diask Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Witam. Szukam alternatywy dla laski wanilii. Próbowałem wykorzystać naturalną laskę na 10l sweet stouta - wyczuwalność na granicy autosugestii. Przeczytałem, że wanilia podobnie jak kokos przez zawartość tłuszczu negatywnie wpływa na pianę. Próbował ktoś jakiś alternatyw? Znalazłem naturalny ekstrakt waniliowy od dr.Oetkera, myślałem też o cukrze waniliowym (nie wanilinowym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Aromat waniliowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Aromaty do ciast są na bazie oleju, to nie jest dobry pomysł.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diask Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 33 minuty temu, mkrawc napisał: Aromaty do ciast są na bazie oleju, to nie jest dobry pomysł. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Właśnie to odrzuciłem na wstępie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Odpowiednio zastosowane płatki dębu mogą dać wanilię w piwie. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Tonka zdaje się też daje wanilię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Odpowiednio zastosowane płatki dębu mogą dać wanilię w piwie.No to podpowiedz, jak należy je zastosować?Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 No to podpowiedz, jak należy je zastosować?Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka100 g płatków na 20l i miesiąc czasu. Wszystko jednak zależy od rodzaju płatków, ekstraktu początkowego itd. itp. trzeba uważać aby nie przesadzić bo będzie piwo smakować jak ławka spod bloku.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 16 godzin temu, mkrawc napisał: Aromaty do ciast są na bazie oleju, to nie jest dobry pomysł. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Mówię o porządnych aromatach bez oleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Zależy jakiej laski waniliowej używałeś. Te w marketach spożywczych ( Auchan, Biedronka, LIdl ) nie nadają się bo mają małą zawartość waniliny. Kup najlepiej w jakimś sklepie specjalistycznym z przyprawami laski waniliowe najlepiej typu bourbon z Madagaskaru albo Indonezji bo one mają o wiele większą zawartość waniliny ( przyjmuje się, że zawartość waniliny jest aż 2,1 -2,6 % ). Na te 10 litrów daj 2-3 przecięte laski waniliowe i zapewniam Cię, że będziesz pozytywnie zaskoczony Oczywiście to kosztuje ale to piwo domowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Laski waniliowe dodawać w całości, czy przekroić taką laskę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 7 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Laski waniliowe dodawać w całości, czy przekroić taką laskę? 15 godzin temu, BROWAR KWARTA napisał: Na te 10 litrów daj 2-3 przecięte laski waniliowe i zapewniam Cię, że będziesz pozytywnie zaskoczony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Przepracowany chyba jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Ale tak po prostu ją wrzuciłeś do piwa? Robiłem swego czasu zgodnie z opisem, który ktoś z Peruna podał na reddicie, czyli 2 laski (z marketu, bodajże Konatyi) na 16 litrów przecięte wzdłuż, macerowane w rumie i dodane na cichą na 2 tygodnie. Wanilia w aromacie jest ewidentna, nie pierwszoplanowa, ale jednoznacznie wyczuwalna nawet teraz po ponad roku w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diask Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Jak znajdę fajny ekstrakt to będę próbował. Dam znać co wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się