Jump to content

Stara gęstwa - starter


Recommended Posts

A jeszcze jedno...

Jeśli zrobię starter (właściwie, to już robię) i okaże się, że po 2 dniach piwo ze startera jest ok, to co wtedy?

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, tamtomasz napisał:

 

Stara gęstwa to nie problem, ale jak już masz taką kilkumiesięczną to lepiej zrobić starter na raty. Najpierw mniejszy i później z tego docelowy.

 

Kiszona kapusta to dziwny zapach w gęstwie, ale dopóki nie czuć octem to raczej powinno być dobrze.

 

Kapusta... Może dlatego, że to FM20 - witbirowe.

 

Link to comment
Share on other sites

Starter to nie, ale na upartego możesz spróbować rewitalizacji opisanej przez Daniela w tym poście pod zdjęciami

https://www.piwo.org/forums/topic/26029-drozdze-w-kolbie/?do=findComment&comment=474765 
Mi po takim zabiegu 150 ml gęstwy wyłaziło z litrowego słoika.

Tylko czy warto ryzykować infekcję skoro śmierdzi kiszonką?

 

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, nogmot napisał:

Cześć!

 

Jak myślicie, można zrobić ze starej gęstwy ( ok. 3-4 m-ce ) starter?

Gęstwa lekko daje kiszoną kapustą.

 

Pzdr!

 

To zależy. Wiem, że tak się nie robi, ale w celach eksperymentu zadałem gęstwę Danny Favorite z półrocznym stażem. Piwo jest robione wg przepisu ZbyszkaT (pod płeć piękną), także nie sądzę aby mogły dużo zepsuć w piwie. Ale jakbym robił konkretny styl to wybrałbym inne drożdze. Co więcej, w zapachu były w porządku i nie dawały "kiszoną kapustą". Także decyduj sam :)

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Michal_87 napisał:

To zależy. Wiem, że tak się nie robi, ale w celach eksperymentu zadałem gęstwę Danny Favorite z półrocznym stażem. Piwo jest robione wg przepisu ZbyszkaT (pod płeć piękną), także nie sądzę aby mogły dużo zepsuć w piwie. Ale jakbym robił konkretny styl to wybrałbym inne drożdze. Co więcej, w zapachu były w porządku i nie dawały "kiszoną kapustą". Także decyduj sam :)

Decyzja podjęta już wczoraj - zamówione świeże drożdże.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem już kilka razy na 3-4 miesięcznej gęstwie piwo, dawałem odpowiednio więcej drożdży, ale nigdy żadna nie waliła kiszonką.

Jeśli miałem jakiekolwiek podejrzenie co do czystości droższy to lądowały w kiblu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.