dareek Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Warzyłem AIPA wyszło początkowe 20 Blg (miało być 17 Blg) do fermentacji dałem jedno opakowanie drożdży US-05 po 7 dniach odfermentowało do 7 Blg i zlałem na cichą po dwóch tygodniach piwo ma 6,5 Blg moje pytanie co teraz robić? Czy można jeszcze raz zadać drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 (edytowane) Po pierwsze, o ile to było w okolicy 20l, zadałeś za mało drożdży. Po drugie, po co zlewałeś na cichą - i dlaczego już po tygodniu? Po takim czasie raczej już nie ma co dodawać drożdży - skoro jeszcze coś dojadają, zostaw na kolejny tydzień, jeśli nie zejdzie niżej, to butelkuj. A przed kolejną warką doczytaj trochę więcej. (Plus, na przyszłość, przydają się wskazówki pt. jaki zasyp, zacieranie, drożdże, bo bez tego to trochę wróżenie z fusów) Edytowane 18 Marca 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Weź sobie do serca uwagi @punix. Dodatkowo podnieś teraz temperaturę; może coś jeszcze dofermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareek Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Dziękuje za odpowiedzi,zlałem po tygodniu na cichą bo tak było w przepisie...podniosę temperaturę poczekam jeszcze tydzień i będę butelkował. A na przyszłość będę mądrzejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 29 minut temu, dareek napisał: Dziękuje za odpowiedzi,zlałem po tygodniu na cichą bo tak było w przepisie...podniosę temperaturę poczekam jeszcze tydzień i będę butelkował. A na przyszłość będę mądrzejszy Receptura z któregoś sklepu? Niestety, pod względem czasu fermentacji często nie ma co się ich słuchać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareek Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Zestaw ze sklepu homebeer.pl A ile dać glukozy do butelkowania na 18 litry? Jaki sklep polecasz żeby do zestawu był dołączony solidny opis warzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Godzinę temu, dareek napisał: Zestaw ze sklepu homebeer.pl A ile dać glukozy do butelkowania na 18 litry? Jaki sklep polecasz żeby do zestawu był dołączony solidny opis warzenia? Do nagazowania polecam skorzystać z kalkulatora, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Zestawów dawno nie kupowałem, więc nie wiem, jak te opisy wyglądają. Pod względem fermentacji wystarczy się trzymać ogólnych zasad (odpowiednia ilość drożdży, temperatura i butelkowanie najwcześniej, gdy blg nie spada przez kilka dni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareek Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Skąd brać sprawdzone receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) 21 godzin temu, dareek napisał: Skąd brać sprawdzone receptury? Jest kilka sposobów, ale mi najbardziej odpowiada szukanie receptur Jamila. "Nazwa stylu" + "Jamil Zainasheff" i jeśli trafisz na stronę BYO jest najlepiej, jeśli na forum HBT/ Aussie Brewer też dobrze, najtrudniej ogarnąć jak są na Beer Tools czy Brewers Friends. A tutejsze Wiki i forum absolutnie nie do pominięcia ale trzeba uważnie czytać. Dagome, Zgoda czy Undeath nie piszą głupot. Edytowane 20 Marca 2020 przez zasada dareek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 4 godziny temu, dareek napisał: Skąd brać sprawdzone receptury? Dorzuciłbym jeszcze https://blog.homebrewing.pl/, wraz ze starymi recepturami z wiki na pierwszy rok starczy. dareek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareek Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Nie chcę zakładać nowego wątku...mam takie składniki prawdopodobnie na Red IPA może ktoś by pomógł jak to uwarzyć. Słód pale ale Viking Malt 4kg Słód karmelowy czerwony Viking Malt 1kg Chmiel Cascade 100g Chmiel Marynka 70g Drożdże US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 3 godziny temu, dareek napisał: Nie chcę zakładać nowego wątku...mam takie składniki prawdopodobnie na Red IPA może ktoś by pomógł jak to uwarzyć. Słód pale ale Viking Malt 4kg Słód karmelowy czerwony Viking Malt 1kg Chmiel Cascade 100g Chmiel Marynka 70g Drożdże US-05 Poszedłbym raczej w tą stronę, przynajmniej po względem zasypu - 20% karmelu nie brzmi dobrze. http://blog.homebrewing.pl/irish-red-ale-receptura-ze-slodow/ dareek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się