nogmot Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Cześć! Jak myślicie, można zrobić ze starej gęstwy ( ok. 3-4 m-ce ) starter? Gęstwa lekko daje kiszoną kapustą. Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 IMO nie. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Ja bym nie ryzykował. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Ja osobiście nie używam gęstwy starszej niż 2 tygodnie. A na Twoje pytanie odpowiadam - wylać Pozdrawiam serdecznie. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Dzięki za podpowiedzi. No to witbier poczeka na nowe drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 A jeszcze jedno... Jeśli zrobię starter (właściwie, to już robię) i okaże się, że po 2 dniach piwo ze startera jest ok, to co wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 5 minut temu, nogmot napisał: to co wtedy Wtedy będziesz musiał: podjąć decyzję, ponieść konsekwencje decyzji. nogmot, Koora, majlosz i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 6 minut temu, tamtomasz napisał: Stara gęstwa to nie problem, ale jak już masz taką kilkumiesięczną to lepiej zrobić starter na raty. Najpierw mniejszy i później z tego docelowy. Kiszona kapusta to dziwny zapach w gęstwie, ale dopóki nie czuć octem to raczej powinno być dobrze. Kapusta... Może dlatego, że to FM20 - witbirowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Jak lubisz marnować swój czas i pieniądze to zrób na tym piwo. Gestwa sama z siebie kiszonka nie śmierdzi, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Starter to nie, ale na upartego możesz spróbować rewitalizacji opisanej przez Daniela w tym poście pod zdjęciami https://www.piwo.org/forums/topic/26029-drozdze-w-kolbie/?do=findComment&comment=474765 Mi po takim zabiegu 150 ml gęstwy wyłaziło z litrowego słoika. Tylko czy warto ryzykować infekcję skoro śmierdzi kiszonką? nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Starter z długim lagiem. Zapach witowy. Innych zapachów brak. Piana na zdjęciu. Ciemne, bo na brzeczce po black ipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 14 godzin temu, nogmot napisał: Cześć! Jak myślicie, można zrobić ze starej gęstwy ( ok. 3-4 m-ce ) starter? Gęstwa lekko daje kiszoną kapustą. Pzdr! To zależy. Wiem, że tak się nie robi, ale w celach eksperymentu zadałem gęstwę Danny Favorite z półrocznym stażem. Piwo jest robione wg przepisu ZbyszkaT (pod płeć piękną), także nie sądzę aby mogły dużo zepsuć w piwie. Ale jakbym robił konkretny styl to wybrałbym inne drożdze. Co więcej, w zapachu były w porządku i nie dawały "kiszoną kapustą". Także decyduj sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 6 godzin temu, Michal_87 napisał: To zależy. Wiem, że tak się nie robi, ale w celach eksperymentu zadałem gęstwę Danny Favorite z półrocznym stażem. Piwo jest robione wg przepisu ZbyszkaT (pod płeć piękną), także nie sądzę aby mogły dużo zepsuć w piwie. Ale jakbym robił konkretny styl to wybrałbym inne drożdze. Co więcej, w zapachu były w porządku i nie dawały "kiszoną kapustą". Także decyduj sam Decyzja podjęta już wczoraj - zamówione świeże drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 4 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Podlej taką gestwą pomidory w tunelu , będą rosły jak szalone . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 2 minuty temu, rob7320 napisał: Podlej taką gestwą pomidory w tunelu , będą rosły jak szalone . A bambus na balkonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 4 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Robiłem już kilka razy na 3-4 miesięcznej gęstwie piwo, dawałem odpowiednio więcej drożdży, ale nigdy żadna nie waliła kiszonką. Jeśli miałem jakiekolwiek podejrzenie co do czystości droższy to lądowały w kiblu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi