Jump to content

Urodziny i imieniny

Recommended Posts

Witam was

Mam prośbę do was 

Mój teść i teściowa mają niedługo urodziny i imieniny i chciałbym im zrobić warki

Teściowa pije piwo bezalkoholowe tylko i muszą być słodkie 

Teść pije Piast mocny

Moja prośba do was jest taka że byście podali receptury coś w tym stylu zwłaszcza na tego Piasta mocnegi

Warzyłeś coś kiedyś? Nawet z pewnym doświadczeniem obydwa piwa są wyzwaniem.

Bezalkoholowego właściwie nie zrobisz, pod hasłem "piwo harcerskie" znajdziesz przepisy na takie 1,5-2,5 % alkoholu, ale raczej wytrawne.
Piast mocny to strong lager, więc wyzwaniem jest ilość i kondycja drożdży oraz warunki fermentacji (czas jej trwania i temperatura).

Zasyp obstawiam 5 kilo Pilzna, 0,5 kilo ciemnego monachijskiego i pół kilo cukru białego. Chmielu homeopatycznie na 60 minut.

Generalnie poszedłbym inną drogą, np.kupil kilka przykładów bezalkoholowego i kilka craftowych czy zagranicznych strong lagerow.

Edit: Piasta nie piłem od ok. 15 lat, ale jeśli piszą o nim jako burszynowym, może lepiej zamiast 0,5 monacha dać 0,25 średniego karmelowego (60L) i jeszcze 0,25 cukru? 20 gram Marynki albo nieco więcej Sybilli na 60 minut powinno dać niecałe 30 IBU co może i tak być za dużo.

Ja bym nawet chętnie zrobił takiego prostego stronga, bo mi Iunga Strong nie wypaliła.

Edited by zasada

6 godzin temu, zasada napisał:

Ok. To jakie mozesz zapewnic temperatury fermentacji?

Mam garaż z kanałem i w kanale jest naj chłodniej 

Temperatura tam jest między 12 a 16 stopni 

Robiłem już w kanale schwarzbirger na W34/70 wyszedł spoko 

W tej chwili drugi raz robię schwarzbirger tylko ze trochę zmieniłem recepturę 

W sobotę będę zlewal na cichą 

Wczoraj w kanale miałem 14 stopni 

W takiej temperaturze możesz zrobić czystego górniaka - receptury podał Zasada, użyj Nottinghamów albo US-05.

Niestety, obawiam się że jak teściowie piją Piasta i zerówki to nawet najbardziej konserwatywne piwo domowe w najlepszym przypadku zostanie niedocenione, a w gorszym im nie podejdzie.

58 minut temu, tamtomasz napisał:

Zrób zasyp 4 kg wiedeńskiego, 2 kg monachijskiego i trochę marynki na goryczkę i będzie im smakowało lepiej niż ten piast. Robię smash z wiedeńskim i challengerem i smakuje jak zwykły pilsner sklepowy. Dorzucisz trochę monachijskiego to podbijesz gęstość, kolor i uzyskasz ten słodowy smak, co niby tam jest w tym piaście.

Bezalkoholowe nie jest trudno zrobić, ale musisz później nagazować z butli. Robisz normalnie piwo, po zakończeniu fermentacji dajesz drożdżom kilka dni na dojedzenie resztek i podgrzewasz całość do temperatury wrzenia etanolu, czyli 78,5 stopnia i trzymasz tak aż cały alkohol wyparuje, jakieś pół godziny. Na forum są jakieś receptury mające na celu stworzenie klona karmi, użyj takiego jako bazę. Podgrzać możesz nawet w piekarniku, jeśli masz taką możliwość, lepsza kontrola temperatury.

Inna opcja to zrobić piwo i zacierać bardzo wysoko, później rozrzedzasz wodą i otrzymujesz piwo niskoalkoholowe.

No to pojechałeś.

Ja bym najpierw wybadał na ile są otwarci na eksperymenty dając jakieś próbki różnych smaków, a dopiero później walił całą warkę. 0% pewnie nie przeskoczysz, ale Piasta - kto wie?