fafd7 Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Witam, troche poczytałem na temat oddzielania chmielin po fermentacji cichej przed rozlewem do butelek. Chciałbym żebyście powiedzieli czy mój pomysł również się sprawdzi czy może jednak pozostać przy sprawdzonych metodach. Na końcówkę węża (wchodzącą do pełnego fermentora) chce założyć zwykła 'gąbkę' druciana, a na końcowke która idzie do pustego wiadra chce założyć taka siatkę jak na zdjęciu (zwykła metalowa siatka, przepustowość 80 mikronów). Chcę ją założyć w taki sposób jak większość zakłada stopkę/pończoche czyli jako taki rękaw. Dzięki za pomoc i pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Cold crash i druciak do mycia garów na wąż i nic więcej nie potrzeba. Każdy kolejny element do dodatkowe ryzyko infekcji i możliwość natlenienia piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 ja używałem takiej siatki złożonej powojnie przez kilkadziesiąt warek i bardzo sobie chwale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Ja bym używał, gdzie taką można dostać? Chętnie bym taką przygarnął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 A to u amerykańców widzieście? https://a.aliexpress.com/_BVdNN7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) 5 godzin temu, smola napisał: Ja bym używał, gdzie taką można dostać? Chętnie bym taką przygarnął. Akurat pracuje z dużymi sitami i jedno z nich było rozcięte więc sobie wyciąłem co potrzebowałem ? aczkolwiek nie wiem czy 80 mikronów to jednak nie jest zbyt mało, jakby nie było może się zalepić. 33 minuty temu, Koora napisał: A to u amerykańców widzieście? https://a.aliexpress.com/_BVdNN7 Ciekawe czy są różne rozmiary, chodzi mi o pojemność, bo jednak jak jest 50g chmielu na cichej do tego mokre to ten pojemniczek nie wygląda jakby miał to pomieścić Edytowane 18 Listopada 2020 przez fafd7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 (edytowane) Całego chmielu nie będziesz pchał przez ten filtr a tylko to co jest w toni. Ten z filmu ma ziarnistość około 500 mikronów, więc przechodzi przez niego sporo ale nie zapycha się tak szybko a kolejne cząstki chmielin filtrują siebie nawzajem. Na Ali znalazłem taki 150 mikronów za 50 pln. Może warto spróbować. Edytowane 19 Listopada 2020 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 45 minut temu, yoshko napisał: Na Ali znalazłem taki 150 mikronów za 50 pln. Może warto spróbować. W sklepie Jula też jest taki filtr w tej samej cenie. Na moje oko ma też ok 150 mikronów. Testowałem ten sposób filtrowania i sprawdza się tak średnio. Jak uda Ci się zaciągać ostrożnie z jak najmniejszą ilością chmielin bo np zrobisz cold crush i przelewasz ostrożnie to zapcha Ci się może tylko raz w trakcie przelewania. Ale jak nie dbasz o to, podłączysz wężyk do kranu, to musisz go płukać 4-5 razy w ciągu przelewania warki 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 (edytowane) Wg mnie ten w Jula jest podobny do tego z filmu czyli 500 mikronów. Ten od chińczyka jest zdecydowanie gęstszy. Poniżej film z filtrowania NEIPA z 500 gramów chmielu przez amerykański Bouncer. Red 20 mesh (915 micron), Blue 50 mesh (304 micron) White 80 mesh (178 micron) Edytowane 19 Listopada 2020 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 No ok. Mam w domu siateczkę nylonową 150 mikronów, mam siatkę stalową 300 mikronów i 600 mikronów. Mam też ten filtr z Jula i zapewniam Cię że bliżej mu do 150 mikronów niż do 500 mikronów. Jak wnosisz po zdjęciach to dość ryzykownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 Znalazłem dane odnośnie tego Bouncera: Red 20 mesh (915 micron), Blue 50 mesh (304 micron) White 80 mesh (178 micron) https://bouncer.beer/products/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 (edytowane) Prócz cold crashu używam takiej skarpety i nigdy nie miałem problemów - nakładam na wylot węża. Używam też tego, żeby wyłapać drobinki chmielu, których nie wyłapie hop stoper po gotowaniu. Edytowane 19 Listopada 2020 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 Niektórzy używają sraczwężyka do wysładzania a inni kupują sprężyny. Tak samo jest przy pozbywaniu się chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 3 godziny temu, yoshko napisał: Niektórzy używają sraczwężyka do wysładzania a inni kupują sprężyny. Tak samo jest przy pozbywaniu się chmielin. Chodzi o to, aby eliminować ryzyko natlenienia piwa w czasie przelewania, co szczególnie przy IPA jest bardzo ważne, a każdy filterek, siateczka, czy inny duperelek to ryzyko natlenienia zwiększa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Mam jeszcze pytania odnośnie cold crasha bo nigdy tego nie robiłem. Jaka temperatura? Na zewnątrz mam 6-12 stopni (noc i dzień). Jak długo? Czy 24h wystarczy? I czy mogę normalnie przenieść swój fermentor z rurka (i woda w środku) na balkon i w nim zrobić cold crash? Rozumiem że przezroczysty fermentor należy jakąś folia czy kocem okryc od słońca tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 6 to chyba takie minimum , ja ustawiam na -0.5 stopnia i nawet z 3 dni siedźi. (Ale to ze względu na brak czasu w tyg żeby coś zrobić)Możesz normalnie przenieść . Nie wiem czy jak to okryjesz kocem to będzie te chociaż 6 stopni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 3 godziny temu, witur napisał: 6 to chyba takie minimum , ja ustawiam na -0.5 stopnia i nawet z 3 dni siedźi. (Ale to ze względu na brak czasu w tyg żeby coś zrobić)Możesz normalnie przenieść . Nie wiem czy jak to okryjesz kocem to będzie te chociaż 6 stopni ? W takim wypadku cold crash odpada bo nie mam możliwości tego zrobić inaczej niż na balkonie. Zostaje druciak pończocha i metalowa siatka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Godzinę temu, fafd7 napisał: W takim wypadku cold crash odpada bo nie mam możliwości tego zrobić inaczej niż na balkonie. Zostaje druciak pończocha i metalowa siatka Wrzuć na noc na balkon, zawsze to będzie łatwiej filtrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 4 minuty temu, tortoise napisał: Wrzuć na noc na balkon, zawsze to będzie łatwiej filtrować. Z mojego doświadczenia wynika, że CC to podstawa. Długo się męczyłem z filtracją po chmieleniu na zimno. Ostatecznie od kilku warek stosuje właśnie CC, worek nylonowy mesh 300 i wygląda na to, że problemy się skończyły. Trzeba też zaznaczyć, że nie ma co żyłować ostatnich mililitrów z wiadra bo mając butelkę mniej trunku, jakość całości jest wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Tak tylko informacyjnie chce się podzielić. Więc wczoraj do filtracji użyłem tej siatki 87micron, bez druciaka na jednym końcu, tylko i wyłącznie 'kieszonka/rekaw' z tej siatki. Muszę przyznać że naprawdę zdało to egzamin. Nic się nie blokowało, wszystko odflitrowane perfekcyjnie. Teraz tylko zostaje się przekonać czy rzeczywiście filtracja się udała i nie będzie gushingu. Wrzucam dodatkowo zdjęcia jak to wyglądało. Tak, nie wygląda najlepiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się