bogdan62 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Czy taki szok dla drożdży występuje tylko w wodzie z cukrem? - wiele osób rozsypuje drożdże bezpośrednio na brzeczke i chwali sobie tą metodę i jakość fermentacji (ja nie popieram). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Jak wytłumaczyli kopyr i coder pewnie ta metoda też powoduje zabijanie drożdży. Przypuszczam, że producenci drożdży przewidzieli takie błędy i w saszetce jest tych drożdży strasznie dużo i część przeżyje takie traktowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Producenci (a przynajmniej Fermentis) na opakowaniu piszą "sprinkle into wort", czyli okoliczność rozsypywania na brzeczkę jest jak najbardziej przewidziana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) Producenci (a przynajmniej Fermentis) na opakowaniu piszą "sprinkle into wort", czyli okoliczność rozsypywania na brzeczkę jest jak najbardziej przewidziana. Tak, i pewne straty z tego powodu też są przewidziane; zapewne stwierdzili że to jest sposób bardziej idiotoodporny i będą mieli mniej reklamacji. W instrukcjach dla browarów rzemieślniczych już jest zalecenie rehydratacji. Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Producenci (a przynajmniej Fermentis) na opakowaniu piszą "sprinkle into wort"' date=' czyli okoliczność rozsypywania na brzeczkę jest jak najbardziej przewidziana.[/quote']Tak, i pewne straty z tego powodu też są przewidziane; zapewne stwierdzili że to jest sposób bardziej idiotoodporny i będą mieli mniej reklamacji. W instrukcjach dla browarów rzemieślniczych już jest zalecenie rehydratacji. Wiecie, jak wiele rzeczy w piwowarstwie domowym to nie jest kwestia zero-jedynkowa. Po prostu zaleca się rehydratację w wodzie. Jak taki drożdż dostanie do środka wodę z cukrem, to sobie jakoś poradzi, przeszczęśliwy może nie będzie, ale żyć trzeba. Ponieważ jednak chcemy, żeby drożdżaki dobrze się u nas czuły, więc należy im minimalizować niepotrzebne stresy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Piwo nastawione.Przy przenoszeniu fermentatora wciągnęło mi trochę z rurki spirytusu około pół łyżeczki,czy to źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zapomniałem. BLG było 10 przy 22 stopniach C.Czy wszystko dobrze.Drożdże dałem przy 23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 jeśli kolega pisze wyrażnie że w kranówce ma twardą i kamieniogenną to nie wpuszczajcie go w kanał wysokowęglanowy!! Na pierwsze brewkitowe piwo aż tak się spinać? Bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 kiedy zacznie fermentować to znaczy na razie nic nie widać temperatura 21 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 kiedy zacznie fermentować to znaczy na razie nic nie widać temperatura 21 stopni Spokojnie, rano już na pewno będzie fermentować, po 3h od zadania drożdży nie ma co liczyć na porządną fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Rzeczywiście rano już nieżle fermentowało pojawiła się spora piana. Mam tylko problem z rurką fermentacyjną wieko jest elastyczne i jakiekolwiek poruszenie nim wywołuje podciśnienie wewnątrz i wylewanie spirytusu. Sprawdzałem dzisiaj swój młynek do mąki Pico o regulowanej grubości mielenia i jestem w stanie uzyskać potrzebną nim słód o wymaganej grubości. Pytanie czy do refermentacj mogę dodać zwykłej glukozy czy musi to być jakaś specjalna.A gdybym chciał bez cukru i glukozy toi co jeszcze można zrobić ,kiedyś bowiem robiono piwo bez cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Jeszcze ni gazowałem, ale trochę czytałem. Dodaj zwykłej, ja mam taką od coopersa, ale myślę że nawet dekstroza dla sportowców by mogła być . A można zagazować kegu z tego co czytałem na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Pytanie czy do refermentacj mogę dodać zwykłej glukozy czy musi to być jakaś specjalna.A gdybym chciał bez cukru i glukozy toi co jeszcze można zrobić ,kiedyś bowiem robiono piwo bez cukru. Do refermentacji możesz użyć glukozy (zwykłej), cukru (buraczanego) czy suchego ekstraktu słodowego. Na początek proponuję dodać co masz (np cukier), tu chodzi bardziej o CO2 a nie smak Wg Reinheitsgebot w piwie może być woda, słód i chmiel, a więc do refermentacji możesz użyć części brzeczki odjętej przed dodaniem drożdży. To a propos alternatyw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Najzwyklejsza glukoza, dostępna w każdej aptece. