nogmot Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Cześć! Jak myślicie, można zrobić ze starej gęstwy ( ok. 3-4 m-ce ) starter? Gęstwa lekko daje kiszoną kapustą. Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 IMO nie. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Ja bym nie ryzykował. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Ja osobiście nie używam gęstwy starszej niż 2 tygodnie. A na Twoje pytanie odpowiadam - wylać Pozdrawiam serdecznie. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Dzięki za podpowiedzi. No to witbier poczeka na nowe drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 A jeszcze jedno... Jeśli zrobię starter (właściwie, to już robię) i okaże się, że po 2 dniach piwo ze startera jest ok, to co wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 5 minut temu, nogmot napisał: to co wtedy Wtedy będziesz musiał: podjąć decyzję, ponieść konsekwencje decyzji. nogmot, Konstoi, Koora i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 6 minut temu, tamtomasz napisał: Stara gęstwa to nie problem, ale jak już masz taką kilkumiesięczną to lepiej zrobić starter na raty. Najpierw mniejszy i później z tego docelowy. Kiszona kapusta to dziwny zapach w gęstwie, ale dopóki nie czuć octem to raczej powinno być dobrze. Kapusta... Może dlatego, że to FM20 - witbirowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Jak lubisz marnować swój czas i pieniądze to zrób na tym piwo. Gestwa sama z siebie kiszonka nie śmierdzi, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Starter to nie, ale na upartego możesz spróbować rewitalizacji opisanej przez Daniela w tym poście pod zdjęciami https://www.piwo.org/forums/topic/26029-drozdze-w-kolbie/?do=findComment&comment=474765 Mi po takim zabiegu 150 ml gęstwy wyłaziło z litrowego słoika. Tylko czy warto ryzykować infekcję skoro śmierdzi kiszonką? nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Starter z długim lagiem. Zapach witowy. Innych zapachów brak. Piana na zdjęciu. Ciemne, bo na brzeczce po black ipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 14 godzin temu, nogmot napisał: Cześć! Jak myślicie, można zrobić ze starej gęstwy ( ok. 3-4 m-ce ) starter? Gęstwa lekko daje kiszoną kapustą. Pzdr! To zależy. Wiem, że tak się nie robi, ale w celach eksperymentu zadałem gęstwę Danny Favorite z półrocznym stażem. Piwo jest robione wg przepisu ZbyszkaT (pod płeć piękną), także nie sądzę aby mogły dużo zepsuć w piwie. Ale jakbym robił konkretny styl to wybrałbym inne drożdze. Co więcej, w zapachu były w porządku i nie dawały "kiszoną kapustą". Także decyduj sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 6 godzin temu, Michal_87 napisał: To zależy. Wiem, że tak się nie robi, ale w celach eksperymentu zadałem gęstwę Danny Favorite z półrocznym stażem. Piwo jest robione wg przepisu ZbyszkaT (pod płeć piękną), także nie sądzę aby mogły dużo zepsuć w piwie. Ale jakbym robił konkretny styl to wybrałbym inne drożdze. Co więcej, w zapachu były w porządku i nie dawały "kiszoną kapustą". Także decyduj sam Decyzja podjęta już wczoraj - zamówione świeże drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 4 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Podlej taką gestwą pomidory w tunelu , będą rosły jak szalone . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 2 minuty temu, rob7320 napisał: Podlej taką gestwą pomidory w tunelu , będą rosły jak szalone . A bambus na balkonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 4 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Robiłem już kilka razy na 3-4 miesięcznej gęstwie piwo, dawałem odpowiednio więcej drożdży, ale nigdy żadna nie waliła kiszonką. Jeśli miałem jakiekolwiek podejrzenie co do czystości droższy to lądowały w kiblu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się