Jump to content

Jaki to styl?


Recommended Posts

Cześć!

Uwarzyłem ostatnio saisona z zasypem:

5kg pilzneńskiego jasnego

1kg wiedeńskiego

0.5kg pszenicznego

0.5kg płatków owsianych

0.1kg Carafa I 

 

Dodałem też 400g sacharozy dla głębszego odfermentowania. Zacieranie również starałem się maksymalnie wytrawnie. Test fft w drodze, więc nie wiem czy się udało.

 

Chmielenie:

30g - marynka 60'

30g - styrian golding 15'

30g - saaz 1'

 

Ogólnie wyszło 28l, 16 blg. Z racji, że celowałem niżej, odlałem 8l i dolałem 5l wody. Efekt - brzeczka 13 blg żadna drożdżami wb-134.

 

No ale zostało 8l brzeczki 16 blg, której zadałem us-05 (takie akurat miałem, co prawda z 2018 roku, ale dziś już ruszają powoli, więc chyba będzie ok).

 

W związku z tym, mam dwa pytania:

1) Pod jaki styl można podpiąć te 8l na us-05?

2) Co ewentualnie można jeszcze dodać, żeby urozmaicić te 8l, bądź trafić w jakiś konkretny styl?

 

Z góry dzięki za odpowiedź :)

 

Aha no i ważna kwestia - fermentacja tych 8l w około 22 st. otoczenia.

Edited by Użytkownick
Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Gawron napisał:

Po co podpinać pod styl. Takie miksy często wychodzą bardzo dobre.

Racja, nie jest to kluczowe, wiadomo. Ale może dodając czegoś np. na cichą, jestem w stanie z tego piwa wycisnąć coś więcej powiedzmy. Ale w sumie pisząc tę odpowiedź, chyba podjąłem decyzję, że zostawię tak jak jest i po prostu będę miał porównanie drożdży. Tak czy inaczej dzięki ;)

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, Użytkownick napisał:

Racja, nie jest to kluczowe, wiadomo. Ale może dodając czegoś np. na cichą, jestem w stanie z tego piwa wycisnąć coś więcej powiedzmy. Ale w sumie pisząc tę odpowiedź, chyba podjąłem decyzję, że zostawię tak jak jest i po prostu będę miał porównanie drożdży. Tak czy inaczej dzięki ;)

 

Jeśli masz możliwość, to obniż temperaturę dla tych USów - w 22°, i to jeszcze otoczenia nie wyjdzie nic dobrego.

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, punix napisał:

 

Jeśli masz możliwość, to obniż temperaturę dla tych USów - w 22°, i to jeszcze otoczenia nie wyjdzie nic dobrego.

8l to myślę, że nie będzie to uciążliwe mocno. Zdam relację później jak to wszystko przebiegło. Dzięki za odpowiedź :)

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Użytkownick napisał:

1kg wiedeńskiego

0.5kg płatków owsianych

 

Dodałem też 400g sacharozy dla głębszego odfermentowania. Zacieranie również starałem się maksymalnie wytrawnie.

 

Pytam bo sie nie znam: po co dawać składniki zasypu dające pełne piwo a potem do tego cukier dla głębszego odfermentowania?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.