Piotr Ba Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Zrobiłem dzisiaj sobie zawody i na przeciwnika mojego Pilsa wziąłem nie byle kogo Pilznera Miłosław - oczywscie mój wyrób nie był faworytem. Moje wnioski - Miłosław - rzeczywiście chmiel był dodany na zimno i to czuć w aromacie i smaku, nagazowanie ciut większe i dzięki temu wyższa piana. Jednakże coś mi nie pasuje w tej nucie chmielowej - po pierwsze ona przykrywa tu wszystko a chmiel jest ziołowo-cytrusowy , nie jestem w stanie określić czy piwo ma jakieś wady np. estry niepożądane bo ten chmiel wszystko kryje. Piwo oczywiście jest bardzo dobre ale jednak ta nuta cytrusowa daje tu dziwny - niezgodny z moim ideałem pilsa aromat. Nuta chmielowa zbyt się narzuca chyba tak to mogę określić Swojskie - dano marynkę i lubelskiego - goryczka taka sama jak u konkurencji sklepowej - ja nie dawałem chmielu na dry hopping i mam profil słodowy - aromat i smak jak podczas śrutowania słodu pilzneńskiego, przez to mój wyrób jest czystszy - myślałem że mam estry kwiatkowe dlatego zrobiłem ten konkurs ale nie ma ich - jest nuta słodowa pilzneńska. W obu piwach nie czuję gotowanych warzy, masła, kukurydzy, rozpuszczalnika, kwiatków. Oba to 12 -stki. Generalnie najlepszy polski pils jaki piłem to Pils z browaru Wiatr w Uniejowie - jest genialnie czysty, goryczkowy, wytrawny. Trochę mi jeszcze szumi w głowie po tym konkursie jest piątek wieczór ale musiałem się przekonać czy mam do czego startować. Z tego co wyczytałem ten styl nie jest chmielony na zimno. Proszę o Państwa przemyślenia czy też robicie sobie takie mini konkursy, Witbier Miłosława przegrał z moim z kretesem - mój jest o niebo lepszy, tam jest jakieś żelazo wyczuwalne ja tego nie mam. PS. jestem przekonany że gdybym nachmielił Tradition i jeszcze dał go na dry hopping to Miłosław byłby w tyle Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Piotr Ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 10 minut temu, Piotr Ba napisał: Proszę o Państwa przemyślenia czy też robicie sobie takie mini konkursy Nie robimy. Suchejroo, Mibor i WojtekGaaD 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Piotr Ba napisał: Proszę o Państwa przemyślenia czy też robicie sobie takie mini konkursy, Konkursem to bym tego nie nazwał, raczej degustacja porównawcza w moim przypadku. Robiłem kilka razy. Traktuję to bardziej jako porównanie mojego piwa do kupnej wersji jakiegoś nowo warzonego przeze mnie stylu. I porównuję na ile udało mi się zrobić piwo o podobnych cechach, bo jeden do jeden to nigdy nie wyjdzie, wiadomo. Nie mam też jakiegoś super dostępu do kraftu i np jak robiłem pierwszego koźlaka to porównywałem do Perła Koźlak, potem czasem do jakichś kraftów też. Jedno piwo to dość słabe porównanie. Ostatnio piłem chwalony przez wielu (wyleżakowany już) Argus Porter to miał barwę jak jakieś marcowe, więc z tymi porównaniami to trzeba też uważać. Jak robisz takie porównania to spróbuj na ślepo, bo tak to zawsze domowe wygra :-) Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Kiedyś porównywałem z piwem od Ediego i zawsze wychodziło że jestem zajebistym piwowarem. Polecam by podnieść sobie ego Suchejroo, darinho, smola i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 17 godzin temu, anteks napisał: Kiedyś porównywałem z piwem od Ediego i zawsze wychodziło że jestem zajebistym piwowarem. Polecam by podnieść sobie ego Robisz lepsze miętowe? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 21 godzin temu, anteks napisał: Kiedyś porównywałem z piwem od Ediego i zawsze wychodziło że jestem zajebistym piwowarem. Polecam by podnieść sobie ego Eeee tam, z prosto z beczki jest ok. szczegolnie w lecie na pomoście ze znajomymi... ? Edi butelkowe jednak rzeczywiście słabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 5 godzin temu, Jancewicz napisał: Eeee tam, z prosto z beczki jest ok. szczegolnie w lecie na pomoście ze znajomymi... ? Edi butelkowe jednak rzeczywiście słabe. Browar Edi znam chyba od 15lat, kiedyś bywałem tam nawet często i wielkokrotnie kupowałem piwo z beczki lane do petów 3 i 5l. Faktycznie kilka tal temu było lepsze. Obecnie prawie wszystkie butelki sa z apteką lub innym zakażeniem , na różnych festiwalach próbowałem lanego i jest ten sam problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 W dniu 8.01.2021 o 21:32, anteks napisał: jestem zajebistym piwowarem Może tak faktycznie jest. Chodzi o to by ułożyć dobrą recepturę i na jej podstawie wykonać dobre piwo - tylko tyle lub aż tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Próba zrobienia czegoś podobnego do Warki Strong dla teściowej.. póki co jest na burzliwej. Zobaczymy co z tego wyjdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się