kokesz43 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Otworzyłem właśnie na sprobowanie swoją pierwszą warke z brewkitu muntons angielskie ale. Piwo w smaku dobre ale w ogóle nie nagazowane, piana może z 0,5 cm, nie czuję też chmielu zero w aromacie w smaku mało. Generalnie pijalne ale bardziej jakbym pił herbatę a nie piwo... Piwo zeszło z 11 blg do 3, refermentowane 110g glukozy na 23l. Butelki napełnianie do szyjki, kapslowane Greta, wydaje mi się że dobrze. Zabutelkowane trzymane 2 tyg. W 21 stopni i 2 tyg w piwnicy 10-15 stopni. Chciałbym zweryfikować problem i błąd, bowiem w weekend czeka mnie kolejny rozlew. Dokupilem jeszcze griffo HD, bo Greta ciężko się to robiło. Jakiś trop macie? Tematy o tym czytałem ale wraz nie wiem zbytnio jaki mógłby być powód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Jaka była najwyższa temperatura fermentacji piwa? Jak długo trwała fermentacja? kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 10 minut temu, kokesz43 napisał: Otworzyłem właśnie na sprobowanie swoją pierwszą warke z brewkitu muntons angielskie ale. Piwo w smaku dobre ale w ogóle nie nagazowane, piana może z 0,5 cm, nie czuję też chmielu zero w aromacie w smaku mało. Generalnie pijalne ale bardziej jakbym pił herbatę a nie piwo... Piwo zeszło z 11 blg do 3, refermentowane 110g glukozy na 23l. Butelki napełnianie do szyjki, kapslowane Greta, wydaje mi się że dobrze. Zabutelkowane trzymane 2 tyg. W 21 stopni i 2 tyg w piwnicy 10-15 stopni. Chciałbym zweryfikować problem i błąd, bowiem w weekend czeka mnie kolejny rozlew. Dokupilem jeszcze griffo HD, bo Greta ciężko się to robiło. Jakiś trop macie? Tematy o tym czytałem ale wraz nie wiem zbytnio jaki mógłby być powód. Jest piana jest gaz kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 40 minut temu, anatom napisał: Jaka była najwyższa temperatura fermentacji piwa? Jak długo trwała fermentacja? myślę, że poza 22 stopnienie wykroczyła, tyle co w instrukcji a tak to 19-22. 3 tygodnie niecałe, w instrukcji było 2 tyg. 40 minut temu, anteks napisał: Jest piana jest gaz niby tak ale tyle co kot napłakał a chmielu zero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Chmieliłeś coś od siebie? kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 24 minuty temu, kokesz43 napisał: myślę, że poza 22 stopnienie wykroczyła, tyle co w instrukcji a tak to 19-22. 3 tygodnie niecałe, w instrukcji było 2 tyg. niby tak ale tyle co kot napłakał a chmielu zero To pewnie masz nagazowanie jakieś 1,8Vol co jest dość niskim wysyceniem bo tak jak napisał @anteks skoro jest piana i się trochę utrzymuje to gaz jest. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Godzinę temu, anteks napisał: Chmieliłeś coś od siebie? nic 59 minut temu, anatom napisał: To pewnie masz nagazowanie jakieś 1,8Vol co jest dość niskim wysyceniem bo tak jak napisał @anteks skoro jest piana i się trochę utrzymuje to gaz jest. chyba że tak. Czyli mam rozumieć, że za mało surowca dałem i nic poza tym? W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 12 minut temu, kokesz43 napisał: nic chyba że tak. Czyli mam rozumieć, że za mało surowca dałem i nic poza tym? W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ Instrukcje zwykle nie są idealne. W kwestii nagazowania, dobrze użyć kalkulatora, choćby: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Butelkowane do szyjki, tzn. do miejsca, w którym szyjka się zaczyna? Warto lać więcej, wystarczy zostawić z centymetr powietrza. Z brwekitami nie miałem do czynienia, ale nie spodziewałbym się jakichś wybitnych aromatów. Warto zacząć robić przynajmniej z ekstraktów, wtedy możesz mieć już wpływ na goryczkę i jakość czy intensywność aromatu. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 9 godzin temu, kokesz43 napisał: W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ A w instrukcji było napisane o ilości cukru czy glukozy do refermentacji? Z tego co widzę muntons pisze o cukrze (sprawdziłem losowo wybraną instrukcje muntonsa), a Ty o glukozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 17 minut temu, rafple napisał: A w instrukcji było napisane o ilości cukru czy glukozy do refermentacji? Z tego co widzę muntons pisze o cukrze (sprawdziłem losowo wybraną instrukcje muntonsa), a Ty o glukozie. Dlatego glukozy dałem trochę więcej niż pisało cukru w instrukcji. 9 godzin temu, punix napisał: Instrukcje zwykle nie są idealne. W kwestii nagazowania, dobrze użyć kalkulatora, choćby: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Butelkowane do szyjki, tzn. do miejsca, w którym szyjka się zaczyna? Warto lać więcej, wystarczy zostawić z centymetr powietrza. Z brwekitami nie miałem do czynienia, ale nie spodziewałbym się jakichś wybitnych aromatów. Warto zacząć robić przynajmniej z ekstraktów, wtedy możesz mieć już wpływ na goryczkę i jakość czy intensywność aromatu. Pierwsza warka z brewkitu, następne już stoją z ekstraktów i zacierane. Następne postaram się bardziej dolać, może faktycznie to się przyczyniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 111g glukozy w tamtym tygodniu dawałem do kwasa na lekkie nagazowanie 2.2vol przy 18 litrach. Ty masz 1,9vol aktualnie jeśli miałeś piwo w temp 22st przy butelkowaniu. Dej wincyj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Powinienes dodac przynajmniej 150g glukozy na taka ilosc piwa, wtedy po schlodzeniu do temp w piwnicy rozposcilo by sie w piwo tyle co2 ze piwo by bylo nagazowane lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się