Ziarbar Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) Siema, Zacząłem robić swoje pierwsze piwo górnej fermentacji. Jednak z pewnych względów mogę je robić tylko w piwnicy o stałej temperaturze 14°. Drożdże USWC. Czy to nie jest za mało jak na piwo górnej fermentacji? Edytowane 19 Marca 2020 przez Ziarbar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 12 minut temu, Ziarbar napisał: Siema, Zacząłem robić swoje pierwsze piwo górnej fermentacji. Jednak z pewnych względów mogę je robić tylko w piwnicy o stałej temperaturze 14°. Czy to nie jest za mało jak na piwo górnej fermentacji? Wszystko zależy, jakie drożdże, ale dla dużej liczby szczepów to będzie bardzo dobra temperatura na początek fermentacji. Pod koniec warto byłoby przenieść do nieco wyższej temperatury, ewentualnie wspomóc się pasem grzewczym czy pudłem styropianowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziarbar Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) Drożdże USWC Edytowane 19 Marca 2020 przez Ziarbar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Cześć 26 minut temu, Ziarbar napisał: Siema, Zacząłem robić swoje pierwsze piwo górnej fermentacji. Jednak z pewnych względów mogę je robić tylko w piwnicy o stałej temperaturze 14°. Czy to nie jest za mało jak na piwo górnej fermentacji? Mozesz zastosować Brewpiless (w sumie jakikolwiek dokładny termostat)+ pas grzewczy - sprawdzone działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Nie wiem co to są za drożdże USWC, ale dla większości amerykańskich szczepów pokroju US-05 to jest bardzo w porządku temperatura. Dobrze by tylko było jakbyś pod koniec fermentacji mógł ją nieco podnieść, chociażby przenosząc piwo do pokojowej do domu i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Ja teraz robiłem APA na US-05, w piwnicy mam teraz 15 stopni, ale temperatura podniosła się do 17 podczas burzliwej. Po tygodniu przeniosłem fermentor do domu, czyli w 20-21 stopni. Dorzuciłem chmiel na cichą (bez przelewania), ale właściwie mi nie bulkało ani trochę. Wnioskuję, że drożdże były tak żarłoczne, że zjadły wszystkie cukry jeszcze w piwnicy. Zatem sądzę, że i w temperaturze +14 stopni, niektóre szczepy drożdży górnej fermentacji dadzą sobie radę. Nawet i bez pasa grzewczego, możesz owinąć kocem, też Ci da 1-2 stopnie wyżej. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziarbar Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 15 minut temu, Muchor napisał: Ja teraz robiłem APA na US-05, w piwnicy mam teraz 15 stopni, ale temperatura podniosła się do 17 podczas burzliwej. Po tygodniu przeniosłem fermentor do domu, czyli w 20-21 stopni. Dorzuciłem chmiel na cichą (bez przelewania), ale właściwie mi nie bulkało ani trochę. Wnioskuję, że drożdże były tak żarłoczne, że zjadły wszystkie cukry jeszcze w piwnicy. Zatem sądzę, że i w temperaturze +14 stopni, niektóre szczepy drożdży górnej fermentacji dadzą sobie radę. Nawet i bez pasa grzewczego, możesz owinąć kocem, też Ci da 1-2 stopnie wyżej. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Chyba tak zrobię. Dzięki!? Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Google podpowiada, że to może być US West Coast Gozdawy, jeżeli tak, to podawany jest tam przedział temperaturowy właśnie od 14 stopni, więc warunki masz idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się