Jump to content

Niedofermentowane AIPA 6,5 Blg po cichej


Recommended Posts

Warzyłem AIPA wyszło początkowe 20 Blg (miało być 17 Blg) do fermentacji dałem jedno opakowanie drożdży US-05 po 7 dniach odfermentowało do 7 Blg i zlałem na cichą po dwóch tygodniach piwo ma 6,5 Blg moje pytanie co teraz robić? Czy można jeszcze raz zadać drożdże ?

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze, o ile to było w okolicy 20l, zadałeś za mało drożdży. Po drugie, po co zlewałeś na cichą - i dlaczego już po tygodniu?

Po takim czasie raczej już nie ma co dodawać drożdży - skoro jeszcze coś dojadają, zostaw na kolejny tydzień, jeśli nie zejdzie niżej, to butelkuj.

A przed kolejną warką doczytaj trochę więcej. (Plus, na przyszłość, przydają się wskazówki pt. jaki zasyp, zacieranie, drożdże, bo bez tego to trochę wróżenie z fusów)

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Dziękuje za odpowiedzi,zlałem po tygodniu na cichą bo tak było w przepisie...podniosę temperaturę poczekam jeszcze tydzień i będę butelkował.

A na przyszłość będę mądrzejszy

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, dareek napisał:

Dziękuje za odpowiedzi,zlałem po tygodniu na cichą bo tak było w przepisie...podniosę temperaturę poczekam jeszcze tydzień i będę butelkował.

A na przyszłość będę mądrzejszy

 

Receptura z któregoś sklepu? Niestety, pod względem czasu fermentacji często nie ma co się ich słuchać.

Link to comment
Share on other sites

Zestaw ze sklepu homebeer.pl

A ile dać glukozy do butelkowania na 18 litry?

Jaki sklep polecasz żeby do zestawu był dołączony solidny opis warzenia?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, dareek napisał:

Zestaw ze sklepu homebeer.pl

A ile dać glukozy do butelkowania na 18 litry?

Jaki sklep polecasz żeby do zestawu był dołączony solidny opis warzenia?

 

Do nagazowania polecam skorzystać z kalkulatora, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Zestawów dawno nie kupowałem, więc nie wiem, jak te opisy wyglądają. Pod względem fermentacji wystarczy się trzymać ogólnych zasad (odpowiednia ilość drożdży, temperatura i butelkowanie najwcześniej, gdy blg nie spada przez kilka dni).

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, dareek napisał:

Skąd brać sprawdzone receptury?

Jest kilka sposobów, ale mi najbardziej odpowiada szukanie receptur Jamila.

"Nazwa stylu" + "Jamil Zainasheff" i jeśli trafisz na stronę BYO jest najlepiej, jeśli na forum HBT/ Aussie Brewer też dobrze, najtrudniej ogarnąć jak są na Beer Tools czy Brewers Friends.

 

A tutejsze Wiki i forum absolutnie nie do pominięcia ale trzeba uważnie czytać. Dagome, Zgoda czy Undeath nie piszą głupot.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Nie chcę zakładać nowego wątku...mam takie składniki prawdopodobnie na Red IPA może ktoś by pomógł jak to uwarzyć.

 

Słód pale ale Viking Malt 4kg

Słód karmelowy czerwony Viking Malt 1kg

Chmiel Cascade 100g

Chmiel Marynka 70g

Drożdże US-05

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, dareek napisał:

Nie chcę zakładać nowego wątku...mam takie składniki prawdopodobnie na Red IPA może ktoś by pomógł jak to uwarzyć.

 

Słód pale ale Viking Malt 4kg

Słód karmelowy czerwony Viking Malt 1kg

Chmiel Cascade 100g

Chmiel Marynka 70g

Drożdże US-05

 

Poszedłbym raczej w tą stronę, przynajmniej po względem zasypu - 20% karmelu nie brzmi dobrze.

http://blog.homebrewing.pl/irish-red-ale-receptura-ze-slodow/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.