Lukaß Gallas Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Gdzie te cytrusy, tropiki? Pojawią się? Witam, pytanie do doświadczonych. W skrócie: moja pierwsza warka - AIPA, z zestawu na 10l (słody + chmiele). Po gotowaniu i chmieleniu (w 1 min. 20g Citra i 20g Mosaic, w 40 min. 20g Amarillo, 10g Cascade i 10g Mosaic, w 60 min. 10g Amarillo i 10g Cascade), Blg 18°, 11l. Po 5 dniach burzliwej otworzyłem, by sprawdzić Blg - wyszło 7°, co oznacza - jeszcze dać fermentować. Próbka smaku piwa - goryczka spora ale brak cytrusów, tropików - mocno wytrawne. Powinny być już być wyczuwalne te owocowe aromaty? Pojawią się jeszcze? Jeszcze zbyt młode? Czy coś idzie nie tak? Czekać? Cierpliwości? Dodanie pod koniec cichej Citry coś zmieni? Jak byście działali, mimo wszystko, dalej? Z góry dziękuję za odpowiedzi, podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Do chmielenia na zimno jakaś porcja chmielu w tym zestawie była, bo przy takim chmieleniu to bym się zdziwił jakby aromaty pojawiły się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Sypnij 200-300g chmielu na cichej i będzie dobrze. Musisz zrobić coldcrash przed filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Raczej nie sypnie, bo taki ma zestaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Proponuję poczytać zapiski innych piwowarów z naciskiem na styl AIPA. Na 20l daje nawet i 100g na zimno, zależy jaki chmiel mam. Także jeśli chcesz fajne tropiki to daj chociaż 40-50g np Citry, Mosaic na zimno i poczujesz tropiki Niestety samo gotowanie nie wnosi tak dużo aromatów, chyba że masz specjalne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Nawet bym powiedział, że 100g na zimno do AIPA to na 10l - można dać więcej, chociaż potem korzyść z dodatkowych gramów maleje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaß Gallas Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Hej, dzięki za tymczasowe podpowiedzi. W zestawie było sporo mniej chmieli, (w sumie tylko 60g., resztę dorzuciłem). Mam zapasy Citry, Amarillo więc je wsypię na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rif-Raf Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 6 hours ago, Lukaß Gallas said: Po 5 dniach burzliwej otworzyłem, by sprawdzić Blg - wyszło 7°, co oznacza - jeszcze dać fermentować. Nie wiem czy w instrukcji miałeś napisane do ilu Blg ma zejść, ale żeby być pewnym że fermentacja się skończyła sprawdź Blg w odstępie 2-3 dni (spotkałem się z instrukcjami gdzie nie jest to napisane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 4 godziny temu, INTseed napisał: Sypnij 200-300g chmielu na cichej i będzie dobrze. Musisz zrobić coldcrash przed filtracją. 200g na 10 litrów 0.0? Generalnie jak chłop ma wirówkę to okej majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 w 1 min. 20g Citra i 20g Mosaic, w 40 min. 20g Amarillo, 10g Cascade i 10g Mosaic, w 60 min. 10g Amarillo i 10g CascadeA nie pomyliłeś kolejności chmielenia? Zwykle czasem określa się jak długo chmiel jest gotowany a nie w której minucie gotowania się go wrzuca. Ten schemat gotowania wygląda dość dziwnie, zwykle w APA/AIPA więcej chmielu idzie na aromat niż na goryczkę, a tu masz 40g gotowane przez 60 minut co już da wyraźną goryczkę, a tylko 20g wrzucone na koniec gotowania. Chociaż tak czy inaczej te ilości są niewielkie jak na AIPA jak już koledzy zauważyli.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 1 godzinę temu, mkrawc napisał: A nie pomyliłeś kolejności chmielenia? Zwykle czasem określa się jak długo chmiel jest gotowany a nie w której minucie gotowania się go wrzuca. Ten schemat gotowania wygląda dość dziwnie, zwykle w APA/AIPA więcej chmielu idzie na aromat niż na goryczkę, a tu masz 40g gotowane przez 60 minut co już da wyraźną goryczkę, a tylko 20g wrzucone na koniec gotowania. Chociaż tak czy inaczej te ilości są niewielkie jak na AIPA jak już koledzy zauważyli. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Łącznie 100g, a to jest warka 10l, więc chyba wcale nie tak mało. Natomiast zgodzę się, że chmielenie raczej miało być na odwrót - wygląda, że dość podręcznikowo zaplanowane były dawki na goryczkę, smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Łącznie 100g, a to jest warka 10l, więc chyba wcale nie tak mało.Racja, umknęło mi że to 10l. To tym bardziej 40g na goryczkę nie ma sensu, ale na aromat jak najbardziejWysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaß Gallas Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Odnośnie chmielenia, wycinek z ,,instrukcji,,: Chmielenie przez 70 min: - w pierwszej minucie gotowania - 20g chmielu Citra - w 40-tej minucie - po 10g chmielu Amarillo i Cascde - w 60-tej minucie - po 10g chmielu Amarillo i Cascde lub dodajemy chmiel na cichą fermentację jednak nie dłużej niż 2-3 dni. Jako nowicjusz, trzymałem się ściągi - jeśli chodzi o zadawanie chmielu. Ale z ilościowo poszedłem dalej..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Z ciekawości, z jakiego sklepu ta instrukcja? Już z tego, co w niej zawarte, wychodzi 75 IBU, czyli wartość w miarę ok jak na ten baling, ale na aromat nie ma prawie nic. Ty natomiast dodałeś więcej chmielu na goryczkę i może smak - wychodzi mi ponad 150 IBU Natomiast na aromat dalej miałeś ledwo 20g, i to jeszcze nie na sam koniec, więc ciężko tu jakiejś bomby aromatycznej oczekiwać. Chłodzisz chłodnicą, czy w wannie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaß Gallas Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Chłodziłem gar w śniegu, produkty z Homebeer. Dzięki za podpowiedzi, następnym razem będę uważniejszy i ,,mądrzejszy,, Na zimno w takim razie dorzucę aromatycznych chmieli - na poprawę sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 No to do kompletu wolne chłodzenie zwiększyło poziom goryczki, a zmniejszyło aromatu. W przypadku braku chłodnicy warto wziąć poprawkę, że alfakwasy izomeryzują się powyżej 80°C, także po zakończeniu gotowania, tak na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się