Jump to content

Refermentacja lagera


Recommended Posts

Potrzebuję rady bardziej doświadczonych osób odnośnie lagera, który od pół roku przebywa w 0.5°C. Teraz będę chciał go rozlewać i nie wiem ile cukru sypać na refementację (brzeczka fermentując miała 10°C). Wiem, że są kalkulatory ale czy po tak długim czasie CO2 nie uciekło z piwa? Dwa dni temu nachmieliłem go na zimno i zastanawiam się czy teraz podnosić temperaturę w lodówce do 12-15°C i taka przyjąć w kalkulatorze?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Robert87 napisał:

Temperatura zawsze taka jak obecna temp piwa.

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka
 

Dlaczego tak? Jeśli rozpuszczalność gazów rośnie ze spadkiem temperatury to chyba powinno się brać najwyższą temperaturę jaką osiągnęło piwo po skończeniu fermentacji? No i czy można zakładać, że rozpuszczone CO2 na zawsze pozostaje w cieczy czy ulatnia sie stopniowo?

Link to comment
Share on other sites

Ja zrobiłbym tak - podniósł temperaturę tylko na rozlew do ok. 10 st C i dla tej temperatury nagazował do poziomu 2.3 vol. CO2. Nigdy nie miałem  problemów z nagazowaniem lagerów ale też nie obniżałem przed rozlewem temp. tak nisko. To otwarte zagadnienie - ile tego CO2 już jest w piwie i jaką temperaturę brać pod uwagę. Zrób tak jak mówię to będzie dobrze.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 8.06.2020 o 11:40, Robert87 napisał:

Temperatura zawsze taka jak obecna temp piwa.

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka
 

NIe jak obecna, a najwyższa podczas fermentacji. Jeśli fermentujesz w 18st ( nie mówie teraz o fermentacji lagera) podniesiesz po tygodniu do 23 a później po dwoch tygodniach Cold Crash to nie dajesz temp 1st tylko 23st ponieważ gaz który był rozpuszczony w piwie po fermentacji burzliwej już się ulotnił z piwa stojąc w 23st. 

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem tak, że wyłączyłem lodówkę dzień przed rozlewem, temperatura piwa podniosła sie do około 12°C i taką przyjąłem do obliczeń. Nagazowałem na 2,5 vol. Jak skończy się fermentacja to napiszę czy jest odpowiednia ilość gazu

Link to comment
Share on other sites

To jest bardzo duże nagazowanie lagera, ja do swoich zawsze sypię 2,75 grama na butelkę i jest idealnie w punkt z gazem nawet po pół roku stania.

Ogólnie dolna fermentacja jest fajna bo nie ma z piwami żadnych problemów - są proste i ciężko coś zepsuć. Co innego górna fermentacja S04 czy S33 zawsze jakieś perypretie z piwem.

Edited by Piotr Ba
.
Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, Piotr Ba napisał:

Ogólnie dolna fermentacja jest fajna bo nie ma z piwami żadnych problemów - są proste i ciężko coś zepsuć. Co innego górna fermentacja S04 czy S33 zawsze jakieś perypretie z piwem.

Muszę przyznać, że po raz pierwszy spotykam się z taką opinią.

Ciekawe.

Link to comment
Share on other sites

31 minut temu, Piotr Ba napisał:

To jest bardzo duże nagazowanie lagera, ja do swoich zawsze sypię 2,75 grama na butelkę i jest idealnie w punkt z gazem nawet po pół roku stania.

Ogólnie dolna fermentacja jest fajna bo nie ma z piwami żadnych problemów - są proste i ciężko coś zepsuć. Co innego górna fermentacja S04 czy S33 zawsze jakieś perypretie z piwem.

Toś pojechał po bandzie

 

Link to comment
Share on other sites

Dolna fermentacja jest lepsza - tylko potrzeba zapewnić 10 st C i ot cała filozofia. W przypadku Ale a za ciepło a za zimno , z płytko odfermentowane, nie taki efekt chmielu lub piwo przegazowane (jednak nie dofermentowało)_- ciągle perypetie.

Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, Piotr Ba napisał:

Dolna fermentacja jest lepsza - tylko potrzeba zapewnić 10 st C i ot cała filozofia. W przypadku Ale a za ciepło a za zimno , z płytko odfermentowane, nie taki efekt chmielu lub piwo przegazowane (jednak nie dofermentowało)_- ciągle perypetie.

jak dolniakom nie zapewnisz stalej temperatury i Ci ona ucieknie to więcej syfu wniesie niż ucieczka drożdzy górnej z 18 na 20 np

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, Piotr Ba napisał:

Dolna fermentacja jest lepsza - tylko potrzeba zapewnić 10 st C i ot cała filozofia. W przypadku Ale a za ciepło a za zimno , z płytko odfermentowane, nie taki efekt chmielu lub piwo przegazowane (jednak nie dofermentowało)_- ciągle perypetie.

A jak górniakom zapewnisz stałą 18'C?

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Piotr Ba napisał:

Dolna fermentacja jest lepsza - tylko potrzeba zapewnić 10 st C i ot cała filozofia.

 

Jasne, żaden problem. Tylko kupić odpowiednio dużą lodówkę, sterownik i znaleźć miejsce na całość ;)

 

Jakub

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.