Użytkownick Posted June 28, 2020 Share Posted June 28, 2020 (edited) Cześć! Uwarzyłem ostatnio saisona z zasypem: 5kg pilzneńskiego jasnego 1kg wiedeńskiego 0.5kg pszenicznego 0.5kg płatków owsianych 0.1kg Carafa I Dodałem też 400g sacharozy dla głębszego odfermentowania. Zacieranie również starałem się maksymalnie wytrawnie. Test fft w drodze, więc nie wiem czy się udało. Chmielenie: 30g - marynka 60' 30g - styrian golding 15' 30g - saaz 1' Ogólnie wyszło 28l, 16 blg. Z racji, że celowałem niżej, odlałem 8l i dolałem 5l wody. Efekt - brzeczka 13 blg żadna drożdżami wb-134. No ale zostało 8l brzeczki 16 blg, której zadałem us-05 (takie akurat miałem, co prawda z 2018 roku, ale dziś już ruszają powoli, więc chyba będzie ok). W związku z tym, mam dwa pytania: 1) Pod jaki styl można podpiąć te 8l na us-05? 2) Co ewentualnie można jeszcze dodać, żeby urozmaicić te 8l, bądź trafić w jakiś konkretny styl? Z góry dzięki za odpowiedź Aha no i ważna kwestia - fermentacja tych 8l w około 22 st. otoczenia. Edited June 28, 2020 by Użytkownick Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted June 28, 2020 Share Posted June 28, 2020 Godzinę temu, Użytkownick napisał: Pod jaki styl można podpiąć te 8l Po co podpinać pod styl. Takie miksy często wychodzą bardzo dobre. dirk gently and Użytkownick 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Użytkownick Posted June 28, 2020 Author Share Posted June 28, 2020 2 minuty temu, Gawron napisał: Po co podpinać pod styl. Takie miksy często wychodzą bardzo dobre. Racja, nie jest to kluczowe, wiadomo. Ale może dodając czegoś np. na cichą, jestem w stanie z tego piwa wycisnąć coś więcej powiedzmy. Ale w sumie pisząc tę odpowiedź, chyba podjąłem decyzję, że zostawię tak jak jest i po prostu będę miał porównanie drożdży. Tak czy inaczej dzięki Gawron 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 28, 2020 Share Posted June 28, 2020 20 minut temu, Użytkownick napisał: Racja, nie jest to kluczowe, wiadomo. Ale może dodając czegoś np. na cichą, jestem w stanie z tego piwa wycisnąć coś więcej powiedzmy. Ale w sumie pisząc tę odpowiedź, chyba podjąłem decyzję, że zostawię tak jak jest i po prostu będę miał porównanie drożdży. Tak czy inaczej dzięki Jeśli masz możliwość, to obniż temperaturę dla tych USów - w 22°, i to jeszcze otoczenia nie wyjdzie nic dobrego. Użytkownick 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Użytkownick Posted June 28, 2020 Author Share Posted June 28, 2020 42 minuty temu, punix napisał: Jeśli masz możliwość, to obniż temperaturę dla tych USów - w 22°, i to jeszcze otoczenia nie wyjdzie nic dobrego. 8l to myślę, że nie będzie to uciążliwe mocno. Zdam relację później jak to wszystko przebiegło. Dzięki za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 13 godzin temu, Użytkownick napisał: 1kg wiedeńskiego 0.5kg płatków owsianych Dodałem też 400g sacharozy dla głębszego odfermentowania. Zacieranie również starałem się maksymalnie wytrawnie. Pytam bo sie nie znam: po co dawać składniki zasypu dające pełne piwo a potem do tego cukier dla głębszego odfermentowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Aby było trochę ciała i dużo alkoholu Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Styl, że zacytuję kolegę piwowara: kundelek ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Użytkownick Posted June 29, 2020 Author Share Posted June 29, 2020 Tak jak kolega Yoshko napisał, chciałem uzyskać trochę pełni ? to moja druga warka, także trochę też eksperymentuję A "kundelek" mi się podoba także niech będzie Azor xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now