eltomek Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Cześć, Z ciekawości, jakie macie miesięczne rachunki za prąd przy warzeniu na kuchniach elektrycznych? Zastanawiam się czy to moje warzenie (10 warek w roku) powoduje, że co miesiąc mam rachunek na ok 220zł, czy mam szukać gdzie indziej? Zdrówka, eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 7 minut temu, eltomek napisał: Cześć, Z ciekawości, jakie macie miesięczne rachunki za prąd przy warzeniu na kuchniach elektrycznych? Zastanawiam się czy to moje warzenie (10 warek w roku) powoduje, że co miesiąc mam rachunek na ok 220zł, czy mam szukać gdzie indziej? Zdrówka, eltomek Wyszukaj w google "Kalkulator zużycia prądu", wpisz moc urządzenia, ile czasu z niego korzystasz i cenę Kwh i otrzymasz koszt użytkowania. Ja warzę elektrycznie, ale nie liczę kosztów. Nie ma sensu, bo jak wyjdzie drogo, to i tak nie spowoduje, że przestanę warzyć. Tak na oko, to warka 20 litrów kosztuje ok 5 pln za prąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Obejrzyj ten filmik: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 220 PLN miesięcznie nie bierze się z 10 warek rocznie. Jest dobry sposób na poważne obniżenie rachunków elektrycznych - panele fotowoltaiczne. Gdybyś potrzebował, to zajmuje się tym zawodowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Zacząłem dwa lata temu. Warzę na indukcji na dwóch polach, które można ze sobą połączyć. Nie zauważyłem jakiegoś wielkiego wzrostu opłat za prąd. Myślę, że praca zdalna żonki i dwójki dzieci więcej zżera energii niż jedna czy dwie wareczki w miesiącu. eltomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Bardziej bym się martwił kosztami wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Woda, wg moich wyliczeń, całkowicie wynosi 500 litrów na warkę. To jest około 4 PLN u mnie na wsi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 A we wsi obok już niedługo 12... ? Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 8 godzin temu, Kaniutek napisał: Woda, wg moich wyliczeń, całkowicie wynosi 500 litrów na warkę. Tu się zgadzam, mam podobne wyliczenia. 8 godzin temu, Kaniutek napisał: To jest około 4 PLN u mnie na wsi. Razem z kosztami ścieków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 U mnie jedna warka (kotły 50 litrowe) kosztuje ~3 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 2 godziny temu, mkrawc napisał: Razem z kosztami ścieków Tak, woda około 3,5, a ścieki około 4 PLN za kubik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Woda, wg moich wyliczeń, całkowicie wynosi 500 litrów na warkę. To jest około 4 PLN u mnie na wsi.500l wody??? Na jak dużą warke? Ja tak mocno licząc, na 50l warke zużyje max 300l...Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Normalna, zwykłą warka 30l. Ja może zbyt przesadnie myje sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolek86 Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Na moim sprzęcie zrobionym na kegu i grzalkach 2x 1.8kW zużycie energii wychodzi około 7 kWh (zacieranie i gotowanie brzeczki). Średnio warki około 25l. Do tego koszt podgrzania wody do wysladzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi