Eprom Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Ja ok 2 tygodnie temu uwarzyłem czeską ipę i zadałem drożdże Gozdawa PAY7 do brzeczki o temp 18 st C, napowietrzyłem przelewając i przez ok 3 dni była na powierzchni gęsta biała piana i i pokrywka była wybrzuszona ale nic nie bulkało, po ok 5 dniach piana opadła i pokrywka też, cały czas temperatura 17-18 st C. Co teraz powinienem zrobić, zlewać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Jaki zasyp, jak zacierane, jakie BLG początkowe, jakie BLG teraz. Na ślepo obstawiałbym przytrzymać do 2 pełnych tygodni, zmierzyć, po pół tygodnia zmierzyć następny raz i w zależności od wyników działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Na przyszłość - jest do tego osobny temat: Skoro piana przez kilka dni była, to fermentacja pewnie zaszła - 17-18° to temperatura fermentacji czy otoczenia? Po co chcesz przelewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eprom Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) Według receptury po 1 tygodniu miałem zlać na cichą, 18 st to była temp fermentacji. Zasyp i chmiel był następujący: słód Pale Ale Strzegom - 5,5 kg słód karmelowy 150 - 0,5 kg chmiel Premiant (CZ) - 50 g chmiel Saaz (Zatecky) (CZ) - 50 g I jeszcze jedno, na drugi dzień po zadaniu drożdzy, poza pianą widziałem jak drobinki chodziły intensywnie w tej brzeczce, jakby ktoś mieszał tym piwem, wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Początkowe blg było 15, teraz zmierzyłem i jest 4 Edytowane 4 Stycznia 2021 przez Eprom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Czyli fermentacja powoli dobiega końca. Zostaw na tydzień, zmierz blg, jeśli dalej nie spadnie, możesz butelkować. Zlewanie na cichą spokojnie możesz pominąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 5 godzin temu, Eprom napisał: Według receptury po 1 tygodniu miałem zlać na cichą Przy 15 BLG to trochę wcześnie. Zlej po dwóch, albo nie zlewaj w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Poza tym co piszą koledzy ja bym jeszcze na koniec lekko podniósł temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eprom Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 2 stopnie wystarczy, czyli tak do 20 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Teraz, Eprom napisał: 2 stopnie wystarczy, czyli tak do 20 ? Wystarczy, ale może być więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 14 godzin temu, Eprom napisał: Ja ok 2 tygodnie temu uwarzyłem czeską ipę A mówi receptura coś o chmieleniu na zimno, skoro to IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eprom Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Według receptury miało być 1 tydzień burzliwa w temp 15-20st i później cicha 2 tygodnie w temp 10-15 st.C Chmielenia na zimno nie miało być Edytowane 5 Stycznia 2021 przez Eprom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Teraz, Eprom napisał: Według receptury miało być 1 tydzień burzliwa w temp 15-20st i później cicha 2 tygodnie w temp 10-15 st.C Chmielenia na zimno nie miało być Ja bardzo lubię Piwoszarnię za filtratory, ale już kiedyś na forum okazała się przykładem sklepu z niespecjalnie wiarygodnymi instrukcjami i recepturami własnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eprom Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zauważyłem że coś z tym piwem chyba nie tak z tyłu na brzegu fermentora coś osiadło, wygląda jakby jakieś resztki słodu, tylko dlaczego na ściance. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Drożdże a nie resztki słodu. Puknij w ściankę to większość opadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eprom Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 A czy to normalne że drożdże przykleiły się do ścianki? We wcześniejszych piwach tego nie miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Normalne. Nie zdarza się za każdym razem, ale nie jest to też rzadkie zjawisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się