Bossman Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Potrzebuję rady bardziej doświadczonych osób odnośnie lagera, który od pół roku przebywa w 0.5°C. Teraz będę chciał go rozlewać i nie wiem ile cukru sypać na refementację (brzeczka fermentując miała 10°C). Wiem, że są kalkulatory ale czy po tak długim czasie CO2 nie uciekło z piwa? Dwa dni temu nachmieliłem go na zimno i zastanawiam się czy teraz podnosić temperaturę w lodówce do 12-15°C i taka przyjąć w kalkulatorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Temperatura zawsze taka jak obecna temp piwa. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossman Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 2 godziny temu, Robert87 napisał: Temperatura zawsze taka jak obecna temp piwa. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Dlaczego tak? Jeśli rozpuszczalność gazów rośnie ze spadkiem temperatury to chyba powinno się brać najwyższą temperaturę jaką osiągnęło piwo po skończeniu fermentacji? No i czy można zakładać, że rozpuszczone CO2 na zawsze pozostaje w cieczy czy ulatnia sie stopniowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Jak podniesie temperaturę to CO2 zacznie się przez rurkę ulatniać. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Ja zrobiłbym tak - podniósł temperaturę tylko na rozlew do ok. 10 st C i dla tej temperatury nagazował do poziomu 2.3 vol. CO2. Nigdy nie miałem problemów z nagazowaniem lagerów ale też nie obniżałem przed rozlewem temp. tak nisko. To otwarte zagadnienie - ile tego CO2 już jest w piwie i jaką temperaturę brać pod uwagę. Zrób tak jak mówię to będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 W dniu 8.06.2020 o 11:40, Robert87 napisał: Temperatura zawsze taka jak obecna temp piwa. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka NIe jak obecna, a najwyższa podczas fermentacji. Jeśli fermentujesz w 18st ( nie mówie teraz o fermentacji lagera) podniesiesz po tygodniu do 23 a później po dwoch tygodniach Cold Crash to nie dajesz temp 1st tylko 23st ponieważ gaz który był rozpuszczony w piwie po fermentacji burzliwej już się ulotnił z piwa stojąc w 23st. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossman Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zrobiłem tak, że wyłączyłem lodówkę dzień przed rozlewem, temperatura piwa podniosła sie do około 12°C i taką przyjąłem do obliczeń. Nagazowałem na 2,5 vol. Jak skończy się fermentacja to napiszę czy jest odpowiednia ilość gazu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 (edytowane) To jest bardzo duże nagazowanie lagera, ja do swoich zawsze sypię 2,75 grama na butelkę i jest idealnie w punkt z gazem nawet po pół roku stania. Ogólnie dolna fermentacja jest fajna bo nie ma z piwami żadnych problemów - są proste i ciężko coś zepsuć. Co innego górna fermentacja S04 czy S33 zawsze jakieś perypretie z piwem. Edytowane 26 Czerwca 2020 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 13 minut temu, Piotr Ba napisał: Ogólnie dolna fermentacja jest fajna bo nie ma z piwami żadnych problemów - są proste i ciężko coś zepsuć. Co innego górna fermentacja S04 czy S33 zawsze jakieś perypretie z piwem. Muszę przyznać, że po raz pierwszy spotykam się z taką opinią. Ciekawe. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 31 minut temu, Piotr Ba napisał: To jest bardzo duże nagazowanie lagera, ja do swoich zawsze sypię 2,75 grama na butelkę i jest idealnie w punkt z gazem nawet po pół roku stania. Ogólnie dolna fermentacja jest fajna bo nie ma z piwami żadnych problemów - są proste i ciężko coś zepsuć. Co innego górna fermentacja S04 czy S33 zawsze jakieś perypretie z piwem. Toś pojechał po bandzie Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Dolna fermentacja jest lepsza - tylko potrzeba zapewnić 10 st C i ot cała filozofia. W przypadku Ale a za ciepło a za zimno , z płytko odfermentowane, nie taki efekt chmielu lub piwo przegazowane (jednak nie dofermentowało)_- ciągle perypetie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 21 minut temu, Piotr Ba napisał: Dolna fermentacja jest lepsza - tylko potrzeba zapewnić 10 st C i ot cała filozofia. W przypadku Ale a za ciepło a za zimno , z płytko odfermentowane, nie taki efekt chmielu lub piwo przegazowane (jednak nie dofermentowało)_- ciągle perypetie. jak dolniakom nie zapewnisz stalej temperatury i Ci ona ucieknie to więcej syfu wniesie niż ucieczka drożdzy górnej z 18 na 20 np Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 (edytowane) 33 minuty temu, Piotr Ba napisał: Dolna fermentacja jest lepsza - tylko potrzeba zapewnić 10 st C i ot cała filozofia. W przypadku Ale a za ciepło a za zimno , z płytko odfermentowane, nie taki efekt chmielu lub piwo przegazowane (jednak nie dofermentowało)_- ciągle perypetie. A jak górniakom zapewnisz stałą 18'C? Edytowane 26 Czerwca 2020 przez anteks Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Dolna fermentacja jest lepsza - tylko potrzeba zapewnić 10 st C i ot cała filozofia. Jasne, żaden problem. Tylko kupić odpowiednio dużą lodówkę, sterownik i znaleźć miejsce na całość Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossman Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Obiecałem więc dzielę się opinią. Według mnie piwo nagazowało się poniżej oczekiwanego poziomu. Oceniłbym to na 2.3 vol więc przy następnej refermentacji po tak długim okresie wprowadzę poprawkę. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się