wrzoniu1981 Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 Witam, jest trochę mało zorientowany, uwarzyłem piwo pszeniczne z ekstraktów, zadane drożdże Safbrew WB-06 po 3 dniach przestało bulgotać. Czy to nie za krótko ? Po 8 dniach zlałem na cichą. Teraz proszę o pomoc czy wszystko jest ok lub ewentualnie co dalej robić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 Jakie BLG początkowe, jakie podczas zlewania, jakie teraz, w jakich temperaturach stało. To jest chyba jedyne co może pomóc w odpowiedzi na takie pytanie. A te drożdże szybko przejadają wiec mogły już skończyć. Muchor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 Może przefermentowało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 Temperatura otoczenia gdzie fermentowało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 Po co przelewałeś piwo pszeniczne? Robisz kristallweizena? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 Jeśli za dużo drożdzy ci przeleci to też źle. Niektóre są martwe już. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 Jeszcze mu doradź,żeby sypnął coś na cichą, najlepiej amerykańskiego, tak delikatnie >5g/l Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 Przenieś kiedyś pszeniczniaka z piwnicy i zabutelkuj. Gorszy jest od takiego w którym są tylko drożdze z refermentacji i szybciej się psuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrzoniu1981 Posted March 22, 2020 Author Share Posted March 22, 2020 Witam, fermentowało w temp. ok. 21°C, blg początkowego nie mierzyłem (za bardzo się na tym nie znam), dzisiaj sprawdzałem i na refraktometrze pokazuje 6 brix, w smaku nie potrafię tego opisać niby nie złe, ale bez szału. No i trochę "szmernęło" mi w głowie ?. A i planuję jeszcze przed rozlewem dorzucić skórki słodkiej pomarańczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 Godzinę temu, wrzoniu1981 napisał: blg początkowego nie mierzyłem (za bardzo się na tym nie znam), dzisiaj sprawdzałem i na refraktometrze pokazuje 6 brix, Tak na przyszłość. Jeśli nie znasz początkowej gęstości brzeczki nastawnej to nie masz co mierzyć refraktometrem. Bo te 6 brix będzie miało inna wartość przy 9 plato na początku a inną przy 12. Wtedy tylko balingomierz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts