punix Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 6 minut temu, PanJaqb napisał: Zmiana temperatury chyba dała efekt, temp otoczenia 22 st. C brzeczka (a może już młode piwo? ) 19-20 st. C i na rurce fermentacyjnej widać ruch( może nie jak po karpie na święta w biedronce , ale coś się dzieje ) To akurat niekoniecznie świadczy o pracy drożdży - podwyższyłeś temperaturę, więc uwalnia się dwutlenek węgla. Za kilka dni możesz zmierzyć blg i wtedy będzie można myśleć, co dalej. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 14 doba dzisiaj się zaczyna temp. otoczenia 22 brzeczka 21-22, kiedy mierzyć blg? Ruch na rurce dość intensywny Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 12 minut temu, PanJaqb napisał: 14 doba dzisiaj się zaczyna temp. otoczenia 22 brzeczka 21-22, kiedy mierzyć blg? Ruch na rurce dość intensywny Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Jeśli raz na jakis czas to po prostu uchodzi rozpuszczony CO2 w niższej temperaturze. Jeśli dość intensywnie, co kilka sekund to raczeeeeej fermentacja wznowiła sie. Cięzko stwierdzić. Daj temu 2-3 dni i sprawdzaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 16 doba dzisiaj się kończy, 17 rusza. W rurce powietrze z małą ekspresja ucieka mniej więcej co 3.5min. Brzeczka 22 st. C. W razie czego jestem cierpliwy mogę poczekaćPisze ponieważ mam kilka pytań technicznych co do rozlewu:1. Sposób dodania cukru. Z wcześniejszych porad przeliczę wartość przy pomocy kalkulatora. Z mojego punktu widzenia najłatwiej będzie mi tą wartość podzielić przez ilość butelek i dodać do każdej butelki. Słyszałem, czytałem też o tym że można to rozrobić z wodą i wlać do brzeczki, tutaj się obawiam że mi się wtedy cały ten syf z dołu wymiesza i będzie trzeba czekać na rozlew kolejny dzień. Jak do tego podejść?2. Butelki. Uzbierałem butelki zwrotne brązowe. W planie mam je umyć płynem do naczyń następnie przepłukać jeszcze oxi. Kapsle wyparze wrzątkiem. Czy coś powinienem jeszcze wiedzieć? Co z kranikiem? Był dezynfekowany przy sporządzaniu brzeczki. No ale przecież w tym czasie wiadro było w piwnicy itd. Wężyk i zaworek też wyparzę.3. Rozlew. Przelewać do osobnego fermentora czy lać z tego w którym fermentowałem? W celu oddzielenia osaduWysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) 12 minut temu, PanJaqb napisał: 16 doba dzisiaj się kończy, 17 rusza. W rurce powietrze z małą ekspresja ucieka mniej więcej co 3.5min. Brzeczka 22 st. C. W razie czego jestem cierpliwy mogę poczekać Pisze ponieważ mam kilka pytań technicznych co do rozlewu: 1. Sposób dodania cukru. Z wcześniejszych porad przeliczę wartość przy pomocy kalkulatora. Z mojego punktu widzenia najłatwiej będzie mi tą wartość podzielić przez ilość butelek i dodać do każdej butelki. Słyszałem, czytałem też o tym że można to rozrobić z wodą i wlać do brzeczki, tutaj się obawiam że mi się wtedy cały ten syf z dołu wymiesza i będzie trzeba czekać na rozlew kolejny dzień. Jak do tego podejść? 2. Butelki. Uzbierałem butelki zwrotne brązowe. W planie mam je umyć płynem do naczyń następnie przepłukać jeszcze oxi. Kapsle wyparze wrzątkiem. Czy coś powinienem jeszcze wiedzieć? Co z kranikiem? Był dezynfekowany przy sporządzaniu brzeczki. No ale przecież w tym czasie wiadro było w piwnicy itd. Wężyk i zaworek też wyparzę. 3. Rozlew. Przelewać do osobnego fermentora czy lać z tego w którym fermentowałem? W celu oddzielenia osadu Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Zmierz BLG 1. Robisz syrop cukrowy - oblcizasz ile masz miec cukru np. 17l wody, piwo 22stC, nagazowanie 2.2vol i oblicza Ci ilość surowca do refermentacji. To zalewasz wrzątkiem bądź gotujesz w garnku z około 300-500ml wody. Wlewasz na dno fermentora do rozlewu i na to zlewasz węzykiem piwo. Automatycznie się wszystko rozmiesza i możesz przystąpic do butelkwoania. 2. Jeśli butelki są mocno brudne to musi być konkretne mycie, wrzątek a nawet NaOH. Ja płuczę butelki po wypiciu od razu i nastepnie przed butelkowaniem tylko OXI używam. 3. Oddziel od osadu i przelej na syrop jak napisałem w punkcie 1. Edytowane 11 Maja 2020 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 2 godziny temu, PanJaqb napisał: 16 doba dzisiaj się kończy, 17 rusza. W rurce powietrze z małą ekspresja ucieka mniej więcej co 3.5min. Brzeczka 22 st. C. W razie czego jestem cierpliwy mogę poczekać Pisze ponieważ mam kilka pytań technicznych co do rozlewu: 1. Sposób dodania cukru. Z wcześniejszych porad przeliczę wartość przy pomocy kalkulatora. Z mojego punktu widzenia najłatwiej będzie mi tą wartość podzielić przez ilość butelek i dodać do każdej butelki. Słyszałem, czytałem też o tym że można to rozrobić z wodą i wlać do brzeczki, tutaj się obawiam że mi się wtedy cały ten syf z dołu wymiesza i będzie trzeba czekać na rozlew kolejny dzień. Jak do tego podejść? 2. Butelki. Uzbierałem butelki zwrotne brązowe. W planie mam je umyć płynem do naczyń następnie przepłukać jeszcze oxi. Kapsle wyparze wrzątkiem. Czy coś powinienem jeszcze wiedzieć? Co z kranikiem? Był dezynfekowany przy sporządzaniu brzeczki. No ale przecież w tym czasie wiadro było w piwnicy itd. Wężyk i zaworek też wyparzę. 3. Rozlew. Przelewać do osobnego fermentora czy lać z tego w którym fermentowałem? W celu oddzielenia osadu Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Butelki najlepiej myć od razu po spożyciu, wtedy nie ma większych problemów. Płynu bym raczej unikał, wiele nie pomoże, a ryzykujesz, że go nie wypłuczesz dokładnie. W razie czego, tak jak pisał wyżej Suchejroo - NaOH. Dezynfekcja najlepiej bezpośrednio przed rozlewem. Wężyk, zaworek i kraniki też musisz zdezynfekować, może być oxi. Wyparzenie to nie dezynfekcja. Poza tym w przypadku kapsli (podobno) może się odkształcić uszczelka i kapsel nie będzie trzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 BLG: 2.0 Czy to normalne że po spuszczeniu z kranika piwo jest mętne? Aczkolwiek przed pobraniem próbki przenosiłem fermentor mogły osady się unieść. Ok, zrobię taki syrop z cukrem. Czy te 300-500 ml mam uwzględnić przy obliczaniu ilości piwa w fermentorze? Większość butelek mam "świeżych" i je wrzucałem do wody aby odmoczyć etykiety, butelki starsze a mam też i takie wyrzuciłem jeśli tylko miały widoczny jakiś osad. Więc jak wystarczy Oxi? Trochę się obawiam w sumie tych starszych butelek. Jeśli chodzi o NaOH to czy dedykowane środki czy każdy który znajdę pod tym hasłem? Co do kapsli, w takim razie co z nimi - samo Oxi? Jak sprawdzić potencjalny % piwa? BLG startowe 10.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 10 minut temu, PanJaqb napisał: BLG: 2.0 Czy to normalne że po spuszczeniu z kranika piwo jest mętne? Aczkolwiek przed pobraniem próbki przenosiłem fermentor mogły osady się unieść. Ok, zrobię taki syrop z cukrem. Czy te 300-500 ml mam uwzględnić przy obliczaniu ilości piwa w fermentorze? Większość butelek mam "świeżych" i je wrzucałem do wody aby odmoczyć etykiety, butelki starsze a mam też i takie wyrzuciłem jeśli tylko miały widoczny jakiś osad. Więc jak wystarczy Oxi? Trochę się obawiam w sumie tych starszych butelek. Jeśli chodzi o NaOH to czy dedykowane środki czy każdy który znajdę pod tym hasłem? Co do kapsli, w takim razie co z nimi - samo Oxi? Jak sprawdzić potencjalny % piwa? BLG startowe 10.0 A kranik dezynfekowałeś przed zlaniem? Jeśli fermentujesz z kranikiem polecam psiknąc np desprejem albo rozrobic jakies OXI z wodą do spryskiwacza. Możesz to uwzględnic do całości. Nie zrobi to dużej różnicy ale mozesz. NaOH czyli soda kaustyczna dostepna w granulkach w sklepach typu leroy merlin, castorama itp. Przeczytaj wątek o dezynfekcji na forum. Kapsle ja np polewam wrzątkiem. Wiem, że to nie najlepsza opcja ale nigdy problemów nie było. Butelki jeśli będą niedomyte to a) może się zakazić drożdżami dzikimi i dofermentować mocniej co będzie skutkowało nawet granatami b) pleśn może się rozwinąć c) możesz stracić pianę w piwie d) i wiele innych. Polecam tylko czyste butelki. Jeśli to soad od wody po przemyciu to OXI i będzie ok. Odfermentowanie