Jump to content

Pszeniczne przestało pracować

Recommended Posts

Witam, jest trochę mało zorientowany, uwarzyłem piwo pszeniczne z ekstraktów, zadane drożdże Safbrew WB-06 po 3 dniach przestało bulgotać. Czy to nie za krótko ?

Po 8 dniach zlałem na cichą. Teraz proszę o pomoc czy wszystko jest ok lub ewentualnie co dalej robić ?

Jakie BLG początkowe, jakie podczas zlewania, jakie teraz, w jakich temperaturach stało.

To jest chyba jedyne co może pomóc w odpowiedzi na takie pytanie.

A te drożdże szybko przejadają wiec mogły już skończyć.

Witam, fermentowało w temp. ok. 21°C, blg początkowego nie mierzyłem (za bardzo się na tym nie znam), dzisiaj sprawdzałem i na refraktometrze pokazuje 6 brix, w smaku nie potrafię tego opisać niby nie złe, ale bez szału. No i trochę "szmernęło" mi w głowie ?. A i planuję jeszcze przed rozlewem dorzucić skórki słodkiej pomarańczy.

Godzinę temu, wrzoniu1981 napisał:

blg początkowego nie mierzyłem (za bardzo się na tym nie znam), dzisiaj sprawdzałem i na refraktometrze pokazuje 6 brix, 

Tak na przyszłość. Jeśli nie znasz początkowej gęstości brzeczki nastawnej to nie masz co mierzyć refraktometrem. Bo te 6 brix będzie miało inna wartość przy 9 plato na początku a inną przy 12. Wtedy tylko balingomierz.