Jump to content

Piwo nie nagazowane


Recommended Posts

Otworzyłem właśnie na sprobowanie swoją pierwszą warke z brewkitu muntons angielskie ale.  Piwo w smaku dobre ale w ogóle nie nagazowane, piana może z 0,5 cm, nie czuję też chmielu zero w aromacie w smaku mało. Generalnie pijalne ale bardziej jakbym pił herbatę a nie piwo...  Piwo zeszło z 11 blg do 3, refermentowane 110g glukozy na 23l. Butelki napełnianie do szyjki, kapslowane Greta, wydaje mi się że dobrze.  Zabutelkowane trzymane 2 tyg. W 21 stopni i 2 tyg w piwnicy 10-15 stopni.  Chciałbym zweryfikować problem i błąd, bowiem w weekend czeka mnie kolejny rozlew.  Dokupilem jeszcze griffo HD, bo Greta ciężko się to robiło.  Jakiś trop macie?  Tematy o tym czytałem ale wraz nie wiem zbytnio jaki mógłby być powód. 

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, kokesz43 napisał:

Otworzyłem właśnie na sprobowanie swoją pierwszą warke z brewkitu muntons angielskie ale.  Piwo w smaku dobre ale w ogóle nie nagazowane, piana może z 0,5 cm, nie czuję też chmielu zero w aromacie w smaku mało. Generalnie pijalne ale bardziej jakbym pił herbatę a nie piwo...  Piwo zeszło z 11 blg do 3, refermentowane 110g glukozy na 23l. Butelki napełnianie do szyjki, kapslowane Greta, wydaje mi się że dobrze.  Zabutelkowane trzymane 2 tyg. W 21 stopni i 2 tyg w piwnicy 10-15 stopni.  Chciałbym zweryfikować problem i błąd, bowiem w weekend czeka mnie kolejny rozlew.  Dokupilem jeszcze griffo HD, bo Greta ciężko się to robiło.  Jakiś trop macie?  Tematy o tym czytałem ale wraz nie wiem zbytnio jaki mógłby być powód. 

Jest piana jest gaz

Link to comment
Share on other sites

40 minut temu, anatom napisał:

Jaka była najwyższa temperatura fermentacji piwa? 

Jak długo trwała fermentacja? 

myślę, że poza 22 stopnienie wykroczyła, tyle co w instrukcji a tak to 19-22. 3 tygodnie niecałe, w instrukcji było 2 tyg. 

40 minut temu, anteks napisał:

Jest piana jest gaz

niby tak ale tyle co kot napłakał a chmielu  zero

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, kokesz43 napisał:

myślę, że poza 22 stopnienie wykroczyła, tyle co w instrukcji a tak to 19-22. 3 tygodnie niecałe, w instrukcji było 2 tyg. 

niby tak ale tyle co kot napłakał a chmielu  zero

To pewnie masz nagazowanie jakieś 1,8Vol co jest dość niskim wysyceniem bo tak jak napisał @anteks skoro jest piana i się trochę utrzymuje to gaz jest. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, anteks napisał:

Chmieliłeś coś od siebie?

nic

59 minut temu, anatom napisał:

To pewnie masz nagazowanie jakieś 1,8Vol co jest dość niskim wysyceniem bo tak jak napisał @anteks skoro jest piana i się trochę utrzymuje to gaz jest. 

chyba że tak. Czyli mam rozumieć, że za mało surowca dałem i nic poza tym? W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ 

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, kokesz43 napisał:

nic

chyba że tak. Czyli mam rozumieć, że za mało surowca dałem i nic poza tym? W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ 

 

Instrukcje zwykle nie są idealne. W kwestii nagazowania, dobrze użyć kalkulatora, choćby: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Butelkowane do szyjki, tzn. do miejsca, w którym szyjka się zaczyna? Warto lać więcej, wystarczy zostawić z centymetr powietrza.

Z brwekitami nie miałem do czynienia, ale nie spodziewałbym się jakichś wybitnych aromatów. Warto zacząć robić przynajmniej z ekstraktów, wtedy możesz mieć już wpływ na goryczkę i jakość czy intensywność aromatu.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, kokesz43 napisał:

W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ 

A w instrukcji było napisane o ilości cukru czy glukozy do refermentacji? Z tego co widzę muntons pisze o cukrze (sprawdziłem losowo wybraną instrukcje muntonsa), a Ty o glukozie.

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, rafple napisał:

A w instrukcji było napisane o ilości cukru czy glukozy do refermentacji? Z tego co widzę muntons pisze o cukrze (sprawdziłem losowo wybraną instrukcje muntonsa), a Ty o glukozie.

Dlatego glukozy dałem trochę więcej niż pisało cukru w instrukcji. 

 

9 godzin temu, punix napisał:

 

Instrukcje zwykle nie są idealne. W kwestii nagazowania, dobrze użyć kalkulatora, choćby: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Butelkowane do szyjki, tzn. do miejsca, w którym szyjka się zaczyna? Warto lać więcej, wystarczy zostawić z centymetr powietrza.

Z brwekitami nie miałem do czynienia, ale nie spodziewałbym się jakichś wybitnych aromatów. Warto zacząć robić przynajmniej z ekstraktów, wtedy możesz mieć już wpływ na goryczkę i jakość czy intensywność aromatu.

Pierwsza warka z brewkitu, następne już stoją z ekstraktów i zacierane.  Następne postaram się bardziej dolać, może faktycznie to się przyczyniło. 

Link to comment
Share on other sites

111g glukozy w tamtym tygodniu dawałem do kwasa na lekkie nagazowanie 2.2vol przy 18 litrach. Ty masz 1,9vol  aktualnie jeśli miałeś piwo w temp 22st przy butelkowaniu. Dej wincyj

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.