Jump to content

Jasne pszeniczne infekcja(?)


Recommended Posts

Witam, to moja pierwsza warka, minął tydzień, więc za chwilę będę kończył fermentacje burzliwą.

Dzisiaj spróbowałem piwa i jest kwaśne i dosyć gorzkie. Czy to infekcja? załączam zdjęcie. Dodam że na dnie zebrał się duży osad

IMG_20200514_191904.thumb.jpg.86f745485233247c32e81942e3ab3680.jpg

Edited by Barycz
Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, rado napisał:

Wygląda na normalną choć szybką fermentację.Sporo miejsca w tym wiadrze czy to 20 l warka?

wiadro 15l ok 7l piwa

najbardziej dziwi mnie ta kwaśność i gorycz, to normalne?

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Barycz napisał:

wiadro 15l ok 7l piwa

najbardziej dziwi mnie ta kwaśność i gorycz, to normalne?

 

Na przyszłość - jest osobny temat do pytań o infekcję.

 

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Barycz napisał:

wiadro 15l ok 7l piwa

najbardziej dziwi mnie ta kwaśność i gorycz, to normalne?

Na przyszłośc dodawaj infekcję do 

 

 

Po to to jest stworzone i tam nalezy to wrzucać, odpowiedź też dostaneisz dośc szybko. Z piwem wszystko okej, to resztki drożdzy oraz piana z fermentacji. Nie otwieraj wieka, daj dofermentować, piwo nie zawsze na tym etapie ma aromat jakiego oczekujemy. 

Na dnie to drożdze, które skonczyły swoja prace i są w stanie "uspienia". Polecam poczytac wiki na początek, wszystkich podstaw dowiesz się tam od ręki. 
Daj drożdzom dofermentować i podawaj kolejnym razem więcej informacji. Jeśli chodzi o goryczkę to podaj chmielenie. Warto podać BLG początkowe i aktualne, temperature zacierania, fermentacji (brzeczki nie otoczenia) etc

Edited by Suchejroo
Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, punix napisał:

 

Na przyszłość - jest osobny temat do pytań o infekcję.

 

 

9 minut temu, Suchejroo napisał:

Na przyszłośc dodawaj infekcję do 

 

 

Po to to jest stworzone i tam nalezy to wrzucać, odpowiedź też dostaneisz dośc szybko. Z piwem wszystko okej, to resztki drożdzy oraz piana z fermentacji. Nie otwieraj wieka, daj dofermentować, piwo nie zawsze na tym etapie ma aromat jakiego oczekujemy. 

Na dnie to drożdze, które skonczyły swoja prace i są w stanie "uspienia". Polecam poczytac wiki na początek, wszystkich podstaw dowiesz się tam od ręki. 
Daj drożdzom dofermentować i podawaj kolejnym razem więcej informacji. Jeśli chodzi o goryczkę to podaj chmielenie. Warto podać BLG początkowe i aktualne, temperature zacierania, fermentacji (brzeczki nie otoczenia) etc

Pisałem z telefonu, nie było opcji dodania tematu do Infekcji. Całe Wiki już za mną, ale nie wszytko można tam znaleźć

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Barycz napisał:

minął tydzień, więc za chwilę będę kończył fermentacje burzliwą

Drożdże będą kończyć :) A tak poważnie to zostaw piwo jeszcze na drugie tyle w fermentorze, żeby drożdże mogły po sobie posprzątać...

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, rkkr napisał:

Drożdże będą kończyć :) A tak poważnie to zostaw piwo jeszcze na drugie tyle w fermentorze, żeby drożdże mogły po sobie posprzątać...

 

27 minut temu, sredstvom napisał:

A nawet i na trzecie tyle - na pewno nie zawadzi ?

Dalej na fermentacji burzliwej, czy już przelać na cichą?

 

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, Barycz napisał:

Dzisiaj spróbowałem piwa i jest kwaśne i dosyć gorzkie. Czy to infekcja? załączam zdjęcie. Dodam że na dnie zebrał się duży osad

 

Będziesz tak zaglądał, to się w końcu doprosisz jakiejś infekcji :P  Ja zamykam fermentor na 3 tyg i sobie stoi, dbam tylko żeby temp była cały czas odpowiednia. Pomyśl w ten sposób: po 3 tyg nie zaglądania otwierasz wiadro, i 50/50 albo jest kwas, albo jest wszystko ok. Zaglądając tylko zwiększasz szanse na infekcje. Jeżeli natomiast nie zaglądasz, a infekcja i tak się stała, no to już nic nie poradzisz, widocznie tak miało być i do zakażenia doszło jeszcze przez zamknięciem wiadra po zadaniu drożdży. W ten sposób jesteś w stanie jako tak dojść do tego co poszło nie tak, może sprzęt niedomyty, może co innego. Przy zaglądaniu to już wtedy sobie możesz gdybać, bo infekcja mogła się zadziać wcześniej, ale równie dobrze sam mogłeś do niej niechcący doprowadzić. Więcej cierpliwości ;) 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.