Jump to content

Mieszanie słodu powietrzem... :)


Recommended Posts

Z cyklu pomysły na życie ;)

 

Co powiecie na pomysł taki, żeby nie używać mieszalnika, ani pompki obiegowej a mieszać złoże słodowe
wpuszczając na dno powietrze. Dokładnie tak jak w akwarium, tylko pompka mocniejsza :)

 

Jakieś przeciwwskazania? Pomijam kwestie techniczne typu moc pompki etc...

 

J.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Hobbysta napisał:

Nie pamietam dokladnie, ale chyba byl taki termin jak ciepłe/gorące napowietrzanie i raczej staramy sie tego unikać.

 

No właśnie dość trudno znaleźć jednoznaczne opinie n/t 

Wiadomo, że powietrza należy unikać, ale na późniejszych etapach. Na etapie warzenia - mało kto porusza ten temat.

Później zaś (przed fermentacją) trzeba napowietrzyć :) Znalezłem jakąś jedna prace chyba w temacie ale dostęp płatny
więc czniam to ;)

 

J.

Link to comment
Share on other sites

50 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Poczytałem po anglojęzycznej stronie internetu - zdania są podzielone :) 
Jedni twierdzą, że nie można, drudzy, że nie szkodzi, trzeci że szkodzi ale nie wiadomo w jakiej temp :)

 

J.

 

Z pewnością nie wpływa pozytywnie, a wg większości źródeł przyspiesza utlenienie, jak już wcześniej @tamtomasz napisał.

Przy czym mówimy tu o jednorazowym napowietrzaniu podczas transferu brzeczki do kadzi filtracyjnej, a nie ciągłym dopływie tlenu.

Link to comment
Share on other sites

moje pytanie brzmi… po co?

poza tym to takie napowietrzanie zacieru bedzie obnizac jego temperature... bedziesz ogrzewac to powietrze?

Dla mnie pomysl z czapy...

Link to comment
Share on other sites

Oki, pomijajac ze jest to glupi pomysl, jak chcialbys to zrobic zeby rownomiernie wymieszac zacier?

tzw. deszczownia na calej powiezchni gara, czy bul bul gdzies w jednym miejscu?

No wiesz, nikt ci nie zabroni zbudowania tego I przetestowania. ale jezeli nie widac plusow, za to minusy… to po co?

po co mieszadlem? … wiesz mozna wogole nie mieszac I tak sie zatrze  ;)

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

 

Serduszko gościu :) Dołączyłeś do tych co wnoszą merytoryczne uwagi w dyskusję :)

 

J.

inaczej, jezeli to dobry pomysl… dlaczego wiekszosc browarow uzywa mieszadel?... zeby obnizyc koszty, to w trakcie zacierania, Zenek ktory akurat sie nudzi, dostal by pompke I jazda...

;)

Link to comment
Share on other sites

@tmk1 i @Nazwa użytkownika, błagam was, darujcie sobie te "facepalmy". Jestem już długo na tym forum i widziałem różne dziwne pytania, często nawet abstrakcyjne. Jak nie ma się nic merytorycznego do dodania w danym temacie, to naprawdę można sobie odpuścić...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.