endi251l Posted September 3, 2020 Share Posted September 3, 2020 Witam was Mam prośbę do was Mój teść i teściowa mają niedługo urodziny i imieniny i chciałbym im zrobić warki Teściowa pije piwo bezalkoholowe tylko i muszą być słodkie Teść pije Piast mocny Moja prośba do was jest taka że byście podali receptury coś w tym stylu zwłaszcza na tego Piasta mocnegi Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 3, 2020 Share Posted September 3, 2020 (edited) Warzyłeś coś kiedyś? Nawet z pewnym doświadczeniem obydwa piwa są wyzwaniem. Bezalkoholowego właściwie nie zrobisz, pod hasłem "piwo harcerskie" znajdziesz przepisy na takie 1,5-2,5 % alkoholu, ale raczej wytrawne. Piast mocny to strong lager, więc wyzwaniem jest ilość i kondycja drożdży oraz warunki fermentacji (czas jej trwania i temperatura). Zasyp obstawiam 5 kilo Pilzna, 0,5 kilo ciemnego monachijskiego i pół kilo cukru białego. Chmielu homeopatycznie na 60 minut. Generalnie poszedłbym inną drogą, np.kupil kilka przykładów bezalkoholowego i kilka craftowych czy zagranicznych strong lagerow. Edit: Piasta nie piłem od ok. 15 lat, ale jeśli piszą o nim jako burszynowym, może lepiej zamiast 0,5 monacha dać 0,25 średniego karmelowego (60L) i jeszcze 0,25 cukru? 20 gram Marynki albo nieco więcej Sybilli na 60 minut powinno dać niecałe 30 IBU co może i tak być za dużo. Ja bym nawet chętnie zrobił takiego prostego stronga, bo mi Iunga Strong nie wypaliła. Edited September 4, 2020 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
endi251l Posted September 3, 2020 Author Share Posted September 3, 2020 Ja już mam kilka warek za sobą ale fakt nie jestem jeszcze aż tak obeznany w tym wszystkim ale się uczę Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 3, 2020 Share Posted September 3, 2020 Ok. To jakie mozesz zapewnic temperatury fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 3, 2020 Share Posted September 3, 2020 3 godziny temu, endi251l napisał: Teściowa pije piwo bezalkoholowe tylko i muszą być słodkie To brzeczka będzie dobra, np. z receptury powyżej dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
endi251l Posted September 4, 2020 Author Share Posted September 4, 2020 6 godzin temu, zasada napisał: Ok. To jakie mozesz zapewnic temperatury fermentacji? Mam garaż z kanałem i w kanale jest naj chłodniej Temperatura tam jest między 12 a 16 stopni Robiłem już w kanale schwarzbirger na W34/70 wyszedł spoko W tej chwili drugi raz robię schwarzbirger tylko ze trochę zmieniłem recepturę W sobotę będę zlewal na cichą Wczoraj w kanale miałem 14 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 W takiej temperaturze możesz zrobić czystego górniaka - receptury podał Zasada, użyj Nottinghamów albo US-05. Niestety, obawiam się że jak teściowie piją Piasta i zerówki to nawet najbardziej konserwatywne piwo domowe w najlepszym przypadku zostanie niedocenione, a w gorszym im nie podejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 58 minut temu, tamtomasz napisał: Zrób zasyp 4 kg wiedeńskiego, 2 kg monachijskiego i trochę marynki na goryczkę i będzie im smakowało lepiej niż ten piast. Robię smash z wiedeńskim i challengerem i smakuje jak zwykły pilsner sklepowy. Dorzucisz trochę monachijskiego to podbijesz gęstość, kolor i uzyskasz ten słodowy smak, co niby tam jest w tym piaście. Bezalkoholowe nie jest trudno zrobić, ale musisz później nagazować z butli. Robisz normalnie piwo, po zakończeniu fermentacji dajesz drożdżom kilka dni na dojedzenie resztek i podgrzewasz całość do temperatury wrzenia etanolu, czyli 78,5 stopnia i trzymasz tak aż cały alkohol wyparuje, jakieś pół godziny. Na forum są jakieś receptury mające na celu stworzenie klona karmi, użyj takiego jako bazę. Podgrzać możesz nawet w piekarniku, jeśli masz taką możliwość, lepsza kontrola temperatury. Inna opcja to zrobić piwo i zacierać bardzo wysoko, później rozrzedzasz wodą i otrzymujesz piwo niskoalkoholowe. No to pojechałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 Ja bym najpierw wybadał na ile są otwarci na eksperymenty dając jakieś próbki różnych smaków, a dopiero później walił całą warkę. 0% pewnie nie przeskoczysz, ale Piasta - kto wie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 (edited) Podrzuc link poproszę. Plus, czy robiłeś tak już? edit: https://byo.com/article/brew-a-great-non-alcoholic-beer/ Ten tekst? Edited September 5, 2020 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now