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 dostępna w każdym markecie na regale z cukrem brązowym, słodzikami itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Chłopaki, ja widzę, że zadania domowego nie odrobiliście. Tutaj macie wszystko o brew-kicie. Potem bierzcie się za resztę materiałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Pytanie: czy do zacierania może być garnek stalowy (stal szlachetna). Moja pierwsza warka jest ciągle w temp. 23 stopni w procesie fermentacji burzliwej więc może to potrwać krócej niż normalnie powinno być. Stoi od środy 17:00 czy jutro nie sprawdzić BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Cześć Pytanie: czy do zacierania może być garnek stalowy (stal szlachetna). tak Stoi od środy 17:00 czy jutro nie sprawdzić BLG. tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Na podstawie screenów publikowanych na forum, sporządziłem dziennik piwowara, który umieściłem na wrzucie. http://w962.wrzuta.pl/plik/8Ea8UInk2Yz/dziennik_piwowara hasło: homebrewery Nie wiem czemu NIS wyrzuca mi, że ta witryna nie jest bezpieczna . Dla tych co boją się z niej pobrać podeślę na PW. Polecam korzystanie z dziennika, gdyż po kilku tygodniach i warkach niektóre dane i fakty ulecą z pamięci (szczególnie początkującego piwowara, takiego jak ja ). Gratuluję początków piwowarstwa z Lagerem, moja pierwsza warka to też Lager ale na glukozie Coopersa zamiast cukru. Wczoraj był testowany w drugim tygodniu leżakowania i muszę przyznać, że tak jak piszą Koledzy, z każdym tygodniem jest lepszy Obecnie na burzliwej Pilsner Coopersa, jako ostatnia lekcja z pracy w browarze. Lekcje obejmowały; - dezynfekcję sprzętu - organizację miejsca pracy - przygotowanie i zadanie drożdży - obserwację fermentacji - pomiar końcowego °Blg - przygotowanie refermentacji - przygotowanie butelek - proces butelkowania - degustację :] Obecnie trwają intensywne przygotowania do zacierania. Mam już gar zacierny z KEG'a i chłodnicę, której posiadanie polecam każdemu. Trwają prace nad mieszadłem i szykuję się do zakupu taboretu gazowego. Problem z butelkami i skrzynkami mam rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 @Shooter dzięki za plik. Przy drożdżach wychwyciłem literówkę jest dehydracja a powinno być rehydratacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 @Shooter dzięki za plik. Przy drożdżach wychwyciłem literówkę jest dehydracja a powinno być rehydratacja Dzięki za info Proszę wszystkich o uwagi i sugestie co by można jeszcze dodać, lub zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) Cześć Pytanie: czy do zacierania może być garnek stalowy (stal szlachetna). tak Stoi od środy 17:00 czy jutro nie sprawdzić BLG. tak Zamiast dzisiaj to blg sprawdziłem wczoraj i było 3 blg. wypiłem próbkę była nagazowana czy dzisiaj już butelkować po dodaniu glukozy. W rurce fermentacyjnej od wczoraj nie widać bąblowania. Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez Browman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Cześć. Cierpliwości Poczekaj dwa dni zmierz ponownie blg, jeśli ustabilizuje się, możesz zlewać na cichą , albo w butelki (w zależności od mętności warki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 co do mocno nagazowanych a nie strzelających to zależy od butelek- muszą mieć grube szkło. No i nie przekraczaj 10g na litr Bez sensu. Co z tego' date=' że mu butelka nie strzeli, jak mu całe piwo wypłynie w postaci piany. Nawet jak je złapie do kufla, to gazu już w nim nie będzie w ogóle. 150g glukozy/20L na początek jest akurat, czyli ok. 3-4g na butelkę.[/quote'] Kolega chciał mocno gazowane, więc podałem skrajną nieprzekraczalną ilość. Nie wiem dlaczego bez sensu, różnica między 3-4 (tu konkretnie 3,75g) a 5g nie jest jakoś ekstremalnie wielka. Moje piwa przy 10g/litr nie uciekają, acz osobiście wolę mniej gazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Chciałem się upewnić co do jakości mielenia w moim młynku Pico http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CB0QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.niro-bio.pl%2F&rct=j&q=niro&ei=kzlqTPnSOMKYOKjntOUB&usg=AFQjCNGgU_2nznC3Q2B3PJD_M6iT0OezMw&cad=rja Czy mógłby ktoś ocenić,mógłbym wysłać próbkę listownie ześrutowanego słodu. Ostatnio zamawiałem zestaw ześrutowany Amber Beer i na moje oko to mój młynek lepiej sobie z tym radzi po porównaniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się