Jump to content

Piwo nie fermentuje


Recommended Posts

Siema,

Zacząłem robić swoje pierwsze piwo górnej fermentacji z brewkitu. Jednak mam wrażenie, że nie fermentuje. Minęło już 48h, a rurka nie bulgocze, na piwie nie ma piany. Po zlaniu 100ml nie słuchać w niej jakiejkolwiek fermentacji (nie słychać wydobywającego się CO2). Co mam robić? Następne drożdże będę miał za 4 dni (dopiero wtedy przyjedzie kurier).

 

Edited by Ziarbar
Link to comment
Share on other sites

35 minut temu, anatom napisał:

Dodałeś drożdże? 

Ile, jakich, ile brzeczki, jaki ekstrakt, jaka temperatura fermentacji? 

Bez tych informacji nikt Ci nic nie podpowie. 

Dodałem drożdże z brewkitu, nie wiem jakie

20l brzeczki

Temperatura fermentacji 16°

Edited by Ziarbar
Link to comment
Share on other sites

Przez te 4 dni brzeczka może się zepsuć? 
Może, ale nie musi. Zależy, jak dobrze odkaziłeś fermentor. Może zabiłeś drożdże podczas uwadniania? Dlatego warto trzymać w lodówce jakieś uniwersalne drożdże "na wszelki wypadek". A może masz nieszczelność? Czy - jeżeli naciśniesz wieko fermentora, poziom wody w bulkadełku się zmienia i nie opada?

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Levittoux napisał:

To i ja się przyłączę do dywagacji :) Może zostały drożdże dodane do zbyt gorącej brzeczki i tym samym zabite. @Ziarbar mierzyłeś temperaturę przed zadaniem? Jaka była?

23°

13 godzin temu, Muchor napisał:

Może, ale nie musi. Zależy, jak dobrze odkaziłeś fermentor. Może zabiłeś drożdże podczas uwadniania? Dlatego warto trzymać w lodówce jakieś uniwersalne drożdże "na wszelki wypadek". A może masz nieszczelność? Czy - jeżeli naciśniesz wieko fermentora, poziom wody w bulkadełku się zmienia i nie opada?

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka
 

Jeśli naciskam na wieko, woda w rurce bulgocze

Link to comment
Share on other sites

Jeśli naciskam na wieko, woda w rurce bulgocze
Czyli fermentor jest szczelny. Zostaje jeszcze wariant, że zabiłeś drożdże. Może uwodniłeś je w zbyt gorącej wodzie? A może zadałeś je do zbyt gorącej brzeczki?

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

56 minut temu, Muchor napisał:

Czyli fermentor jest szczelny. Zostaje jeszcze wariant, że zabiłeś drożdże. Może uwodniłeś je w zbyt gorącej wodzie? A może zadałeś je do zbyt gorącej brzeczki?

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka
 

Nie wiem, ale wydaje mi się że do brewkita dostałem stare drożdże

Po 30min uwodnienia było bardzo mało takiej jakby piany

Link to comment
Share on other sites

Często puszki z brewkitem stoją na zwykłej półce w sklepie, a że drożdże od nich są pod pokrywką to w dosyć kiepskich warunkach się znajdują. 

Jak wygląda powierzchnia brzeczki w pojemniku? widać jakieś pęcherzyki gazu na niej? pianka taka lekka? może bardzo powoli ale coś zaczyna ruszać? 

Link to comment
Share on other sites

40 minut temu, Levittoux napisał:

Często puszki z brewkitem stoją na zwykłej półce w sklepie, a że drożdże od nich są pod pokrywką to w dosyć kiepskich warunkach się znajdują. 

Jak wygląda powierzchnia brzeczki w pojemniku? widać jakieś pęcherzyki gazu na niej? pianka taka lekka? może bardzo powoli ale coś zaczyna ruszać? 

Kompletnie nic nie widać

Brak piany oraz pęcherzyków

 

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, Ziarbar napisał:

Kompletnie nic nie widać

Brak piany oraz pęcherzyków

 

 

A sprawdzałeś, jakie obecnie jest blg? Jeśli faktycznie nic nie spadło, to faktycznie drożdże mogły być w złej kondycji i nie ruszyły. Nie wiem, skąd jesteś, ale poszukaj jakiejś grupy czy piwowarów ze swojej okolicy, na pewno ktoś poratuje gęstwą czy paczką sucharów.

Link to comment
Share on other sites

 
A sprawdzałeś, jakie obecnie jest blg? Jeśli faktycznie nic nie spadło, to faktycznie drożdże mogły być w złej kondycji i nie ruszyły. Nie wiem, skąd jesteś, ale poszukaj jakiejś grupy czy piwowarów ze swojej okolicy, na pewno ktoś poratuje gęstwą czy paczką sucharów.
Myślę, że to bardzo prawdopodobna diagnoza. Czy mierzyłeś blg na początku? A jakie jest teraz?

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, punix napisał:

 

A sprawdzałeś, jakie obecnie jest blg? Jeśli faktycznie nic nie spadło, to faktycznie drożdże mogły być w złej kondycji i nie ruszyły. Nie wiem, skąd jesteś, ale poszukaj jakiejś grupy czy piwowarów ze swojej okolicy, na pewno ktoś poratuje gęstwą czy paczką sucharów.

Nie sprawdzałem blog, ponieważ nie mam obecnie cukromierza,

Mieszkam w okolicach Torunia- Grudziądza

Link to comment
Share on other sites

Teraz, Ziarbar napisał:

Nie sprawdzałem blog, ponieważ nie mam obecnie cukromierza,

Mieszkam w okolicach Torunia- Grudziądza

 

To na przyszłość kup jakiś nawet najprostszy, kosztuje grosze, a to po termometrze podstawowy przyrząd. 

Jeśli nic nie ruszyło, to po ponad 3 dobach przed zadaniem kolejnych drożdży zagotowałbym raz jeszcze brzeczkę.

Link to comment
Share on other sites

W sobotę napisałeś że nie zaczęło fermentować przez 48h, a od soboty minęło dalsze 5 dni. 

Czy to oznacza że start fermentacji zajął tydzień? Jeśli tak, to obstawiałbym że nic dobrego z tego piwa nie wyjdzie. 

 

Oczywiście trudno powiedzieć czy fermentacja faktycznie nie wystartowała skoro nie było pomiaru Blg, ale traktowałbym to piwo z pewną podejrzliwością. PRzed zabutelkowaniem sprawdź czy nie pachnie dziwnie, i może wrzuć zdjęcie jak wygląda.

Link to comment
Share on other sites

z jednym brewkitem  tez mi sie tak stało ze ruszyla fermentacja po 86 godzinach.taki lag.

z drozdzami z brewkitu tak jest slabej jakosci jakies "no-name"

potrzebuja bardzo mocno napowietrzonej brzeczki ale lag 48 godzin. jest czesto normalny

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, dirk gently napisał:

W sobotę napisałeś że nie zaczęło fermentować przez 48h, a od soboty minęło dalsze 5 dni. 

Czy to oznacza że start fermentacji zajął tydzień? Jeśli tak, to obstawiałbym że nic dobrego z tego piwa nie wyjdzie. 

 

Oczywiście trudno powiedzieć czy fermentacja faktycznie nie wystartowała skoro nie było pomiaru Blg, ale traktowałbym to piwo z pewną podejrzliwością. PRzed zabutelkowaniem sprawdź czy nie pachnie dziwnie, i może wrzuć zdjęcie jak wygląda.

Nie wiem kiedy zaczęło fermentować bo ostatni raz patrzyłem w niedzielę

Mogło zacząć fermentację w poniedziałek, a zobaczyłem dopiero w czwartek

Edited by Ziarbar
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.