Pan_Kruszyński Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, jestem początkującym piwowarem i do tej pory popełniłem 3 warki z gotowych słodów i brewkitów. W tym momencie jestem na etapie warzenia piwka pszenicznego, do którego wleciał brewkit Hefe-Weizen coopers 1,7 kg + niechmielony pszeniczny 1,7 kg + niechmielony jasny 1,7 kg. Całość dochmieliłem 40g Lubelskiego. Drożdze SafAle WB-06, temperatura fermentacji 12-14C. Po 9 dniach zeszło do 5 blg lecz piwko mocno pracuje więc zostawiam jeszcze na kilka dni. Po spróbowaniu piwka (5blg) totalnie nie wyczuwam goryczki, piwo ma piękny kolor i smak, wyczuwam banany i goździki lecz goryczka jest zerowa. Tutaj pojawia się moje pytanie czy mogę przed rozlewem ugotować zupke chmielową i dodać ją do młodego piwa razem z cukrem do refermentacji, bezpośrednio przed rozlewem do butelek? Mam 60g Lubelskiego. PS. Warka 25 litrów. Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez Pan_Kruszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Pytanie podstawowe: po co Ci goryczka w hefeweizenie? Podnieś temperaturę, poczekaj jeszcze tydzień, rozlewaj bez kombinowania, czekaj tydzień i w następnym ciesz się normalnym pszeniczniakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) 1. Ile wyszło litrów brzeczki? Brewkit standardowo przystosowany jest do 20l. Jeśli zrobiłeś więcej (a pewnie tak, bo dodałeś 3,4kg ekstraktów) to goryczka będzie mniej wyczuwalna niż zakładał producent. 2. Ile gotowałeś ten lubelski? 3. Widzę, że kolega zasada już napisał..., w pszenicznym goryczka nie powinna być wyraźna. Wyciągnij wnioski i przy kolejnej warce zrób jak trzeba 4. Odczucia smakowe ulegną jeszcze pewnym zmianom po zakończonej fermentacji i refermentacji. Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Kruszyński Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) 14 minut temu, zasada napisał: Pytanie podstawowe: po co Ci goryczka w hefeweizenie? Podnieś temperaturę, poczekaj jeszcze tydzień, rozlewaj bez kombinowania, czekaj tydzień i w następnym ciesz się normalnym pszeniczniakiem. Chciałem uzyskać 10-15 IBU, goryczka na ten moment jest zerowa, być może przez dość wysokie BLG. Dzięki za odpowiedź. 10 minut temu, Jancewicz napisał: 1. Ile wyszło litrów brzeczki? Brewkit standardowo przystosowany jest do 20l. Jeśli zrobiłeś więcej (a pewnie tak, bo dodałeś 3,4kg ekstraktów) to goryczka będzie mniej wyczuwalna niż zakładał producent. 2. Ile gotowałeś ten lubelski? 3. Widzę, że kolega zasada już napisał..., w pszenicznym goryczka nie powinna być wyraźna. Wyciągnij wnioski i przy kolejnej warce zrób jak trzeba 4. Odczucia smakowe ulegną jeszcze pewnym zmianom po zakończonej fermentacji i refermentacji. Przede wszystkim dziękuje za odpowiedź. 1. Warka 25 litrów, dodałem więcej niechmielonych i dochmieliłem 40g lubelskiego. 2. Gotowałem 60 min 3. Wiem o tym, lecz teraz nie ma jej w ogóle. Mam nadzieje, że jak piwo dofermentuje z 5 blg to goryczka się pojawi. Rozumiem, że bawienie się w zupe chmielową jest bez sensu? Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez Pan_Kruszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 28 minut temu, Pan_Kruszyński napisał: jest bez sensu Technicznie możliwe, chyba nawet niespecjalnie uciążliwe. Jeśli masz ciśnienie to oczywiście możesz, ale w mojej ocenie jest to po prostu zbyteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 42 minuty temu, Pan_Kruszyński napisał: Chciałem uzyskać 10-15 IBU, goryczka na ten moment jest zerowa 10-15 IBU to jest goryczka praktycznie zerowa szczególnie przy cukrach resztkowych równych 5BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Kruszyński Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 1 minutę temu, Suchejroo napisał: 10-15 IBU to jest goryczka praktycznie zerowa szczególnie przy cukrach resztkowych równych 5BLG Jeszcze brakuje mi doświadczenia ale właśnie spodziewałem się tego, przy testowaniu piwo było po prostu słodkie więc pewnie przykryło goryczkę. Zobaczymy jak będzie gdy dofermentuje. 