majlosz Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 13 godzin temu, x1d napisał: Chodziło mi o posmaki jakie wnosi cukier, czyli w skrócie bimber, oczywiście zależy ile tego cukru tam jest. A tak btw choćby na allegro są oferty bez cukru Skąd założenie, że da bimbrowe posmaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) Bo cukier daje bimbrowe posmaki, to jakbyś robił zacier do destylacji. Oczywiście zależy ile tego cukru jest Edytowane 5 Lutego 2021 przez kiwitom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Da, jeśli będzie go dużo, jeżeli w ilościach refrermentacyjnych, to oczywiście nie da, ale i pewnie owoc wtedy nie pozostawi znaczącego śladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 co xD jak dobrze przefermentujesz to nie da, bimbrowe posmaki to po prostu fuzle i mogą powstać jak dodasz biały cukier i puścisz hulaj dusza drożdże bez kontroli temperatury. Przecież w belgijskich stylach dodaje się nawet kilkadziesiąt % zasypu w postaci cukru i nikt nie mówi, że dobre śmierdzą bimbrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 3 godziny temu, kiwitom napisał: Bo cukier daje bimbrowe posmaki, to jakbyś robił zacier do destylacji. Oczywiście zależy ile tego cukru jest Cukier dodany np do wina nie wnosi bimbrowych posmaków (jeśli tego nie destylujemy), dopiero destylacja daje ten smak i zapach, ale to moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Dobra, tak mnie zawsze uczyli, nie dodaję cukru i nie pijam bimbru https://wiki.piwo.org/Cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 4 minuty temu, x1d napisał: Dobra, tak mnie zawsze uczyli, nie dodaję cukru i nie pijam bimbru https://wiki.piwo.org/Cukier Wszystko zależy od ilości i fermentacji. Dodatek rzędu 10% nie spowoduje efektów ubocznych, może poza zwiększoną wytrawnością (o ile uznać to za minus). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitek92 Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 W dniu 4.02.2021 o 21:18, x1d napisał: Chodziło mi o posmaki jakie wnosi cukier, czyli w skrócie bimber, oczywiście zależy ile tego cukru tam jest. A tak btw choćby na allegro są oferty bez cukru A możesz podesłać link do takiej aukcji z sokiem bez cukru? Nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Jest tego od groma, na przykład TUTAJ. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Godzinę temu, whitek92 napisał: A możesz podesłać link do takiej aukcji z sokiem bez cukru? Nie mogę znaleźć. Szukaj pulpa lub przecier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się