Szagi Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zbieram się powoli do warzenia 3 warki z rzędu z ekstraktów i zastanawiam się co tak naprawdę dałoby mi przejście na zacieranie? Czy piwo z ekstraktu zawsze jest gorsze niż to zacierane samemu? Jak się to ma w przypadku np weizenów gdzie z tego co czytałem potrzebny jest konkretny schemat zacierania? Ujmując to prościej co można zyskać tracąc dużo więcej czasu? PS: nie mowa tu o brewkitach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) 47 minut temu, Szagi napisał: Zbieram się powoli do warzenia 3 warki z rzędu z ekstraktów i zastanawiam się co tak naprawdę dałoby mi przejście na zacieranie? Czy piwo z ekstraktu zawsze jest gorsze niż to zacierane samemu? Jak się to ma w przypadku np weizenów gdzie z tego co czytałem potrzebny jest konkretny schemat zacierania? Ujmując to prościej co można zyskać tracąc dużo więcej czasu? PS: nie mowa tu o brewkitach! Niższy koszt, większa kontrola nad fermentowalnością brzeczki, zdecydowanie większy wybór słodów niż ekstraktów. To tak na szybko. Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Słód w cenie od 2zł z groszami za 1kg, co daje groszowy koszt piwa i możliwość eksperymentowania po taniości A zacieranie nie jest bardziej skomplikowane niż gotowanie syropu z puszki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 15 godzin temu, Szagi napisał: co można zyskać tracąc dużo więcej czasu? Musiałbyś sobie odpowiedzieć na pytanie po co ludzie dodają różnego rodzaju słody karmelowe, owsiane, płatki błyskawiczne, słody palone jasne, ciemne i inne do zasypu. Jak sądzę ekstrakty są robione ze słodu pilzneńskiego tak więc nie zrobisz zróżnicowanego piwa w bazie słodowej na samym ekstrakcie jęczmiennym z takiego słodu. Jakieś pilsy czy proste ale (i wiele innych) można pewnie tak robić z powodzeniem ale jak masz np taki porter bałtycki do którego sypiesz słód monachijski, wiedeński różne karmelowe to tego nie uzyskasz, tak sądzę, bazując na samym ekstrakcie. Nie odpowiem Ci na pytanie czy pils z ekstraktów jest tak samo dobry jak pils zacierany bo nie miałem nigdy takiego porównania. Prawdopodobnie nigdy nie piłem piwa zrobionego na ekstrakcie (chyba że jakieś koncerniaki ) więc nie jestem w stanie się do tego odnieść bezpośrednio. W niektórych stylach robotę robią drożdże, w niektórych chmiele, a w niektórych słody właśnie. Jest na forum kolega który warzy cały czas z ekstraktów tylko że on wspomaga bazę zacierając osobno słody specjalne. Zrobił już tak kilkadziesiąt warek i myślę, bo nie piłem, że piwa wychodzą mu bardzo dobre, bo tak przecież zrezygnowałby z tego sposobu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 15 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Słód w cenie od 2zł z groszami za 1kg, co daje groszowy koszt piwa i możliwość eksperymentowania po taniości A zacieranie nie jest bardziej skomplikowane niż gotowanie syropu z puszki... Gdzie niby możesz kupić słód w cenie 2zł za kilogram? Hurt odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) 25kg to hurt? http://malteurop.shop.pl/slody-jasne-c-1.html - rabat -10% daje 2.27zł/kg Słód dostarczony na próg przez kuriera... Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Gościu zaczyna robić piwa ,a ty mu wyjeżdżasz z 25kg słodu i to jeszcze do śrutowania x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 W czym problem? Ja też zaczynam i uważam, że taki worek to idealny zakup. Można ćwiczyć po taniości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się