Barycz Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) Witam, to moja pierwsza warka, minął tydzień, więc za chwilę będę kończył fermentacje burzliwą. Dzisiaj spróbowałem piwa i jest kwaśne i dosyć gorzkie. Czy to infekcja? załączam zdjęcie. Dodam że na dnie zebrał się duży osad Edytowane 14 Maja 2020 przez Barycz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Wygląda na normalną choć szybką fermentację.Sporo miejsca w tym wiadrze czy to 20 l warka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barycz Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 3 minuty temu, rado napisał: Wygląda na normalną choć szybką fermentację.Sporo miejsca w tym wiadrze czy to 20 l warka? wiadro 15l ok 7l piwa najbardziej dziwi mnie ta kwaśność i gorycz, to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Podajesz subiektywne odczucia,dokończ fermentację zabutelkuj piwo na pewno się zmieni. Barycz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) 10 minut temu, Barycz napisał: wiadro 15l ok 7l piwa najbardziej dziwi mnie ta kwaśność i gorycz, to normalne? Na przyszłość - jest osobny temat do pytań o infekcję. Edytowane 14 Maja 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) 8 minut temu, Barycz napisał: wiadro 15l ok 7l piwa najbardziej dziwi mnie ta kwaśność i gorycz, to normalne? Na przyszłośc dodawaj infekcję do Po to to jest stworzone i tam nalezy to wrzucać, odpowiedź też dostaneisz dośc szybko. Z piwem wszystko okej, to resztki drożdzy oraz piana z fermentacji. Nie otwieraj wieka, daj dofermentować, piwo nie zawsze na tym etapie ma aromat jakiego oczekujemy. Na dnie to drożdze, które skonczyły swoja prace i są w stanie "uspienia". Polecam poczytac wiki na początek, wszystkich podstaw dowiesz się tam od ręki. Daj drożdzom dofermentować i podawaj kolejnym razem więcej informacji. Jeśli chodzi o goryczkę to podaj chmielenie. Warto podać BLG początkowe i aktualne, temperature zacierania, fermentacji (brzeczki nie otoczenia) etc Edytowane 14 Maja 2020 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barycz Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 9 minut temu, punix napisał: Na przyszłość - jest osobny temat do pytań o infekcję. 9 minut temu, Suchejroo napisał: Na przyszłośc dodawaj infekcję do Po to to jest stworzone i tam nalezy to wrzucać, odpowiedź też dostaneisz dośc szybko. Z piwem wszystko okej, to resztki drożdzy oraz piana z fermentacji. Nie otwieraj wieka, daj dofermentować, piwo nie zawsze na tym etapie ma aromat jakiego oczekujemy. Na dnie to drożdze, które skonczyły swoja prace i są w stanie "uspienia". Polecam poczytac wiki na początek, wszystkich podstaw dowiesz się tam od ręki. Daj drożdzom dofermentować i podawaj kolejnym razem więcej informacji. Jeśli chodzi o goryczkę to podaj chmielenie. Warto podać BLG początkowe i aktualne, temperature zacierania, fermentacji (brzeczki nie otoczenia) etc Pisałem z telefonu, nie było opcji dodania tematu do Infekcji. Całe Wiki już za mną, ale nie wszytko można tam znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 11 godzin temu, Barycz napisał: minął tydzień, więc za chwilę będę kończył fermentacje burzliwą Drożdże będą kończyć A tak poważnie to zostaw piwo jeszcze na drugie tyle w fermentorze, żeby drożdże mogły po sobie posprzątać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 A nawet i na trzecie tyle - na pewno nie zawadzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barycz Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 2 godziny temu, rkkr napisał: Drożdże będą kończyć A tak poważnie to zostaw piwo jeszcze na drugie tyle w fermentorze, żeby drożdże mogły po sobie posprzątać... 27 minut temu, sredstvom napisał: A nawet i na trzecie tyle - na pewno nie zawadzi ? Dalej na fermentacji burzliwej, czy już przelać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Nie przelewaj po 7 dniach do innego fermentora... Najprościej będzie jak zostawisz jeszcze na 2 tygodnie i wtedy zabutelkujesz... Barycz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 19 minut temu, Barycz napisał: Dalej na fermentacji burzliwej, czy już przelać na cichą? Nie grzeb już, zostaw w tym wiadrze. Pszenica nie jest klarowna, tylko przy zlewaniu nie zaciągaj drożdzy Barycz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 14 godzin temu, Barycz napisał: Dzisiaj spróbowałem piwa i jest kwaśne i dosyć gorzkie. Czy to infekcja? załączam zdjęcie. Dodam że na dnie zebrał się duży osad Będziesz tak zaglądał, to się w końcu doprosisz jakiejś infekcji Ja zamykam fermentor na 3 tyg i sobie stoi, dbam tylko żeby temp była cały czas odpowiednia. Pomyśl w ten sposób: po 3 tyg nie zaglądania otwierasz wiadro, i 50/50 albo jest kwas, albo jest wszystko ok. Zaglądając tylko zwiększasz szanse na infekcje. Jeżeli natomiast nie zaglądasz, a infekcja i tak się stała, no to już nic nie poradzisz, widocznie tak miało być i do zakażenia doszło jeszcze przez zamknięciem wiadra po zadaniu drożdży. W ten sposób jesteś w stanie jako tak dojść do tego co poszło nie tak, może sprzęt niedomyty, może co innego. Przy zaglądaniu to już wtedy sobie możesz gdybać, bo infekcja mogła się zadziać wcześniej, ale równie dobrze sam mogłeś do niej niechcący doprowadzić. Więcej cierpliwości Barycz i dziedzicpruski 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się