lowek83 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Mam zamiar popełnić swoje pierwsze mocne piwko i proszę o weryfikację przepisu. Fermentacja w lodówce ~10°C Ile czasu fermentować portera? Edytowane 11 Grudnia 2020 przez lowek83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Nie wiem, czy to kwestia mojego telefonu, ale ta receptura jest w jakości nie do odczytania. 10 stopni to dobra temperatura dla wielu szczepów lagerowych. Fermentacja potrwa tyle, ile sobie drożdże wymyślą Pewnie koło 2-4 tygodni plus lagerowanie. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lowek83 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Nie wiem, czy to kwestia mojego telefonu, ale ta receptura jest w jakości nie do odczytania. 10 stopni to dobra temperatura dla wielu szczepów lagerowych. Fermentacja potrwa tyle, ile sobie drożdże wymyślą Pewnie koło 2-4 tygodni plus lagerowanie.Tapatalk skompresował obraz, już poprawiłem dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Odświeżę kotleta. Pierwszy raz robię Portera Bałtyckiego i jest on w lodówce przez 2 miesiące w temperaturze 11°C, później zlanie na cichą i następne 2 miesiące w temperaturze 5°C. I teraz pytanie, czy po 4 miesiącach będzie tam jeszcze coś żyło, żeby zrobić refermentację? Jeżeli nie to w jakiej formie dodać drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Nikt nic nie podpowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 (edytowane) Powinno się nagazować. Jeśli masz aktywną fermentację tym samym szczepem, możesz dać odrobinę gęstwy, najlepiej zebranej z wysokich krążków. Lepiej nie inny szczep, bo jeśli odfermentowuje głębiej, może się zrobić problem z przegazowaniem, a nawet granaty. Po tych 4 miesiącach i tak powinny być drożdże w wystarczającej (czyli nawet bardzo niewielkiej) ilości, żeby przeprowadzić refermentację. Edytowane 10 Czerwca 2021 przez Łachim Redakcyjny kiwitom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Łachim napisał: Powinno się nagazować. Gęstwy raczej nie będę miał, bo i skąd, a z kolei zebrać ją przy przelewaniu na cichą, czyli po 2 miesiącach i wstawienie jej do lodówki na kolejne 2 miesiące, to wychodzi na to samo jakby zostały w wiadrze. Czyli Ty byś raczej nie dodawał i robił refermentację jak przy innych piwach? Ten czas mnie trochę przeraża, ponoć gęstwy nie powinno się dłużej trzymać w lodówce niż 2 miesiące (to już trochę za długo), a tutaj biedne grzybki całe 4 miechy w wiadrze. Mam nadzieję, że jakieś żywe tam się uchowają. Dziękuję!!! Edytowane 10 Czerwca 2021 przez kiwitom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 (edytowane) Dzisiaj akurat słuchałem któregoś odcinka Brew Strong sprzed jakichś 10 lat i było podobne pytanie (też chodziło o piwo leżakowane 2 miesiące). Odpowiedź była mniej więcej taka, że teoretycznie powinno się nagazować (zdaje się zwłaszcza w przypadku cukrów prostych i wyższej temperatury), ale jednak dobrze dodać trochę drożdży (była nawet mowa o sucharach). Z drugiej strony na forum jest sporo przypadków, że piwo normalnie refermentowało i po dłuższym okresie. Z tego co słyszałem (chyba nawet w tym samym podcaście) do refermentacji typowo jest potrzebne ok. 1 mln komórek na ml, więc bardzo mało. Ja bym nie dodawał drożdży, ale na pewno ktoś bardziej doświadczony to potwierdzi lub podwaźy. Edytowane 10 Czerwca 2021 przez Łachim Poprawka po refleksji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Ja mało i rzadko robię mocne piwa, ale te kilka warek mi się nagazowało samoistnie. Są też specjalne drożdże do nagazowania, np https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/safale-f-2/ Z tego co widzę na rynku dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się