ExArte Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Hej, czy ktoś ma pomysł czym są przedstawione na zdjęciach agregaty? Do produkcji cydru użyłem soku zagęszczonego i drożdży ciderini. „Glutki” pojawiły się już drugiego dnia fermentacji i ciagle ich przybywa. Nie mogłem znaleźć w sieci nic podobnego. Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 3 minuty temu, ExArte napisał: Hej, czy ktoś ma pomysł czym są przedstawione na zdjęciach agregaty? Do produkcji cydru użyłem soku zagęszczonego i drożdży ciderini. „Glutki” pojawiły się już drugiego dnia fermentacji i ciagle ich przybywa. Nie mogłem znaleźć w sieci nic podobnego. Z góry dziękuje za pomoc. O ile drożdże do cydru są podobne do drożdży piwnych (a obstawiam, że tak jest), to to są drożdże. Gdyby to była brzeczka piwna powiedziałbym - nie martw się i czekaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Albo osady białkowe oblepione drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExArte Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Dziękuje za odpowiedzi! Bardzo mnie to ucieszyło nie martwię się wiec i czekam cierpliwie, miłego tygodnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 52 minuty temu, ExArte napisał: Dziękuje za odpowiedzi! Bardzo mnie to ucieszyło nie martwię się wiec i czekam cierpliwie, miłego tygodnia A czujesz zgniłe jajo może z rurki? Godzinę temu, kantor napisał: Albo osady białkowe oblepione drożdżami. Białka z soku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) 19 godzin temu, Suchejroo napisał: Białka z soku? A soki nie mają białek? edit: Np z tego https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1822/2 0,1g/100g soku. edit 2: Tu z naukowego źródła: https://www.researchgate.net/publication/273449029_Physical_and_nutritional_analysis_of_apple_juice_samples 0,2g/100ml dla świeżego i 0,1g/100ml dla puszkowanego soku. Tak z ciekawostek to są w sumie wyższe wartości niż dla piwa, bo wg tego: https://www.researchgate.net/publication/226773564_Protein_changes_during_malting_and_brewing_with_focus_on_haze_and_foam_formation_A_review Cytat Beer contains ~500 mg/L of proteinaceous material including a variety of polypeptides with molecular masses ranging from <5 to >100 kDa. (chociaż widzę, że inne źródła podają raczej zawartość białek w piwie na poziomie 0,5%) Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 30 minut temu, kantor napisał: A soki nie mają białek? edit: Np z tego https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1822/2 0,1g/100g soku. edit 2: Tu z naukowego źródła: https://www.researchgate.net/publication/273449029_Physical_and_nutritional_analysis_of_apple_juice_samples 0,2g/100ml dla świeżego i 0,1g/100ml dla puszkowanego soku. Tak z ciekawostek to są w sumie wyższe wartości niż dla piwa, bo wg tego: https://www.researchgate.net/publication/226773564_Protein_changes_during_malting_and_brewing_with_focus_on_haze_and_foam_formation_A_review A no to spoko, dzieki, człowiek sie uczy cały czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExArte Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 23 godziny temu, Suchejroo napisał: A czujesz zgniłe jajo może z rurki? Zakładam, ze chodzi o siarkowodór nie nie, zapach jest zupełnie normalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 19 minut temu, ExArte napisał: Zakładam, ze chodzi o siarkowodór nie nie, zapach jest zupełnie normalny tak, ja w dwóch piwach miałem siarke i w obu takie "kłaczki", zastanawiałem sie czy moze miec ona wplyw na drozdze i ich wyglad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się