Jump to content

Piwo świąteczne

Recommended Posts

Witam wszystkich adeptów piwnego rzemiosła.

Jestem po butelkowaniu pierwszej warki z brewkitu. W ramach rozwoju, chciałbym teraz przeprowadzić warzenie z zacieraniem. Wrodzona oszczędność każe jednak od razu zrobić zakupy na kilka warek. Postanowiłem, ze będą to  piwa: pszeniczne, świąteczne i session IPA. Zacząłem więc szukać receptur, przy czym najbardziej newralgicznym punktem wydaje się piwo świąteczne. 

Przepis na pszeniczne znalazłem taki: 

https://wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Sławomir_Franaszek_(Franekkkk)

Doświadczony piwnie znajomy twierdzi, ze do fermentowania piwa świątecznego z dodatkiem cynamonu należy użyć gęstwy. Czy to prawda? Jeżeli tak, to czy gęstwa drożdżowa po piwie pszenicznym się do tego nada?. Jeżeli gęstwa po piwie pszenicznym, to czy w ponizszym przepisie coś należałoby zmienić?

Trzecie piwo, które chciałbym zrobić z zakupionych surowców to session IPA na samym słodzie pale ale:

Czy coś z moich planów koledzy i koleżanki by skorygowali? 

Dziękuję za wszystkie sugestie!

Session IPA polecam co zrobić po jak najmniejszej lini oporu.

95% pilzneński 5% carapils zacieranie 66* 40min 72* 20min 78 filtracja.

chmiel tylko na goryczkę polecam IUNGA. Przefermrntuj dobrze przed rozlewem dodaj ulubiony chmiel na cicha w ilości najlepiej minimum 10g/1l. Citra mosaic Amarillo u mnie zrobiło mega robote w ilości 50/50/50 na 15l piwa ;) 

1 minutę temu, Juniorek napisał:

Session IPA polecam co zrobić po jak najmniejszej lini oporu.

95% pilzneński 5% carapils zacieranie 66* 40min 72* 20min 78 filtracja.

chmiel tylko na goryczkę polecam IUNGA. Przefermrntuj dobrze przed rozlewem dodaj ulubiony chmiel na cicha w ilości najlepiej minimum 10g/1l. Citra mosaic Amarillo u mnie zrobiło mega robote w ilości 50/50/50 na 15l piwa ;) 

Dzięki! 

Ciekawostka - znak stopnia można wprowadzić, wciskając alt i 0176 na klawiaturze numerycznej po prawo.(°)

10 godzin temu, JanŁaski napisał:

Ciekawostka - znak stopnia można wprowadzić, wciskając alt i 0176 na klawiaturze numerycznej po prawo.(°)

Ciekawostka, nie trzeba. Wystarczy wcisnąć  * i po niej duże C, a po zatwierdzeniu posta otrzymasz °C

Wybaczcie Panowie najwidoczniej iphone tego nie ma lub nie widziałem tego. Ale takie pytanie do was, czy o to chodzi w tym temacie? Czy to jakieś forum „informatyczne” czy o tym jak robić piwo, dobre piwo?

11 godzin temu, Juniorek napisał:

Wybaczcie Panowie najwidoczniej iphone tego nie ma lub nie widziałem tego. Ale takie pytanie do was, czy o to chodzi w tym temacie? Czy to jakieś forum „informatyczne” czy o tym jak robić piwo, dobre piwo?

Niee, tamta dyskusja w ogóle była bez sensu, nie przejmuj sie :D

Prośba o poradę. Mam na fermentacji stouta, które postanowiłem w części przerobić na piwko świąteczne. Chcę dodać aromaty piernikowe, pytanie czy i jak to zrobić na tym etapie? Z tego co czytam to dodaje się przyprawy lub dodatki na etapie warzenia. Ja to mam już za sobą, ale może coś na cichą? Jak myślicie? Może zrobić oddzielnie jakiś ekstrakt z przypraw, albo dodatków i dolać na kilka ostatnich dni? A może jakieś gotowe ekstrakty/ syropy odpowiednio rozwodnione? Macie jakieś przemyślenia?

Docelowo chcę na to przeznaczyć max 10L.

Edit: A może kawa piernikowa?

Edited by rust

5 minut temu, rust napisał:

Prośba o poradę. Mam na fermentacji stouta, które postanowiłem w części przerobić na piwko świąteczne. Chcę dodać aromaty piernikowe, pytanie czy i jak to zrobić na tym etapie? Z tego co czytam to dodaje się przyprawy lub dodatki na etapie warzenia. Ja to mam już za sobą, ale może coś na cichą? Jak myślicie? Może zrobić oddzielnie jakiś ekstrakt z przypraw, albo dodatków i dolać na kilka ostatnich dni? A może jakieś gotowe ekstrakty/ syropy odpowiednio rozwodnione? Macie jakieś przemyślenia?

Docelowo chcę na to przeznaczyć max 10L.

Edit: A może kawa piernikowa?

Można np. zamacerować w jakimś pasującym alkoholu (niewielka ilość, tyle, żeby przykryło) i dodać całość - tylko później dobrze odfiltrować, żeby coś z przypraw do butelek się nie dostało.