Pepis Posted September 19, 2020 Share Posted September 19, 2020 Czym mierzycie BLG brzeczki. Do tej pory korzystałem ze wskaźnika pływakowego. Boli mnie to, że trzeba wystudzić brzeczkę do pomiaru podczas wysładzania. Zastanawiam się nad refraktometrem. Jak z dokładnością? Jakie są wasze doświadczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted September 19, 2020 Share Posted September 19, 2020 Czym mierzycie BLG brzeczki. Do tej pory korzystałem ze wskaźnika pływakowego. Boli mnie to, że trzeba wystudzić brzeczkę do pomiaru podczas wysładzania. Zastanawiam się nad refraktometrem. Jak z dokładnością? Jakie są wasze doświadczenia?Są kalkulatory uwzględniające temperaturę. Kiedyś sprawdzałem ciepłą. Wyszła mi że zimna będzie miała tyle ile miała po wystudzeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted September 19, 2020 Share Posted September 19, 2020 Refraktometr na szybki pomiar jest niezastąpiony. Kropla brzeczki na szkielku i tak momentalnie wystyga, więc pomiar jest całkiem dokładny. Tylko przy sprawdzaniu ekstraktu końcowego trzeba zastosować wzór, bo alko zaburza pomiar. Ze spławika korzystam tylko właśnie po fermentacji. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 (edited) Mierzę Blg tylko 2 razy. Przed zadaniem drożdży i przed butelkowaniem. Używam spławika. Z czasem przestałem się przejmować Blg na różnych etapach warzenia. Edited September 20, 2020 by wizi koholet 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 Jeśli nie płacimy akcyzy, to pomiar Blg nie musi być super dokładny. Dla mnie istotna jest zmiana ekstraktu w czasie. Dla wygody używam refraktometru i mi wystarcza. Pomiar przed zadaniem drożdży, drugi przy przelewaniu (jeśli przelewasz) lub przed, jeśli jeszcze nie wiesz kiedy przelewać, trzeci przy butelkowaniu, tylko dla kronikarska, bo znaczenia to już w sumie nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 Zgadzam się z przedmówcami, refraktometr to niesamowita wygoda pomiaru i nie wróciłbym do spławika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pepis Posted September 21, 2020 Author Share Posted September 21, 2020 A czy ktoś się spotkał z urządzeniami elektronicznymi? Są takie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted September 21, 2020 Share Posted September 21, 2020 Są, jak masz do wydania coś koło 1500 zł to możesz sobie sprawić.https://forlab.pl/refraktometry-/676-hi-96800-cyfrowy-refraktometr-wspolczynnik-zalamania-swiatla-i-pomiar-brix-w-.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pepis Posted September 21, 2020 Author Share Posted September 21, 2020 7 minut temu, Hary86 napisał: Są, jak masz do wydania coś koło 1500 zł to możesz sobie sprawić.https://forlab.pl/refraktometry-/676-hi-96800-cyfrowy-refraktometr-wspolczynnik-zalamania-swiatla-i-pomiar-brix-w-.html Spławik też dobry. ? ewemarkam 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted September 21, 2020 Share Posted September 21, 2020 6 godzin temu, Hary86 napisał: Są, jak masz do wydania coś koło 1500 zł to możesz sobie sprawić.https://forlab.pl/refraktometry-/676-hi-96800-cyfrowy-refraktometr-wspolczynnik-zalamania-swiatla-i-pomiar-brix-w-.html Nie przesadzaj, u Chińczyków za dwie stówy z groszami kupisz. Ale sam bym chyba nie kupił mając analogowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted September 22, 2020 Share Posted September 22, 2020 Przyznaję bez bicia, że nie sondowałem całego rynku w poszukiwaniu najtańszego rozwiązania Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted September 22, 2020 Share Posted September 22, 2020 A odnoszac sie do drugiej czesci wpisu autora watku: bierz smialo refra od majfrienda, 0-32° wystarczy Ci w zupelnosci, no chyba ze zamierzasz sie jednoczesnie bawic w destylaty, to moze sie przydac ciut wiekszy zakres. Ja za swoj dalem jakies 15 euro i hula jak marzenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts