Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Cześć, Czy można przeprowadzić cichą fermentację w temperaturze pokojowej? Mam piwo, które dwa tygodnie fermentuje w 18,5C, na US-05. Czy mogę kolejny tydzień lub dwa trzymać je w temperaturze pokojowej? Nie pojawią się estry, albo inne niechciane skutki zbyt wysokiej temperatury? Edytowane 16 Marca 2020 przez Łukasz Kola Kolasiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Można, jeśli mówimy o piwach górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Tak, w tym wypadku chodzi mi o American Stouta na US-05. Zastanawiam się tylko, czy nie będzie tak, że drożdże po tych dwóch tygodniach się zatrzymały zjadły, co mogły, a po przeniesieniu do wysokiej temperatury (około 25C) ruszą, dojedzą co zostało, zostawiając po tej uczcie np. niechciane estry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartpianista Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Teoria, którą stosuję to przeprowadzanie fermentacji cichej w tej samej temperaturze co fermentacji burzliwej (17-20 stopni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 5 minut temu, Łukasz Kola Kolasiński napisał: Tak, w tym wypadku chodzi mi o American Stouta na US-05. Zastanawiam się tylko, czy nie będzie tak, że drożdże po tych dwóch tygodniach się zatrzymały zjadły, co mogły, a po przeniesieniu do wysokiej temperatury (około 25C) ruszą, dojedzą co zostało, zostawiając po tej uczcie np. niechciane estry. Masz 25C w domu ? Dla mnie taka temperatura to katorga. Jak czegoś nie zjadły, to podniesienie temperatury już nie spowoduje jakiegoś spektakularnego restartu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 10 minut temu, Bartpianista napisał: Teoria, którą stosuję to przeprowadzanie fermentacji cichej w tej samej temperaturze co fermentacji burzliwej (17-20 stopni). Ja też tak robiłem do tej pory. Używam styropianowego boxa do fermentacji, który mieści jeden fermentor. Miałem pomysł, żeby robić dwie warki jednocześnie - jedną przelałbym na cichą i wstawił do mieszkania, zwalniając tym samym miejsce w boxie na kolejne piwo, które zaczynałoby fermentację w temperaturze kontrolowanej. I dalej, jak poprzednio... Na cichą, a do boxa kolejne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 9 minut temu, fotohobby napisał: Masz 25C w domu ? Dla mnie taka temperatura to katorga. W pokoju nawet 26C... W garderobie 25C:) Mam ciepłolubną narzeczoną. Na szczęście mój organizm już przywykł do takiej temperatury i daje radę 12 minut temu, fotohobby napisał: Jak czegoś nie zjadły, to podniesienie temperatury już nie spowoduje jakiegoś spektakularnego restartu fermentacji. Tak myślisz? A robiłeś tak kiedyś? Dałeś dofermentować w wysokiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartpianista Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Zazwyczaj po kilku dniach fermentacji burzliwej, kiedy aktywność drożdży opada, dobrym zabiegiem jest podniesienie temperatury, aby ułatwić drożdżom dojadanie resztek cukrów (przerwa diacetylowa). Od jakiegoś czasu stosuję ten zabieg i efekty są bardzo zadowalające. Przy fermentacji cichej kiedy aktywność drożdży jest już praktycznie zerowa podniesienie temperatury niewiele już zmieni. Edytowane 16 Marca 2020 przez Bartpianista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Kolejnych dwóch tygodni trzymać nie musisz. Starczy kilka dni w tych 25CPrzy butelkowaniu schłodź, aby opadło większość śmieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Często robię CC, nawet kilkudniowy, w temp. bliskiej 0C. Tym razem pewnie odpuszczę, bo nie będę chmielił na zimno, ale za to wystawię fermentor na noc na balkon. A następnego dnia zabutelkuję. Tutaj nie mam innych obaw, poza tymi estrami. Wiem, że niektórzy już po kilku dniach puszczają drożdże swobodnie, ale nastraszył mnie kolega, który mówił, że właśnie po takiej akcji było mocno czuć alkohol w piwie. Pewnie bimbrowe posmaki... A drożdże zjadły w mig dodatkowe 1BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Masz sterownik i lodówke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 1 godzinę temu, Bartpianista napisał: Zazwyczaj po kilku dniach fermentacji burzliwej, kiedy aktywność drożdży opada, dobrym zabiegiem jest podniesienie temperatury, aby ułatwić drożdżom dojadanie resztek cukrów (przerwa diacetylowa). Od jakiegoś czasu stosuję ten zabieg i efekty są bardzo zadowalające. Przy fermentacji cichej kiedy aktywność drożdży jest już praktycznie zerowa podniesienie temperatury niewiele już zmieni. Trochę zaprzeczasz sam sobie. Najpierw piszesz że robisz cichą w temperaturze burzliwej, a teraz, że po kilku dniach burzliwej podnosisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartpianista Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 2 minuty temu, fotohobby napisał: Trochę zaprzeczasz sam sobie. Najpierw piszesz że robisz cichą w temperaturze burzliwej, a teraz, że po kilku dniach burzliwej podnosisz... Temperatura burzliwej to w moim przypadku 17 stopni. Podnoszę na dwa max. trzy dni na przerwę diacetylową. Później powrót do podstawy czyli 17 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 No, ale w tym momencie to w piwie niewiele się już dzieje. Kiedyś też obniżałem na cichą, ale teraz po przerwie diacetylowej zostawiam tak do butelkowania w 21C - i nie czuję różnicy. Mało tego, w przypadku chmielenia na zimno po 4 dniach efekty są nawet lepsze Właśnie teraz stoi tak American Amber Ale na drożdżach San Diego Super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kola Kolasiński Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Godzinę temu, INTseed napisał: Masz sterownik i lodówke? Mam sterownik i pas grzewczy. Chłodzę butelkami w pudle że styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartpianista Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 23 minuty temu, fotohobby napisał: No, ale w tym momencie to w piwie niewiele się już dzieje. Kiedyś też obniżałem na cichą, ale teraz po przerwie diacetylowej zostawiam tak do butelkowania w 21C - i nie czuję różnicy. Mało tego, w przypadku chmielenia na zimno po 4 dniach efekty są nawet lepsze Właśnie teraz stoi tak American Amber Ale na drożdżach San Diego Super Plusem niskiej temperatury cichej jest to, że „cichy” chmiel w większości ładnie opada na dno, przy 21 nie borykasz się z zawieszonym na i w cieczy granulatem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Jesli chmielę luzem, to nigdy nie butelkuję z tego fermentora, tylko dekantuję przez filtr 300um Jeśli ma zamiar butelkowac z fermentora, w którym chmielę, to chmielę w worku malinowym 300um Edytowane 16 Marca 2020 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil9652 Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Witam. Kręcę IPA jestem na 3 dniu burzliwej fermentacji i temperatura spadła mi o 6 stopni w domu i przeniosłem jak wróciłem z pracy do temp 22-23 stopnie ale fermentacja sie zatrzymała mi wczorajcpo spadku temperatury? Drożdże dadzą radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Godzinę temu, Kamil9652 napisał: Witam. Kręcę IPA jestem na 3 dniu burzliwej fermentacji i temperatura spadła mi o 6 stopni w domu i przeniosłem jak wróciłem z pracy do temp 22-23 stopnie ale fermentacja sie zatrzymała mi wczorajcpo spadku temperatury? Drożdże dadzą radę? Jakie drożdże, jaka temperatura brzeczki (nie otoczenia) przed i po spadku? I po czym wnosisz, że fermentacja się zatrzymała? Jeśli zacząłeś fermentować na drożdżach typu US-05 w temperaturze otoczenia 22-23°, to możliwe, że większość cukrów jest już przefermentowana. Choć mam nadzieję, że napiszesz, że fermentowałeś w niższych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil9652 Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Drożdże safale04 temperatura brzeczka wynosiła 20 stopni pierwsze 2 dni fermentowała jak głupia. Potem się zmniejszyła aż wczoraj ustała. Poprzednią IPA robiłem w ten sam sposób. Jeśli się przefermentowały cukry to już powinienem zlać na cichą? Nie wydaje mi sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil9652 Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Piana opadła a na dnie zrobił się osad pewnie od drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil9652 Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Przepraszam. Temperatura otoczenia była 22 stopnie a brzeczki 18-19 sie wahało na poczatku potem jak spadlo ro przeniosłem na 23 na otoczeniu i podniosla do 20 Temperatura brzeczki. Teraz w zeszycie sprawdziłem dokladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Godzinę temu, Kamil9652 napisał: Przepraszam. Temperatura otoczenia była 22 stopnie a brzeczki 18-19 sie wahało na poczatku potem jak spadlo ro przeniosłem na 23 na otoczeniu i podniosla do 20 Temperatura brzeczki. Teraz w zeszycie sprawdziłem dokladnie Na przyszłość - nie pisz posta pod postem, tylko edytuj poprzedni. W kwestii temperatury - któryś z termometrów, albo obydwa, podaje złe wartości. Niemożliwe, żeby temperatura fermentującej brzeczki była niższa od otoczenia. Zostaw tak, jak jest, po tygodniu zmierz blg, odczekaj kilka dni, jeśli nie spada, butelkuj. I raczej nie oczekuj cudów od tego piwa. Przy kolejnym zadbaj o lepszą kontrolę temperatury - choćby pudło styropianowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil9652 Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Będę jeszcze zlewać na cichą i chmielić. Czy już nie warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 32 minuty temu, Kamil9652 napisał: Będę jeszcze zlewać na cichą i chmielić. Czy już nie warto? Wszystko zależy od tego, w jakiej faktycznie temperaturze była fermentacja - jeśli faktycznie 18-19, to wszystko powinno być ok, potrzebujesz tylko czasu. O ile jednak temperatura fermentacji była wyższa (a tego się obawiam), to piwo wyjdzie mocno estrowe, rozpuszczalnikowe. Jak będziesz pobierał próbkę do pomiaru blg to spróbuj (po pomiarze ), jeśli smakuje dobrze, to można chmielić, czemu nie. Przelewanie nie jest konieczne, chyba, ze chcesz odzyskać gęstwę do następnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się