Użytkownick Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Cześć! Uwarzyłem ostatnio saisona z zasypem: 5kg pilzneńskiego jasnego 1kg wiedeńskiego 0.5kg pszenicznego 0.5kg płatków owsianych 0.1kg Carafa I Dodałem też 400g sacharozy dla głębszego odfermentowania. Zacieranie również starałem się maksymalnie wytrawnie. Test fft w drodze, więc nie wiem czy się udało. Chmielenie: 30g - marynka 60' 30g - styrian golding 15' 30g - saaz 1' Ogólnie wyszło 28l, 16 blg. Z racji, że celowałem niżej, odlałem 8l i dolałem 5l wody. Efekt - brzeczka 13 blg żadna drożdżami wb-134. No ale zostało 8l brzeczki 16 blg, której zadałem us-05 (takie akurat miałem, co prawda z 2018 roku, ale dziś już ruszają powoli, więc chyba będzie ok). W związku z tym, mam dwa pytania: 1) Pod jaki styl można podpiąć te 8l na us-05? 2) Co ewentualnie można jeszcze dodać, żeby urozmaicić te 8l, bądź trafić w jakiś konkretny styl? Z góry dzięki za odpowiedź Aha no i ważna kwestia - fermentacja tych 8l w około 22 st. otoczenia. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez Użytkownick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Godzinę temu, Użytkownick napisał: Pod jaki styl można podpiąć te 8l Po co podpinać pod styl. Takie miksy często wychodzą bardzo dobre. Użytkownick i dirk gently 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Użytkownick Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 2 minuty temu, Gawron napisał: Po co podpinać pod styl. Takie miksy często wychodzą bardzo dobre. Racja, nie jest to kluczowe, wiadomo. Ale może dodając czegoś np. na cichą, jestem w stanie z tego piwa wycisnąć coś więcej powiedzmy. Ale w sumie pisząc tę odpowiedź, chyba podjąłem decyzję, że zostawię tak jak jest i po prostu będę miał porównanie drożdży. Tak czy inaczej dzięki Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 20 minut temu, Użytkownick napisał: Racja, nie jest to kluczowe, wiadomo. Ale może dodając czegoś np. na cichą, jestem w stanie z tego piwa wycisnąć coś więcej powiedzmy. Ale w sumie pisząc tę odpowiedź, chyba podjąłem decyzję, że zostawię tak jak jest i po prostu będę miał porównanie drożdży. Tak czy inaczej dzięki Jeśli masz możliwość, to obniż temperaturę dla tych USów - w 22°, i to jeszcze otoczenia nie wyjdzie nic dobrego. Użytkownick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Użytkownick Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 42 minuty temu, punix napisał: Jeśli masz możliwość, to obniż temperaturę dla tych USów - w 22°, i to jeszcze otoczenia nie wyjdzie nic dobrego. 8l to myślę, że nie będzie to uciążliwe mocno. Zdam relację później jak to wszystko przebiegło. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 13 godzin temu, Użytkownick napisał: 1kg wiedeńskiego 0.5kg płatków owsianych Dodałem też 400g sacharozy dla głębszego odfermentowania. Zacieranie również starałem się maksymalnie wytrawnie. Pytam bo sie nie znam: po co dawać składniki zasypu dające pełne piwo a potem do tego cukier dla głębszego odfermentowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Aby było trochę ciała i dużo alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Styl, że zacytuję kolegę piwowara: kundelek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Użytkownick Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Tak jak kolega Yoshko napisał, chciałem uzyskać trochę pełni ? to moja druga warka, także trochę też eksperymentuję A "kundelek" mi się podoba także niech będzie Azor xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się