Bartol Posted August 1, 2020 Share Posted August 1, 2020 (edited) Czołem! Jestem w trakcie swojej pierwszej warki i mam problem, otóż po 3 dniach od zadania drożdży US-05 fermentacja jakby przestała zachodzić. Pierwsze dwa dni przez rurkę bulkało bardzo często raz na 5-6 sekund, a także można było zaobserwować warstwę piany, niezbyt dużą bo do 1 - 1.5 cm. Teraz zamiast w miarę widocznej warstwy piany jest jej cieniutka warstewka bezpośrednio na tafli brzeczki wraz z nieco większymi wysepkami. Jeśli chodzi o Blg to z ok. 14 spadło do 9 przez te 3 dni. Brzeczke napowietrzałem, wstrząsnałem kilka razy. Temperatura fermentacji 18-20C. Drożdże zadane były w temperaturze ok. 28C. Moje pytanie: czy jest się czym martwić? Wszystkim radzącym serdeczne dzięki za pomoc! Edited August 1, 2020 by Bartol Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 1, 2020 Share Posted August 1, 2020 1 minutę temu, Bartol napisał: Moje pytanie: czy jest się czym martwić? Wysoką temperaturą zadania drożdży i niecierpliwością początkującego piwowara domowego. Zapomnij o wiadrze na półtora tygodnia. Po tym czasie zmierz BLG, poczekaj jeszcze trzy dni i zmierz ponownie. Bartol 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartol Posted August 1, 2020 Author Share Posted August 1, 2020 13 minut temu, zasada napisał: Wysoką temperaturą zadania drożdży i niecierpliwością początkującego piwowara domowego. Zapomnij o wiadrze na półtora tygodnia. Po tym czasie zmierz BLG, poczekaj jeszcze trzy dni i zmierz ponownie. Kamień z serca, dziękuję bardzo! Link to comment Share on other sites More sharing options...
biervorkoster Posted August 1, 2020 Share Posted August 1, 2020 (edited) Wrzucaj drożdże w temperaturze w jakiej chcesz prowadzić fermentację. Daj drożdżom czas na dojedzenie resztek cukru Edited August 1, 2020 by biervorkoster Bartol 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartol Posted August 8, 2020 Author Share Posted August 8, 2020 Odświeżam żeby nie śmiecić nowymi wątkami: Aktualnie od dobrych 3 - 5 dni BLG nie spada, zatrzymało się na 6. Piwo po spróbowaniu ma trochę mydlany, i taki bardzo przypominający smak zacieranego słodu, chmiele też czuć, ale są one zakryte wręcz tym słodowym smakiem. Czy ktoś miałby jakiś pomysł co mogło pójść nie tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 8, 2020 Share Posted August 8, 2020 Jak zacierałeś? Ale wracam do wcześniejszego: zostaw wiadro w spokoju na tydzień. Nie zaglądaj, nie grzeb. Serio, serio. Bartol 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted August 8, 2020 Share Posted August 8, 2020 6 godzin temu, Bartol napisał: Aktualnie od dobrych 3 - 5 dni BLG nie spada, zatrzymało się na 6. Zrób jak radzi kolega @zasada Smak słodu pewnie wynika z tego że fermentacja jeszcze trwa i sporo cukrów do przerobienia mają drożdże. Na przyszłość jak będziesz chciał zapytać o coś podobnego musisz podać wszystkie informacje. Jeśli robiłeś risa 25blg to odfermentowanie do 6blg jest spoko. Jeśli robiłeś jakąś dwunastkę to 6blg to dużo, jeśli jednak 6blg jest po czterech dniach to też nie ma problemu. Jednak nikt tutaj nie odgadnie jakie robiłeś piwo. Musisz podać więcej danych: Jaki ekstrakt początkowy, Ile litrów, ile drożdży, Jaka temp fermentacji Jak długo trwa fermentacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 8, 2020 Share Posted August 8, 2020 8 godzin temu, Bartol napisał: Odświeżam żeby nie śmiecić nowymi wątkami: Aktualnie od dobrych 3 - 5 dni BLG nie spada, zatrzymało się na 6. Piwo po spróbowaniu ma trochę mydlany, i taki bardzo przypominający smak zacieranego słodu, chmiele też czuć, ale są one zakryte wręcz tym słodowym smakiem. Czy ktoś miałby jakiś pomysł co mogło pójść nie tak? To jeszcze dorzucę standardowe pytanie: pomiar robisz spławikiem, czy refraktometrem? Jeśli refraktometrem, to czy przeliczyłeś pomiar? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartol Posted August 8, 2020 Author Share Posted August 8, 2020 44 minuty temu, punix napisał: To jeszcze dorzucę standardowe pytanie: pomiar robisz spławikiem, czy refraktometrem? Jeśli refraktometrem, to czy przeliczyłeś pomiar? Spławik. Powtarzam zawsze pomiar 3 razy i staram się trzymać probówkę pionowo. 2 godziny temu, anatom napisał: Zrób jak radzi kolega @zasada Smak słodu pewnie wynika z tego że fermentacja jeszcze trwa i sporo cukrów do przerobienia mają drożdże. Na przyszłość jak będziesz chciał zapytać o coś podobnego musisz podać wszystkie informacje. Jeśli robiłeś risa 25blg to odfermentowanie do 6blg jest spoko. Jeśli robiłeś jakąś dwunastkę to 6blg to dużo, jeśli jednak 6blg jest po czterech dniach to też nie ma problemu. Jednak nikt tutaj nie odgadnie jakie robiłeś piwo. Musisz podać więcej danych: Jaki ekstrakt początkowy, Ile litrów, ile drożdży, Jaka temp fermentacji Jak długo trwa fermentacja -ekstrakt początkowy ok. 15-16 BLG -litrów w przepisie (https://wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli)) powinno wyjść 20, natomiast mi wyszło 19, może ciutke poniżej kreski. -drożdży jedna saszetka - safale us-05 i domyślam się że tutaj to mogło być za mało, bo gdzieś czytałem, że w piwach powyżej 15 BLG początkowego ekstraktu lepiej dać dwie saszetki, ale zmieszałem jedną z wodą w temp pokojowej i po 40-45 minutach (troszke sie opoznilem ze schladzaniem) zadałem je do brzeczki -temperatura fermentacji utrzymuje się w granicach 18-20 stopni - fermentacja trwa już 10 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 8, 2020 Share Posted August 8, 2020 34 minuty temu, Bartol napisał: Spławik. Powtarzam zawsze pomiar 3 razy i staram się trzymać probówkę pionowo. -ekstrakt początkowy ok. 15-16 BLG -litrów w przepisie (https://wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli)) powinno wyjść 20, natomiast mi wyszło 19, może ciutke poniżej kreski. -drożdży jedna saszetka - safale us-05 i domyślam się że tutaj to mogło być za mało, bo gdzieś czytałem, że w piwach powyżej 15 BLG początkowego ekstraktu lepiej dać dwie saszetki, ale zmieszałem jedną z wodą w temp pokojowej i po 40-45 minutach (troszke sie opoznilem ze schladzaniem) zadałem je do brzeczki -temperatura fermentacji utrzymuje się w granicach 18-20 stopni - fermentacja trwa już 10 dni Fermentacja trwa dopiero 10 dni Z potencjalnych problemów, które warto wyeliminować w przyszłości: - zbyt mała ilość drożdży, do tego część mogła paść przez zbyt długie uwadnianie - szczególnie przy pierwszych warkach warto poczekać z przygotowaniem drożdży do momentu, w którym brzeczka jest już schłodzona - zbyt wysoka temperatura, w której zadałeś drożdże - brzeczka powinna być schłodzona do temperatury, w której fermentacja ma się rozpocząć, albo nawet 1-2°C niższej. W trakcie fermentacji zdecydowanie lepiej jest podwyższać temperaturę niż obniżać (nie licząc cold crasha czy lagerowania) Zrób tak, jak pisał Zasada - zostaw wiadro na kolejny tydzień i wtedy zrób kolejny pomiar. Bartol 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now