Jump to content

Alternatywa laski wanilii - cukier waniliowy?


Recommended Posts

Witam. Szukam alternatywy dla laski wanilii. Próbowałem wykorzystać naturalną laskę na 10l sweet stouta - wyczuwalność na granicy autosugestii. Przeczytałem, że wanilia podobnie jak kokos przez zawartość tłuszczu negatywnie wpływa na pianę. Próbował ktoś jakiś alternatyw? Znalazłem naturalny ekstrakt waniliowy od dr.Oetkera, myślałem też o cukrze waniliowym (nie wanilinowym)

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, mkrawc napisał:

Aromaty do ciast są na bazie oleju, to nie jest dobry pomysł.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
 

Właśnie to odrzuciłem na wstępie

Link to comment
Share on other sites

No to podpowiedz, jak należy je zastosować?


Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

100 g płatków na 20l i miesiąc czasu. Wszystko jednak zależy od rodzaju płatków, ekstraktu początkowego itd. itp. trzeba uważać aby nie przesadzić bo będzie piwo smakować jak ławka spod bloku.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, mkrawc napisał:

Aromaty do ciast są na bazie oleju, to nie jest dobry pomysł.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
 

Mówię o porządnych aromatach bez oleju.

Link to comment
Share on other sites

Zależy jakiej laski waniliowej używałeś. Te w marketach spożywczych ( Auchan, Biedronka, LIdl ) nie nadają się bo mają małą zawartość waniliny. Kup najlepiej w jakimś sklepie specjalistycznym z przyprawami laski waniliowe najlepiej typu bourbon z Madagaskaru albo Indonezji bo one mają o wiele większą zawartość waniliny ( przyjmuje się, że zawartość waniliny jest aż 2,1 -2,6 % ). Na te 10 litrów daj 2-3 przecięte laski waniliowe i zapewniam Cię, że będziesz pozytywnie zaskoczony :) Oczywiście to kosztuje ale to piwo domowe :)

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Laski waniliowe dodawać w całości, czy przekroić taką laskę?

 

15 godzin temu, BROWAR KWARTA napisał:

Na te 10 litrów daj 2-3 przecięte laski waniliowe i zapewniam Cię, że będziesz pozytywnie zaskoczony :)

 

Link to comment
Share on other sites

Ale tak po prostu ją wrzuciłeś do piwa?

Robiłem swego czasu zgodnie z opisem, który ktoś z Peruna podał na reddicie, czyli 2 laski (z marketu, bodajże Konatyi) na 16 litrów przecięte wzdłuż, macerowane w rumie i dodane na cichą na 2 tygodnie.

Wanilia w aromacie jest ewidentna, nie pierwszoplanowa, ale jednoznacznie wyczuwalna nawet teraz po ponad roku w piwnicy. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.