masz na poziomie 80% to jest ok. Alkoholi liczysz z 10-2/1,938 = 4,1% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 No w sumie to przed pobraniem próbki nie zdezynfekowałem, powinienem tak? Ok muszę sobie zorganizować taki spryskiwacz z oxi. W takim razie jeśli nie będę miał NaOH to czy wrzątek + oxi da radę?? (nie czytałem jeszcze tego wątku który mi poleciłeś). Trochę słabe mi to wyszło no cóż - pierwsze koty za płoty martwi mnie trochę brak klarowności piwa - bynajmniej po próbce którą pobrałem. Czy można, warto je jakoś przefiltrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 5 minut temu, PanJaqb napisał: No w sumie to przed pobraniem próbki nie zdezynfekowałem, powinienem tak? Ok muszę sobie zorganizować taki spryskiwacz z oxi. W takim razie jeśli nie będę miał NaOH to czy wrzątek + oxi da radę?? (nie czytałem jeszcze tego wątku który mi poleciłeś). Trochę słabe mi to wyszło no cóż - pierwsze koty za płoty martwi mnie trochę brak klarowności piwa - bynajmniej po próbce którą pobrałem. Czy można, warto je jakoś przefiltrować? Brak klarowności to jedna z ostatnich rzeczy, o którą warto się martwić. DO tego zaciągałeś z kranika, wiec możliwe, że poszło razem z drożdżami z dna. Na przyszłość - cały sprzęt, który ma kontakt z brzeczką po zakończeniu gotowania, musi być zdezynfekowany. Z fermentora do fermentora najlepiej przelewać dekantując od góry, wtedy zdecydowana większość osadów zostanie na dnie. Kolejne metody na klarowniejsze piwo - mech irlandzki/whirfloc, żelatyna, cold crash, do poczytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 15 minut temu, PanJaqb napisał: No w sumie to przed pobraniem próbki nie zdezynfekowałem, powinienem tak? Ok muszę sobie zorganizować taki spryskiwacz z oxi. W takim razie jeśli nie będę miał NaOH to czy wrzątek + oxi da radę?? (nie czytałem jeszcze tego wątku który mi poleciłeś). Trochę słabe mi to wyszło no cóż - pierwsze koty za płoty martwi mnie trochę brak klarowności piwa - bynajmniej po próbce którą pobrałem. Czy można, warto je jakoś przefiltrować? mimo to ułoży Ci się wszystko w butelce, spokojnie, Jak punix radzi, to ostatnie czym powinienes się przejmowac. Przeczytaj o dezynfekcji itp. Podstawy najpierw Info które tu dostałeś wystarczą na początek. Najważniejsze to fermentacja i dezynfekcja. Resztę błędów np zacierania można ukryć chmieleniem etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Kupiłem NaOH trochę się zdziwiłem że to przetykacz do rur kanalizacyjnych, po myciu trzeba wypłukać wodą? Dzisiaj umyje jutro dezynfekcja i rozlewWysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 50 minut temu, PanJaqb napisał: Kupiłem NaOH trochę się zdziwiłem że to przetykacz do rur kanalizacyjnych, po myciu trzeba wypłukać wodą? Dzisiaj umyje jutro dezynfekcja i rozlew Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Przeczytaj proszę ten artykuł o którym mówiłem wczoraj. Masz tam WSZYSTKO o dezynfekcji, jak używać NaOH itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Godzinę temu, PanJaqb napisał: Kupiłem NaOH trochę się zdziwiłem że to przetykacz do rur kanalizacyjnych Dokup sobie do kompletu jakieś gogle ochronne na oczy- to nie są żarty. Lektura artykułu podlinkowanego przez @Suchejroo też obowiązkowa. NAOH to silnie żrąca substancja, z która trzeba się umiejętnie obchodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Ok, przeczytane. No i na tą chwilę zrezygnowałem z niego z uwagi na brak gogli itd. Wyrzuciłem wszystkie butelki z minimalnym osadem, resztę zagotowałem w garze z wodą dzisiaj oxi i butelkuje. W jakiej temperaturze trzymać i na jaki czas trzymać piwo po zabutelkowaniu? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 W pokojowej ze dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 5 godzin temu, PanJaqb napisał: Ok, przeczytane. No i na tą chwilę zrezygnowałem z niego z uwagi na brak gogli itd. Wyrzuciłem wszystkie butelki z minimalnym osadem, resztę zagotowałem w garze z wodą dzisiaj oxi i butelkuje. W jakiej temperaturze trzymać i na jaki czas trzymać piwo po zabutelkowaniu? