Sapcio Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 W czasie kolejnej warki a konkretnie podgrzewania do gotowania brzeczki wysiadła grzałka. Temperatura zaczęła spadać aż do 80 stopni. Pomiar omomierzem wykazał brak przejścia zewnętrznej grzałki (są dwie - 700W wewnętrzna i 1800W zewnętrzna). Niestety, z tego co wiem nie ma serwisu pogwarancyjnego w Polsce. Wymiana grzałki wygląda na trudną. Jest film na YT jak gość z identyczną usterką wymienia cały zbiornik. Może ktoś z kolegów miał podobny problem i udało się rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Ja miałem podobny problem z Grainfatherem ostatnio. Kolega bardziej zaznajomiony z elektryką wymienił mi tylko jeden z kabelków do grzałki i bangla. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Pomyśl o montażu grzałki do gara (do środka), tak jak wielu kolegów montuje grzałki tworząc różne różności od zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapcio Opublikowano 9 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 58 minut temu, Wuuu napisał: Ja miałem podobny problem z Grainfatherem ostatnio. Kolega bardziej zaznajomiony z elektryką wymienił mi tylko jeden z kabelków do grzałki i bangla. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka To miałeś szczęście. U mnie niestety nie zabangla, bo to grzałka wysiadła, a nie kabelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 (edytowane) No to peszek. Jakby u mnie nie zadziałało to jedynym rozwiązaniem byłaby wymiana całego "body" jak na filmie, za 999 PLN - takie info dostałem od TB, który jest dystrybutorem w Polsce. Samych grzałek nie wymieniają. Edytowane 9 Czerwca 2020 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Dobrałbym możliwie zbliżoną wymiarami (długość) oraz oczywiście mocą grzałkę docisnął do dna zabezpieczając matą do izolacji wykorzystywaną w konstrukcjach pieców. Wymienianie połowy gara za tysiąc złotych to jakiś absurd... Alternatywnie przykleić grzałkę taką masą jak oryginalnie - pewnie da się wygooglować co to jest... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapcio Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 18 godzin temu, Krzych132 napisał: Pomyśl o montażu grzałki do gara (do środka), tak jak wielu kolegów montuje grzałki tworząc różne różności od zera. 9 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Dobrałbym możliwie zbliżoną wymiarami (długość) oraz oczywiście mocą grzałkę docisnął do dna zabezpieczając matą do izolacji wykorzystywaną w konstrukcjach pieców. Wymienianie połowy gara za tysiąc złotych to jakiś absurd... Alternatywnie przykleić grzałkę taką masą jak oryginalnie - pewnie da się wygooglować co to jest... Jakub Tak, myślałem o dołożeniu innej grzałki. Na Ali można znaleźć na przykład grzałki z nierdzewki do montażu w dnie po wywierceniu dwóch otworów. Wtedy grzałka znajduje się w zacierze lub brzeczce. Jednak ciekawszy wydaje się montaż okrągłej płytki grzejnej o zbliżonej mocy do oryginału. Trzeba by wyciąć w dnie otwór o średnicy około 180 mm i przykręcić. Jest tam w komplecie uszczelka. Obawiam się czy będzie to szczelne. Chyba jednak sprawdzenie tego mnie ominie, bo zgłosił się kupiec na uszkodzony kociołek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 No i to jest piękno wolnego rynku Jest potrzeba? Zaraz znajdzie się ktoś pracowity kto ją zapełni Grzałki do środka bym nie dawał - za duża gęstość mocy, problemy z przypalaniem etc Wiem - można intensywnie mieszać, mimo wszystko nie To ile chcesz za ten kociołek? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Witam, odświeżając temat , mam podobny problem kociołek kupiony z demobilu ze spalonymi grzałkami. Wymyśliłem sobie to w ten sposób że wszystkie grzałki usunę i np. "posadzę" kociołek na takiej elektrycznej grzałce żeliwnej np. https://allegro.pl/oferta/plyta-grzejna-grzalka-zeliwna-fi-180mm-2000w-6858696351?reco_id=86a03576-8c84-11eb-a1a8-bc97e12c3420&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Do tego regulator temperatura PID + PWM i płynne sterowanie owym źródłem ciepła. Co panowie myślicie o takim rozwiązaniu - teoretycznie mógłby się sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 a jak podłączysz elektrycznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Jeśli tylko uzyskasz gładką powierzchnię dna w garze to pewnie będzie ok. Większość garów ma jednak trochę większą moc bo 3 kW ale 2kW też wg. mnie wystarczy bo do zacierania używamy dużo mniejszej mocy a przy gotowaniu również aby nie wykipiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Grzałka elektryczna 1fazowa / zacisk L i N . