Jump to content

Pomiar BLG

Pepis

Recommended Posts

Czym mierzycie BLG brzeczki.

Do tej pory korzystałem ze wskaźnika pływakowego. Boli mnie to, że trzeba wystudzić brzeczkę do pomiaru podczas wysładzania.

Zastanawiam się nad refraktometrem.

Jak z dokładnością? Jakie są wasze doświadczenia?

Czym mierzycie BLG brzeczki.

Do tej pory korzystałem ze wskaźnika pływakowego. Boli mnie to, że trzeba wystudzić brzeczkę do pomiaru podczas wysładzania.

Zastanawiam się nad refraktometrem.

Jak z dokładnością? Jakie są wasze doświadczenia?
Są kalkulatory uwzględniające temperaturę. Kiedyś sprawdzałem ciepłą. Wyszła mi że zimna będzie miała tyle ile miała po wystudzeniu.

Refraktometr na szybki pomiar jest niezastąpiony. Kropla brzeczki na szkielku i tak momentalnie wystyga, więc pomiar jest całkiem dokładny.

Tylko przy sprawdzaniu ekstraktu końcowego trzeba zastosować wzór, bo alko zaburza pomiar.

Ze spławika korzystam tylko właśnie po fermentacji.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Mierzę Blg tylko 2 razy. Przed zadaniem drożdży i przed butelkowaniem. Używam spławika. Z czasem przestałem się przejmować Blg na różnych etapach warzenia.

Edited by wizi

Jeśli nie płacimy akcyzy, to pomiar Blg nie musi być super dokładny. Dla mnie istotna jest zmiana ekstraktu w czasie.  Dla wygody używam refraktometru i mi wystarcza. Pomiar przed zadaniem drożdży, drugi przy przelewaniu (jeśli przelewasz) lub przed, jeśli jeszcze nie wiesz kiedy przelewać, trzeci przy butelkowaniu, tylko dla kronikarska, bo znaczenia to już w sumie nie ma.

6 godzin temu, Hary86 napisał:

Nie przesadzaj, u Chińczyków za dwie stówy z groszami kupisz.

Ale sam bym chyba nie kupił mając analogowy.

A odnoszac sie do drugiej czesci wpisu autora watku: bierz smialo refra od majfrienda, 0-32° wystarczy Ci w zupelnosci, no chyba ze zamierzasz sie jednoczesnie bawic w destylaty, to moze sie przydac ciut wiekszy zakres. Ja za swoj dalem jakies 15 euro i hula jak marzenie.