc proszę się nie śmiać :-)))) ale ma takie pytanie dodałem drożdże do beczki która miała temperaturę powyżej 40 st. 40°C nie zabija drożdży. Poczytaj artykuł: Pytanie jest takie, jak bardzo ta temperatura była powyżej 40°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 16 godzin temu, bielok napisał: 40°C nie zabija drożdży. Poczytaj artykuł: @bielok pomiędzy uwadnianiem drożdży a przypadkiem z tego wątku wg mnie spora różnica. W przypadku uwadniania drożdże sypiesz na powierzchnię i czekasz aż powoli nasiąkną. Mieszasz po pewnym czasie. W tym czasie ciepła woda powoli stygnie a drożdże pobierają wodę w swoim tempie. Również drożdże mają jakąś bezwładność cieplną i nie dotyka ich bezpośrednio temperatura 40°C. Nigdy nie robiłem takiego testu. Jednakże obstawiam na taki wynik, że po dodaniu drożdży do brzeczki w tak wysokiej temperaturze oraz ciśnieniu osmotycznym jakie wywrze brzeczka, że sporo ich padło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 Nikt nie testuje (z oczywistych względów) jak się zachowują drożdże w 40 stopniach. Stąd mamy ograniczone dane na temat ich przeżywalności w takich warunkach. Aby zagwarantować dobre wyniki należy unikać słabo opisanych zakresów parametrów i używać drożdży (i innych składników) zgodnie z dokumentacją producenta i udokumentowanymi dobrymi praktykami. Ot, dobra inżynieria. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now