Jump to content

Sok z ananasa do piwa


Recommended Posts

Witam!

 

Dzisiaj uwarzyłem lekką bazę do piwa, z której chce zrobić coś na wzór pina colada ale z Pinty. Zamierzam do piwa dodać prażone wiórki kokosowe namoczone w rumie oraz sok z ananasa. Nie wiem jednak ile tego soku dodać. Czy 2l soku na 10l piwa dadzą efekt w smaku i aromacie? Jaki sok polecacie użyć?

Edited by Myszal
Link to comment
Share on other sites

Co w takim razie warto dodać? w składzie piwa z Pinty jest podany tylko sok ananasowy, stąd też się tym zasugerowałem. Czytałem też w paru miejscach że podobno całkiem nieźle się sprawdza, na dodatek nie ma strat jak przy użyciu owoców.

Link to comment
Share on other sites

Myszal -> Powiem tak, RAZ, dodałem 1l soku z ananasa, takiego tłoczonego na zimno, świeżego, do lagera. Piwa za dużo nie było, raptem 3 albo 4l, ale efektu brak ...

Edited by ksiegarz5
Link to comment
Share on other sites

32 minuty temu, witur napisał:

Jak chcesz coś  ''owocowego '' daj  marakuję (pulpe)   , w tedy  poczujesz OWOCA  :) 

Witur, ale to ma być pina colada a nie fruit ale :D 

 

Czy ktoś jeszcze próbował dodawać owoce/pulpe/sok z ananasa?

 

Link to comment
Share on other sites

dawałem 2kg zblendowanego ananasa na 10l i z druga wersją na melonie byly identyczne. Lecz to przez to ze zostawilem owoce w temperaturze  pokojowej i dały drożdze tyle jabłka zielonego w obu ze przykryło owoce. Druga warka z ananasem - 3,5kg ananasa i 2,5kg ulpy z mango na 18l - Mango przykryło wszystko :D  Tu koledze wyszedł ciekawy efekt z kokosem i ananasem - dodawał z tego co pamietam na burzliwa, cichą i leżak jak twierdzi :D 

 

Piwo z kokosem i ananasem

Link to comment
Share on other sites

Z takim sokiem z kartonu raczej nie powinno być problemu z infekcją, bo one są najczęściej utrwalane. Zastanawia mnie tylko jak Pinta to zrobiła, że ich piwo jest tak ananasowo-kokosowe ?

 

Edited by Myszal
Link to comment
Share on other sites

Zgaduję że dodali sok do gotowego piwa i od razu zapasteryzowali. Ot, taki przemysłowy ekwiwalent dolania soku do szklanki.

Ogólnie, z wyjątkiem chmielu, dodawanie przypraw do piwa na etapie fermentacji nie ma sensu dla piwowara domowego z technologicznego punktu widzenia. Lepsze efekty*) da w praktycznie każdym przypadku dodanie tej przyprawy do szklanki, i nie chodzi tylko o owoce ale też np. kawę czy kakao.

 

*) o ile w ogóle efekty wnoszone przez przyprawy inne niż chmiel można uznać za pozytywne, co jest wielce dyskusyjne. 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, dirk gently napisał:

 o ile w ogóle efekty wnoszone przez przyprawy inne niż chmiel można uznać za pozytywne, co jest wielce dyskusyjne. 

No to już chyba zależy tylko od piwowara i jego upodobań smakowych ;)

 

Będę kombinował jakoś z tym ananasem. Jak jesteśmy w temacie- może polecacie jakieś mocno ananasowe chmiele?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Myszal napisał:

No to już chyba zależy tylko od piwowara i jego upodobań smakowych ;)

 

Będę kombinował jakoś z tym ananasem. Jak jesteśmy w temacie- może polecacie jakieś mocno ananasowe chmiele?

Sabro albo HBC 472 mogą wnieść kokos do piwa,  z ananasem jako takim chyba ciezko. Daj jeden z wymienionych i troszke np Citry albo Cascade, ale nie dużo bo Ci owoce przykryją. Tak tylko by zaznaczyć. 

Link to comment
Share on other sites

Ananasa wnosi w mniejszej lub większej ilości większość tych słodszych, bardziej tropikalnych nowofalowych chmieli. Trzeba tylko ustrzelić dobre proporcje, żeby wyszedł na pierwszy plan. Delayed Spaceship z Maltgarden, który się ostatnio pojawił jest bardzo ananasowy. Chmielony Sabro i Galaxy. 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :D Pomyślę może nad podzieleniem warki i dla eksperymentu pokombinować i z chmielem i z ananasaem

 

15 godzin temu, tamtomasz napisał:

Samego soku z ananasa nie zalecam dodawać do fermentacji, sok z ananasa jest kwaśny i po przefermentowaniu tracisz całą słodycz a kwaskowatość zostaje.

