wrzoniu1981 Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Witam, jest trochę mało zorientowany, uwarzyłem piwo pszeniczne z ekstraktów, zadane drożdże Safbrew WB-06 po 3 dniach przestało bulgotać. Czy to nie za krótko ? Po 8 dniach zlałem na cichą. Teraz proszę o pomoc czy wszystko jest ok lub ewentualnie co dalej robić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Jakie BLG początkowe, jakie podczas zlewania, jakie teraz, w jakich temperaturach stało. To jest chyba jedyne co może pomóc w odpowiedzi na takie pytanie. A te drożdże szybko przejadają wiec mogły już skończyć. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Może przefermentowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Temperatura otoczenia gdzie fermentowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Po co przelewałeś piwo pszeniczne? Robisz kristallweizena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Jeśli za dużo drożdzy ci przeleci to też źle. Niektóre są martwe już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Jeszcze mu doradź,żeby sypnął coś na cichą, najlepiej amerykańskiego, tak delikatnie >5g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Przenieś kiedyś pszeniczniaka z piwnicy i zabutelkuj. Gorszy jest od takiego w którym są tylko drożdze z refermentacji i szybciej się psuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Witam, fermentowało w temp. ok. 21°C, blg początkowego nie mierzyłem (za bardzo się na tym nie znam), dzisiaj sprawdzałem i na refraktometrze pokazuje 6 brix, w smaku nie potrafię tego opisać niby nie złe, ale bez szału. No i trochę "szmernęło" mi w głowie ?. A i planuję jeszcze przed rozlewem dorzucić skórki słodkiej pomarańczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Godzinę temu, wrzoniu1981 napisał: blg początkowego nie mierzyłem (za bardzo się na tym nie znam), dzisiaj sprawdzałem i na refraktometrze pokazuje 6 brix, Tak na przyszłość. Jeśli nie znasz początkowej gęstości brzeczki nastawnej to nie masz co mierzyć refraktometrem. Bo te 6 brix będzie miało inna wartość przy 9 plato na początku a inną przy 12. Wtedy tylko balingomierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się