Pepis Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Czym mierzycie BLG brzeczki. Do tej pory korzystałem ze wskaźnika pływakowego. Boli mnie to, że trzeba wystudzić brzeczkę do pomiaru podczas wysładzania. Zastanawiam się nad refraktometrem. Jak z dokładnością? Jakie są wasze doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Czym mierzycie BLG brzeczki. Do tej pory korzystałem ze wskaźnika pływakowego. Boli mnie to, że trzeba wystudzić brzeczkę do pomiaru podczas wysładzania. Zastanawiam się nad refraktometrem. Jak z dokładnością? Jakie są wasze doświadczenia?Są kalkulatory uwzględniające temperaturę. Kiedyś sprawdzałem ciepłą. Wyszła mi że zimna będzie miała tyle ile miała po wystudzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Refraktometr na szybki pomiar jest niezastąpiony. Kropla brzeczki na szkielku i tak momentalnie wystyga, więc pomiar jest całkiem dokładny. Tylko przy sprawdzaniu ekstraktu końcowego trzeba zastosować wzór, bo alko zaburza pomiar. Ze spławika korzystam tylko właśnie po fermentacji. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 (edytowane) Mierzę Blg tylko 2 razy. Przed zadaniem drożdży i przed butelkowaniem. Używam spławika. Z czasem przestałem się przejmować Blg na różnych etapach warzenia. Edytowane 20 Września 2020 przez wizi koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Jeśli nie płacimy akcyzy, to pomiar Blg nie musi być super dokładny. Dla mnie istotna jest zmiana ekstraktu w czasie. Dla wygody używam refraktometru i mi wystarcza. Pomiar przed zadaniem drożdży, drugi przy przelewaniu (jeśli przelewasz) lub przed, jeśli jeszcze nie wiesz kiedy przelewać, trzeci przy butelkowaniu, tylko dla kronikarska, bo znaczenia to już w sumie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Zgadzam się z przedmówcami, refraktometr to niesamowita wygoda pomiaru i nie wróciłbym do spławika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 21 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 A czy ktoś się spotkał z urządzeniami elektronicznymi? Są takie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Są, jak masz do wydania coś koło 1500 zł to możesz sobie sprawić.https://forlab.pl/refraktometry-/676-hi-96800-cyfrowy-refraktometr-wspolczynnik-zalamania-swiatla-i-pomiar-brix-w-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 21 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 7 minut temu, Hary86 napisał: Są, jak masz do wydania coś koło 1500 zł to możesz sobie sprawić.https://forlab.pl/refraktometry-/676-hi-96800-cyfrowy-refraktometr-wspolczynnik-zalamania-swiatla-i-pomiar-brix-w-.html Spławik też dobry. ? ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 6 godzin temu, Hary86 napisał: Są, jak masz do wydania coś koło 1500 zł to możesz sobie sprawić.https://forlab.pl/refraktometry-/676-hi-96800-cyfrowy-refraktometr-wspolczynnik-zalamania-swiatla-i-pomiar-brix-w-.html Nie przesadzaj, u Chińczyków za dwie stówy z groszami kupisz. Ale sam bym chyba nie kupił mając analogowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Przyznaję bez bicia, że nie sondowałem całego rynku w poszukiwaniu najtańszego rozwiązania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 A odnoszac sie do drugiej czesci wpisu autora watku: bierz smialo refra od majfrienda, 0-32° wystarczy Ci w zupelnosci, no chyba ze zamierzasz sie jednoczesnie bawic w destylaty, to moze sie przydac ciut wiekszy zakres. Ja za swoj dalem jakies 15 euro i hula jak marzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi