Reku Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Cześć, chciałbym zakupić lodówkę na fermentor i sprawa wygląda tak, że najlepsze na nią miejsce jest na suszarce do prania. Suszenie prania jest zazwyczaj raz w tygodniu. Pytanie jest takie czy gdybym włożył piwo do niej to wibracje, które by wypadały na 6 dzień fermentacji i opcjonalnie potem na jakiś dzień cichej by mogły wpłynąć negatywnie na piwo? Suszarka jest raczej nowa, więc też wibracje nie są jakieś potężne, piwo się nie napowietrza, no ale jednak całe wibruje. Jak trzeba będzie to mogę przesłać filmik. Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Z fermentorem nic nie będzie jeśli nie będziesz od razu po wirowaniu butelkował.Nie wiem jak z lodówką. ksiegarz5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Rozważ częściowa zabudowę suszarki, tak żeby powstała nad nią półka, na której postawisz lodówkę.Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Można też pomyśleć o jakiejś macie antywibracyjnej. Inna rzecz, że przy docisku kilkudziesięciu kg te wibracje mogą być pomijalne. Co do wibracji, to myślę, że mogą ewentualnie zaburzyć ilość CO2 pozostającego w piwie, co trzeba by rozważyć przy wyliczeniach surowca do refermentacji, chociaż wyliczyć tego nie sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 4 godziny temu, mrmrooz napisał: Rozważ częściowa zabudowę suszarki, tak żeby powstała nad nią półka, na której postawisz lodówkę. Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka To chyba niezła opcja, bo suszarka też może nie lubić nacisku, a lodówka może pod wpływam wibracji się przesuwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi