Jump to content

Dziwny grzybopodobne agregaty przy powierzchni cydru


ExArte

Recommended Posts

Hej, 

 

czy ktoś ma pomysł czym są przedstawione na zdjęciach agregaty? Do produkcji cydru użyłem soku zagęszczonego i drożdży ciderini. „Glutki” pojawiły się już drugiego dnia fermentacji i ciagle ich przybywa. Nie mogłem znaleźć w sieci nic podobnego. Z góry dziękuje za pomoc.

2B6703F8-6F56-4427-80EC-06EFED1100BC.jpeg

E5E9F7B6-54A9-46AF-AC8B-2172A2D30A24.jpeg

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, ExArte napisał:

Hej, 

 

czy ktoś ma pomysł czym są przedstawione na zdjęciach agregaty? Do produkcji cydru użyłem soku zagęszczonego i drożdży ciderini. „Glutki” pojawiły się już drugiego dnia fermentacji i ciagle ich przybywa. Nie mogłem znaleźć w sieci nic podobnego. Z góry dziękuje za pomoc.

 

 

O ile drożdże do cydru są podobne do drożdży piwnych (a obstawiam, że tak jest), to to są drożdże. Gdyby to była brzeczka piwna powiedziałbym - nie martw się i czekaj ;)

Link to comment
Share on other sites

52 minuty temu, ExArte napisał:

Dziękuje za odpowiedzi! Bardzo mnie to ucieszyło :D 

 

nie martwię się wiec i czekam cierpliwie, miłego tygodnia ;) 

A czujesz zgniłe jajo może z rurki? :D 

 

Godzinę temu, kantor napisał:

Albo osady białkowe oblepione drożdżami.

Białka z soku? 

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, Suchejroo napisał:

Białka z soku? 

 

A soki nie mają białek?

 

edit:

Np z tego

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1822/2

0,1g/100g soku.

 

edit 2:

Tu z naukowego źródła:

https://www.researchgate.net/publication/273449029_Physical_and_nutritional_analysis_of_apple_juice_samples

0,2g/100ml dla świeżego i 0,1g/100ml dla puszkowanego soku.

 

Tak z ciekawostek to są w sumie wyższe wartości niż dla piwa, bo wg tego:

https://www.researchgate.net/publication/226773564_Protein_changes_during_malting_and_brewing_with_focus_on_haze_and_foam_formation_A_review

Cytat
Beer contains ~500 mg/L of proteinaceous material including a variety of polypeptides with molecular masses ranging from <5 to >100 kDa.

(chociaż widzę, że inne źródła podają raczej zawartość białek w piwie na poziomie 0,5%)

 

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, kantor napisał:

 

A soki nie mają białek?

 

edit:

Np z tego

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1822/2

0,1g/100g soku.

 

edit 2:

Tu z naukowego źródła:

https://www.researchgate.net/publication/273449029_Physical_and_nutritional_analysis_of_apple_juice_samples

0,2g/100ml dla świeżego i 0,1g/100ml dla puszkowanego soku.

 

Tak z ciekawostek to są w sumie wyższe wartości niż dla piwa, bo wg tego:

https://www.researchgate.net/publication/226773564_Protein_changes_during_malting_and_brewing_with_focus_on_haze_and_foam_formation_A_review

 

A no to spoko, dzieki, człowiek sie uczy cały czas :D 

 

Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, ExArte napisał:


 


Zakładam, ze chodzi o siarkowodór :D

nie nie, zapach jest zupełnie normalny :) 

tak, ja w dwóch piwach miałem siarke i w obu takie "kłaczki", zastanawiałem sie czy moze miec ona wplyw na drozdze i ich wyglad :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.