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) 3 minuty temu, WojtekGaaD napisał: Jeśli tylko uzyskasz gładką powierzchnię dna w garze to pewnie będzie ok. Większość garów ma jednak trochę większą moc bo 3 kW ale 2kW też wg. mnie wystarczy bo do zacierania używamy dużo mniejszej mocy a przy gotowaniu również aby nie wykipiało. Generalnie rozrzut mocy grzałki jest dość spory , nie chciałbym jednak przekraczać 2,5kW aby w miarę nie było obciążenia na domowej instalacji elektrycznej. Najwyżej zagotuje się nieco później. Bardziej chodzi mi o rozwiązanie techniczne jako takie :") 6 minut temu, anteks napisał: a jak podłączysz elektrycznie? Grzałka elektryczna 1fazowa / zacisk L i N . Dno gara wygląda tak, wiec chyba raczej powinna być płaska przestrzeń na "mniejszym okręgu" i powinno stykać ładnie. Edytowane 24 Marca 2021 przez mav3rick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) 9 minut temu, mav3rick napisał: Generalnie rozrzut mocy grzałki jest dość spory , nie chciałbym jednak przekraczać 2,5kW aby w miarę nie było obciążenia na domowej instalacji elektrycznej. Kolego, ja mam w Royalu (to jest to samo co Klarstein, tylko nazwa inna) 40 litrowym, właśnie grzałki 2,5kW i wcale nie będziesz musiał długo czekać nawet na zagotowanie. U mnie idzie to błyskiem przy 30 litrowym wsadzie. Edytowane 24 Marca 2021 przez kiwitom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Teraz, kiwitom napisał: Kolego, ja mam w Royalu (to jest to samo co Klarstein, tylko nazwa inna) 40 litrowym, właśnie grzałki 2,5kW i wcale nie będziesz musiał długo czekać nawet na zagotowanie. U mnie idzie to błyskiem przy 30 litrowym wsadzie. Też tak myślę że moc grzałki będzie odpowiednia. Jedyne co mnie zastanawia patrząc na oryginalną instalację to czemu mają służyć elementy zaznaczone na żółto. Elementy "przyklejone" od spodu nigdzie nie wchodzą dalej. Przebicie jest tylko dla czujnika temperatury - to oczywiste. Ktoś może miał styczność z tym garem i może podpowiedzieć do czego to ? jakieś zabezpieczenie przeciw przegrzaniu lub inne ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 42 minuty temu, mav3rick napisał: jakieś zabezpieczenie przeciw przegrzaniu Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Czy ktoś z Państwa , jeszcze w ramach retrospekcji byłby w stanie mi podać jakiej długości są rurki przelewowe pomiędzy jednym sitem a drugim , próbuje odbudować brakujące elementy do zestawu :P Do zestawu brakuje mi też pompki magnetycznej , czy ktoś może miał doświadczenie z podmianką na nową lub ewentualnie może polecić sprzedawcę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Nie pomogę bo nie uzywam rurek (zaślepiłem otwór w niej) pompę polecam https://pl.aliexpress.com/item/760066872.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fmDYfhb Edytowane 24 Marca 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 3 minuty temu, anteks napisał: Nie pomogę bo nie uzywam rurek (zaślepiłem otwór w nie) W sumie to chyba można jedno i drugie sito zaślepić korkiem . To które jest na górze swobodnie położyć na młóto i już - chyba te rurki niczego konkretnego nie wnoszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 6 minut temu, mav3rick napisał: W sumie to chyba można jedno i drugie sito zaślepić korkiem . To które jest na górze swobodnie położyć na młóto i już - chyba te rurki niczego konkretnego nie wnoszą. górnego nie używam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Rurki są w razie zatkania kosza, żeby nie wysuszyć dna, stąd różne długości, aby dopasować do zasypu. Tak na oko to ok 5-10 i 15-20 cm, mogę wieczorem zmierzyć. Jak pilnujesz żeby się nie zakleiło, można pominąć cały zestaw z sitem włącznie. mav3rick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Godzinę temu, x1d napisał: Rurki są w razie zatkania kosza, żeby nie wysuszyć dna, stąd różne długości, aby dopasować do zasypu. Tak na oko to ok 5-10 i 15-20 cm, mogę wieczorem zmierzyć. Jak pilnujesz żeby się nie zakleiło, można pominąć cały zestaw z sitem włącznie. Ja robię raczej większe warki i w razie "W" przelewa sie otworami od rączki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 12 godzin temu, x1d napisał: Rurki są w razie zatkania kosza, żeby nie wysuszyć dna, stąd różne długości, aby dopasować do zasypu. Tak na oko to ok 5-10 i 15-20 cm, mogę wieczorem zmierzyć. Jak pilnujesz żeby się nie zakleiło, można pominąć cały zestaw z sitem włącznie. Poproszę jeżeli to możliwe o zmierzenie , czy jest tez w stanie kolega podać ttp/nazwę pompki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Oryginalna pompka to MP-10R w linku masz lepszą MP-15R co prawda MP15R będzie wymagała dokupienia końcówek do węży ale jest wydajniejsza i wykonana z nierdzewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 4 godziny temu, mav3rick napisał: Poproszę jeżeli to możliwe o zmierzenie , czy jest tez w stanie kolega podać ttp/nazwę pompki ? 10 i 17 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi