endi251l Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Witam was Mam prośbę do was Mój teść i teściowa mają niedługo urodziny i imieniny i chciałbym im zrobić warki Teściowa pije piwo bezalkoholowe tylko i muszą być słodkie Teść pije Piast mocny Moja prośba do was jest taka że byście podali receptury coś w tym stylu zwłaszcza na tego Piasta mocnegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 (edytowane) Warzyłeś coś kiedyś? Nawet z pewnym doświadczeniem obydwa piwa są wyzwaniem. Bezalkoholowego właściwie nie zrobisz, pod hasłem "piwo harcerskie" znajdziesz przepisy na takie 1,5-2,5 % alkoholu, ale raczej wytrawne. Piast mocny to strong lager, więc wyzwaniem jest ilość i kondycja drożdży oraz warunki fermentacji (czas jej trwania i temperatura). Zasyp obstawiam 5 kilo Pilzna, 0,5 kilo ciemnego monachijskiego i pół kilo cukru białego. Chmielu homeopatycznie na 60 minut. Generalnie poszedłbym inną drogą, np.kupil kilka przykładów bezalkoholowego i kilka craftowych czy zagranicznych strong lagerow. Edit: Piasta nie piłem od ok. 15 lat, ale jeśli piszą o nim jako burszynowym, może lepiej zamiast 0,5 monacha dać 0,25 średniego karmelowego (60L) i jeszcze 0,25 cukru? 20 gram Marynki albo nieco więcej Sybilli na 60 minut powinno dać niecałe 30 IBU co może i tak być za dużo. Ja bym nawet chętnie zrobił takiego prostego stronga, bo mi Iunga Strong nie wypaliła. Edytowane 4 Września 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi251l Opublikowano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Ja już mam kilka warek za sobą ale fakt nie jestem jeszcze aż tak obeznany w tym wszystkim ale się uczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Ok. To jakie mozesz zapewnic temperatury fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 3 godziny temu, endi251l napisał: Teściowa pije piwo bezalkoholowe tylko i muszą być słodkie To brzeczka będzie dobra, np. z receptury powyżej dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi251l Opublikowano 4 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 6 godzin temu, zasada napisał: Ok. To jakie mozesz zapewnic temperatury fermentacji? Mam garaż z kanałem i w kanale jest naj chłodniej Temperatura tam jest między 12 a 16 stopni Robiłem już w kanale schwarzbirger na W34/70 wyszedł spoko W tej chwili drugi raz robię schwarzbirger tylko ze trochę zmieniłem recepturę W sobotę będę zlewal na cichą Wczoraj w kanale miałem 14 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 W takiej temperaturze możesz zrobić czystego górniaka - receptury podał Zasada, użyj Nottinghamów albo US-05. Niestety, obawiam się że jak teściowie piją Piasta i zerówki to nawet najbardziej konserwatywne piwo domowe w najlepszym przypadku zostanie niedocenione, a w gorszym im nie podejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 58 minut temu, tamtomasz napisał: Zrób zasyp 4 kg wiedeńskiego, 2 kg monachijskiego i trochę marynki na goryczkę i będzie im smakowało lepiej niż ten piast. Robię smash z wiedeńskim i challengerem i smakuje jak zwykły pilsner sklepowy. Dorzucisz trochę monachijskiego to podbijesz gęstość, kolor i uzyskasz ten słodowy smak, co niby tam jest w tym piaście. Bezalkoholowe nie jest trudno zrobić, ale musisz później nagazować z butli. Robisz normalnie piwo, po zakończeniu fermentacji dajesz drożdżom kilka dni na dojedzenie resztek i podgrzewasz całość do temperatury wrzenia etanolu, czyli 78,5 stopnia i trzymasz tak aż cały alkohol wyparuje, jakieś pół godziny. Na forum są jakieś receptury mające na celu stworzenie klona karmi, użyj takiego jako bazę. Podgrzać możesz nawet w piekarniku, jeśli masz taką możliwość, lepsza kontrola temperatury. Inna opcja to zrobić piwo i zacierać bardzo wysoko, później rozrzedzasz wodą i otrzymujesz piwo niskoalkoholowe. No to pojechałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Ja bym najpierw wybadał na ile są otwarci na eksperymenty dając jakieś próbki różnych smaków, a dopiero później walił całą warkę. 0% pewnie nie przeskoczysz, ale Piasta - kto wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Podrzuc link poproszę. Plus, czy robiłeś tak już? edit: https://byo.com/article/brew-a-great-non-alcoholic-beer/ Ten tekst? Edytowane 5 Września 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się