Bardziej myślałem o dodaniu go na cichą. Wydaje mi się, że drożdże nie powinny zeżreć aż tak cukrów z soku, ale mogę się mylić. 

Link to comment
Share on other sites

52 minuty temu, Myszal napisał:

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :D Pomyślę może nad podzieleniem warki i dla eksperymentu pokombinować i z chmielem i z ananasaem

 

Bardziej myślałem o dodaniu go na cichą. Wydaje mi się, że drożdże nie powinny zeżreć aż tak cukrów z soku, ale mogę się mylić. 

 

Drożdże zjedzą większość cukrów z soku. I ważne, żeby zrobiły to w fermentorze, a nie w butelkach (chyba, że potrafisz wyliczyć dokładną ilość soku i dodać go zamiast surowca do refermentacji).

Link to comment
Share on other sites

45 minut temu, punix napisał:

 

Drożdże zjedzą większość cukrów z soku. I ważne, żeby zrobiły to w fermentorze, a nie w butelkach (chyba, że potrafisz wyliczyć dokładną ilość soku i dodać go zamiast surowca do refermentacji).

Masz racje. Lepiej, żeby większość cukrów przefermentowała i nie było zagrożenia granatów. Trochę się źle wyraziłem :)Cicha fermentacja nie jest tak żywa jak burzliwa, wiec nawet jak cukry z owoców zostaną zjedzone to nie powinno ulecieć aż tak dużo aromatów.

Link to comment
Share on other sites

Po cichej na pewno jakiś smak zostanie, ale trzeba się liczyć z tym, że nie jest to tak intensywny owoc jak jakieś wiśnie czy marakuja. Więc trzeba go dać albo dużo więcej (co też przełoży się na wyższą kwasność), albo po prostu tak skomponować piwo, żeby żadne intensywne smaki go nie przykrywały i zwyczajnie zaakceptować to, że nie będzie to anansowa bomba. No i na pewno lepiej od soku sprawdzi się tutaj pulpa albo cały owoc. 

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Witajcie. Planuje uwarzyć weizena z sokiem z marakuji. Sok a w zasadzie nektar jest z cukrem (bez cukru nie mogę nigdzie znaleźć) chciałbym dodać przed samym rozlewem po skończonej fermentacji aby zachować aromat. Czy jest to możliwe do wykonania czy raczej na pewno będą granaty? Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, whitek92 napisał:

Witajcie. Planuje uwarzyć weizena z sokiem z marakuji. Sok a w zasadzie nektar jest z cukrem (bez cukru nie mogę nigdzie znaleźć) chciałbym dodać przed samym rozlewem po skończonej fermentacji aby zachować aromat. Czy jest to możliwe do wykonania czy raczej na pewno będą granaty? Pozdrawiam.

Użyłbym go zamiast surowca do refermentacji w odpowiednio przeliczonej ilości (ale nie wiem czy zostanie smak) albo dodał po burzliwej i poczekał aż odfermentuje. Tyle że skoro jest z cukrem, to wniesie też cukrowe posmaki. Lepiej byłoby użyć owoców lub pulpy.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 28.01.2021 o 20:35, whitek92 napisał:

Witajcie. Planuje uwarzyć weizena z sokiem z marakuji. Sok a w zasadzie nektar jest z cukrem (bez cukru nie mogę nigdzie znaleźć) chciałbym dodać przed samym rozlewem po skończonej fermentacji aby zachować aromat. Czy jest to możliwe do wykonania czy raczej na pewno będą granaty? Pozdrawiam.

A skąd mamy wiedzieć ile tego cukru jest? Generalnie samą pulpą z marakui dodaną na fermentację można wystarczająco nagazować piwo, więc z dodatkowym cukrem obstawiam granaty, ale bez liczb to zgadywanie. No i inna sprawa, że jakość czegoś takiego będzie na pewno dosyć podła w porównaniu do porządnej pulpy. 

 

W dniu 28.01.2021 o 20:58, x1d napisał:

Tyle że skoro jest z cukrem, to wniesie też cukrowe posmaki. Lepiej byłoby użyć owoców lub pulpy.

Cukrowych posmaków nie wniesie, bo cukier przefermentuje. Ale tak jak mówisz, czysta pulpa zdecydowanie lepsza ze względu na jakość. 

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Oskaliber napisał:

Cukrowych posmaków nie wniesie, bo cukier przefermentuje

Chodziło mi o posmaki jakie wnosi cukier, czyli w skrócie bimber, oczywiście zależy ile tego cukru tam jest.

 

A tak btw choćby na allegro są oferty bez cukru

 

 

 

Edited by x1d
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.