dareek Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 Warzyłem AIPA wyszło początkowe 20 Blg (miało być 17 Blg) do fermentacji dałem jedno opakowanie drożdży US-05 po 7 dniach odfermentowało do 7 Blg i zlałem na cichą po dwóch tygodniach piwo ma 6,5 Blg moje pytanie co teraz robić? Czy można jeszcze raz zadać drożdże ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 (edited) Po pierwsze, o ile to było w okolicy 20l, zadałeś za mało drożdży. Po drugie, po co zlewałeś na cichą - i dlaczego już po tygodniu? Po takim czasie raczej już nie ma co dodawać drożdży - skoro jeszcze coś dojadają, zostaw na kolejny tydzień, jeśli nie zejdzie niżej, to butelkuj. A przed kolejną warką doczytaj trochę więcej. (Plus, na przyszłość, przydają się wskazówki pt. jaki zasyp, zacieranie, drożdże, bo bez tego to trochę wróżenie z fusów) Edited March 18, 2020 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 Weź sobie do serca uwagi @punix. Dodatkowo podnieś teraz temperaturę; może coś jeszcze dofermentuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dareek Posted March 18, 2020 Author Share Posted March 18, 2020 Dziękuje za odpowiedzi,zlałem po tygodniu na cichą bo tak było w przepisie...podniosę temperaturę poczekam jeszcze tydzień i będę butelkował. A na przyszłość będę mądrzejszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 29 minut temu, dareek napisał: Dziękuje za odpowiedzi,zlałem po tygodniu na cichą bo tak było w przepisie...podniosę temperaturę poczekam jeszcze tydzień i będę butelkował. A na przyszłość będę mądrzejszy Receptura z któregoś sklepu? Niestety, pod względem czasu fermentacji często nie ma co się ich słuchać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dareek Posted March 18, 2020 Author Share Posted March 18, 2020 Zestaw ze sklepu homebeer.pl A ile dać glukozy do butelkowania na 18 litry? Jaki sklep polecasz żeby do zestawu był dołączony solidny opis warzenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 Godzinę temu, dareek napisał: Zestaw ze sklepu homebeer.pl A ile dać glukozy do butelkowania na 18 litry? Jaki sklep polecasz żeby do zestawu był dołączony solidny opis warzenia? Do nagazowania polecam skorzystać z kalkulatora, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Zestawów dawno nie kupowałem, więc nie wiem, jak te opisy wyglądają. Pod względem fermentacji wystarczy się trzymać ogólnych zasad (odpowiednia ilość drożdży, temperatura i butelkowanie najwcześniej, gdy blg nie spada przez kilka dni). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dareek Posted March 19, 2020 Author Share Posted March 19, 2020 Skąd brać sprawdzone receptury? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 19, 2020 Share Posted March 19, 2020 (edited) 21 godzin temu, dareek napisał: Skąd brać sprawdzone receptury? Jest kilka sposobów, ale mi najbardziej odpowiada szukanie receptur Jamila. "Nazwa stylu" + "Jamil Zainasheff" i jeśli trafisz na stronę BYO jest najlepiej, jeśli na forum HBT/ Aussie Brewer też dobrze, najtrudniej ogarnąć jak są na Beer Tools czy Brewers Friends. A tutejsze Wiki i forum absolutnie nie do pominięcia ale trzeba uważnie czytać. Dagome, Zgoda czy Undeath nie piszą głupot. Edited March 20, 2020 by zasada dareek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 20, 2020 Share Posted March 20, 2020 4 godziny temu, dareek napisał: Skąd brać sprawdzone receptury? Dorzuciłbym jeszcze https://blog.homebrewing.pl/, wraz ze starymi recepturami z wiki na pierwszy rok starczy. dareek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dareek Posted March 24, 2020 Author Share Posted March 24, 2020 Nie chcę zakładać nowego wątku...mam takie składniki prawdopodobnie na Red IPA może ktoś by pomógł jak to uwarzyć. Słód pale ale Viking Malt 4kg Słód karmelowy czerwony Viking Malt 1kg Chmiel Cascade 100g Chmiel Marynka 70g Drożdże US-05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 24, 2020 Share Posted March 24, 2020 3 godziny temu, dareek napisał: Nie chcę zakładać nowego wątku...mam takie składniki prawdopodobnie na Red IPA może ktoś by pomógł jak to uwarzyć. Słód pale ale Viking Malt 4kg Słód karmelowy czerwony Viking Malt 1kg Chmiel Cascade 100g Chmiel Marynka 70g Drożdże US-05 Poszedłbym raczej w tą stronę, przynajmniej po względem zasypu - 20% karmelu nie brzmi dobrze. http://blog.homebrewing.pl/irish-red-ale-receptura-ze-slodow/ dareek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now