punix Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Godzinę temu, Szagi napisał: Tak wracając do tematu z pominięciem Kveików to można też spróbować Saison np - ja się przymierzam. Lodówkę mam zajętą piwem na US-05 więc w mieszkaniu planuję Saisona na drożdżach Lallemand Belle Saison Belgian Style Ale. Zakres mają 15 do 35 stopni! Co prawda tych lallemandowych nie używałem, ale większość drożdży do saisona wymaga przyzwoitej kontroli temperatury - start blisko dolnych widełek i stopniowe podnoszenie temperatury. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 No to nie fajnie bo miałem nadzieje że wystarczy je wstawić do 20-22 i będzie ok. Ale w takim razie to poczekają sobie na lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 4 minuty temu, punix napisał: Co prawda tych lallemandowych nie używałem, ale większość drożdży do saisona wymaga przyzwoitej kontroli temperatury - start blisko dolnych widełek i stopniowe podnoszenie temperatury. Skoro mają taki zakres, to może mają coś wspólnego z kveikami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 25 minut temu, x1d napisał: Skoro mają taki zakres, to może mają coś wspólnego z kveikami? Kolega tak serio? x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 25 minut temu, x1d napisał: Skoro mają taki zakres, to może mają coś wspólnego z kveikami? To chyba dalej ten sam szczep: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 42 minuty temu, Szagi napisał: No to nie fajnie bo miałem nadzieje że wystarczy je wstawić do 20-22 i będzie ok. Jak masz możliwość schłodzić brzeczkę do ~16-18C to moim zdaniem możesz spróbować. Kiedyś wystartowałem BE-134 w około 18C, wstawiłem do pokojowej ale uciekła mi temperatura i w porywach na wiadrze zmierzyłem nawet 27C. Piwo o dziwo wyszło ciekawe. Oczywiście aromatyczne ale na pewno nie męczące wyższymi alkoholami czy nadmiarem estrów. Dla porównania w drugim wiadrze pracowały BE-256 i tam niestety duuuużo gorzej (silne estry, mocno alkoholowy profil). Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Jest taka opcja by wystartować w 15 i zwiększać aż do 22 u mnie, ale to z użyciem lodówki, która jest teraz zajęta. Miałem nadzieje że uda się mieć jakąś "bezobsługową" alternatywę z tego Saisona. Pewnie w takim razie pokombinuje coś z Kveikami w tzw "międzyczasie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 25 minut temu, punix napisał: To chyba dalej ten sam szczep: Zupełnie ten sam nie bo ma inną rozpiętość temperaturową. PS: ogólnie brakuje bardzo wielu nowych drożdży od Lallemand'a na tym forum ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 19 minut temu, Szagi napisał: Zupełnie ten sam nie bo ma inną rozpiętość temperaturową. PS: ogólnie brakuje bardzo wielu nowych drożdży od Lallemand'a na tym forum ;/ US-05 też mają obecnie inne zalecane przez producenta temperatury niż kilka lat temu. Lallemand ostatnio zwiększył liczbę dostępnych szczepów, ewentualnie zwiększyła się liczba szczepów dostępnych w Polsce A tematy o drożdżach - cóż, ktoś musi ich użyć i stworzyć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 26 minut temu, Szagi napisał: Jest taka opcja by wystartować w 15 i zwiększać aż do 22 u mnie, ale to z użyciem lodówki, która jest teraz zajęta. Miałem nadzieje że uda się mieć jakąś "bezobsługową" alternatywę z tego Saisona. Miałem na myśli tylko zadanie drożdży do odpowiednio niskiej temp. brzeczki, a potem zostawiasz w pokojowej i niech działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 W dniu 28.01.2021 o 19:24, Piwny Misio napisał: Cześć i czołem. Co mogę fermentować z powodzeniem w temperaturze pomieszczenia 20 stopni. Czy to nie za wysoko dla górnej fermentacji? Pozdrawiam! Ja fermentuje w granicy 19-22 stopnie na 3 szczepach: WLP090 San Diego Super, Wyeast 1450 Dennys Favorite 50 i HotHead Ale OYL-057 (kwejkowe i lubią wysoką temperaturę) Piwka wychodzą niezłe i dla mnie wystarczają. Jak chcę czysty profil to walę sucharki S04 lub US05 i do piwnicy (zima/wiosna) na 16 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się