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Każdy robi inaczej, moim zdaniem (tylko moja praktyka) na glukozie szybciej się refermentują piwka, są nagazowane po 2-3 dniach w pokojowej i do lodówki na testy. Piwo jest w idealnej kondycji nawet po kilku dniach. Oczywiście wszystko zależy od stylu piwa, drożdzy oraz prowadzonej fermentacji. Ja warzę ostatnio sporo New Englandów na Hazy Daze i są perfekcyjne swieże. Po 2-3 tygodniach już nie ma takiego aromatu jak po tygodniu. Możesz butelkować kilka butelek 0,33 i otwierać co kilka dni i sprawdzać, uczyć się jak się ten proces zachowuje Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 A czy w butelkach może być w 15 st. C.? Nie chciałbym żeby wybuchło mi w pokoju aczkolwiek wydaję mi się, że powinno być wszystko ok z 10BLG zeszło do 2, butelki wymienne. ilość 19.5 L poziom CO2 2.5 cukier biały temp. 22 wyszło 131.5 g rozpuściłem w 300 ml i na to wylałem piwo Ten osad drożdżowy co został mi na dole to normalnie się zbiera do wtórnego użytku? Niestety nie udało mi się zdobyć butelek 0.33, jak do kolejnej warki nie znajdę to zamówię na aledrogo widziałem 10 szt. za 10 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Godzinę temu, PanJaqb napisał: Ten osad drożdżowy co został mi na dole to normalnie się zbiera do wtórnego użytku? To się nazywa gęstwa, tak zbiera się ją do kolejnego piwa (oczywiście mówimy o "osadzie" po burzliwej, nie cichej poczytaj o tym, poogladaj YT. Dodatkowo są kalkulatory ile gęstwy się dodaje z uwzględnieniem jej wieku, ilości piwa, balingu etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 16 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Piwo leży w 16 st. w piwnicy jest ok? Czy wyższa temperatura jest konieczna? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 16 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Zaczynam 2 warkę (i chyba ostatnia z brewkitu) Muntons Pilzner 1.8kg. Pytanie o drożdże s04 czy dodane do brewkitu innego wyboru nie mam na ta chwilęWysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 (edytowane) 26 minut temu, PanJaqb napisał: Zaczynam 2 warkę (i chyba ostatnia z brewkitu) Muntons Pilzner 1.8kg. Pytanie o drożdże s04 czy dodane do brewkitu innego wyboru nie mam na ta chwilę Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka S-04 są dosyć estrowe. Efekt będzie znacznie odbiegał od oczekiwań. Do tego piwa powinny być drożdże dolnej fermentacji i fermentacja przeprowadzana w temperaturze 10 stopni. Być może masz jakiś market budowlany, czy ogrodniczy. Często można tam dostać chociażby suchary Brewgo, które o wiele lepiej by się nadały Edytowane 16 Maja 2020 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 16 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 (edytowane) Kupiłem - później się zorientowałem, że będą potrzebne takie drożdże. Instrukcja mówi o fermentacji w temp 18-21 z tymi które zostały dołączone do zestawu. Nie jestem w stanie i tak zejść do 10 st więc pytanie czy te noname z zestawu czy s04. A jak sprawa ma się z moim lagerem w butelkach na drożdżach s04, czy temp 16 st. będzie ok? Czy do refermentacji dać do większej temperatury? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Maja 2020 przez PanJaqb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 4 godziny temu, Grzegorz Żukowski napisał: S-04 są dosyć estrowe. Efekt będzie znacznie odbiegał od oczekiwań. Do tego piwa powinny być drożdże dolnej fermentacji i fermentacja przeprowadzana w temperaturze 10 stopni. Być może masz jakiś market budowlany, czy ogrodniczy. Często można tam dostać chociażby suchary Brewgo, które o wiele lepiej by się nadały Nie powinny być - większość brewkitów z lagerem czy pilsem w nazwie to tak naprawdę ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 21 godzin temu, PanJaqb napisał: czy temp 16 st. będzie ok? Tak. Zacznij w tej temperaturze. Po tygodniu lekko zwiększ temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się