17 minut temu, zasada napisał: Technicznie możliwe, chyba nawet niespecjalnie uciążliwe. Jeśli masz ciśnienie to oczywiście możesz, ale w mojej ocenie jest to po prostu zbyteczne. Czysto teoretycznie, litr wody + 40g Lubelskiego, gotowanie 60 min, zastanawia mnie tylko czy taka ilość wody może dać pożądany efekt. Czytałem, że chmiel musi mieć co najmniej 10 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Pan_Kruszyński napisał: przy testowaniu piwo było po prostu słodkie więc pewnie przykryło goryczkę Panie, co ty masz z tą goryczką? Piłeś kiedyś hefeweizena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Kruszyński Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 6 minut temu, Piwosz86 napisał: Panie, co ty masz z tą goryczką? Piłeś kiedyś hefeweizena? 6 minut temu, Piwosz86 napisał: Panie, co ty masz z tą goryczką? Piłeś kiedyś hefeweizena? Oczywiście, że tak poczekam aż dofermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 5 godzin temu, Pan_Kruszyński napisał: temperatura fermentacji 12-14C przy tej temperaturze raczej nie dofermentuje. Podnieś do 20. Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 przy 5.1kg ekstraktu na 25L brzeczki dostajesz jakieś 15Blg. To było zamierzone? Bo typowy Weizen ma 11-12Blg. Nic dziwnego że goryczki brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Kruszyński Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, wizi napisał: przy tej temperaturze raczej nie dofermentuje. Podnieś do 20. Jakie drożdże? Wiem, leży teraz w 18 stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Kruszyński Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 31 minut temu, dirk gently napisał: przy 5.1kg ekstraktu na 25L brzeczki dostajesz jakieś 15Blg. To było zamierzone? Bo typowy Weizen ma 11-12Blg. Nic dziwnego że goryczki brak. Na start było 14 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 To poza widełkami stylu, a objętość warki poza założeniami brewkitu, stąd niska goryczka. Herbatka chmielowa wygląda na niezłe rozwiązanie, ale raczej trudno to dobrze skontrolować, można przedobrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Tyle co mam za sobą udanego jak nigdy hefeweizena więc pytanie jest po pierwsze - jaki był ekstrakt początkowy ?? U mnie było to 12 BLG więc musiałem rozcięczyć brzeczkę do tych 12 BLG bo tyle chciałem, Ja fermentowałem na odczep się - wiadro w piwnicy - jest tam w kącie maks. 18-19 st C nie wiem ile w fermentorze. Po 14 dniach odfermentowało do 2 BLG - to nie są szybkie drożdże. Nigdy nie radze fermentować w innych temperaturach niż pisze na opakowaniu - ta temperatura jest za niska i nie wiadomo jakie niepożądane posmaki drożdże naprodukują w za niskiej temperaturze. Nie próbujemy piwa do póki nie zakończy się REfermentacja - no chyba że jest kwaśne albo ma kolonie na powierzchni - część smaku dojdzie dopiero w butelce po nagazowaniu. Jeśli ekstrakt początkowy był założony to piwo napewno wyjdzie dobre a goryczka na tym etapie jeszcze się ułoży tzn zaznaczy - w tym stylu ma być prawie żadna goryczka. A resztę rzeczy zrobią drożdże WB-06 więc nie przejmujemy się tym. Mam nadzieję że pomogłem - pomiar ekstraktu przed fermentacją -- to rzecz podstawowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się