Kazimierz Badura Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Witam, Robię swojego pierwszego lagera i wszystko było w porządku do momentu, gdy temperatura fermentacji podskoczyła mi do ok 15 -18 stopni (lodówka się zepsuła). Piwo przez 11 dni fermentowało w temperaturze ok. 7 C i z 13 zeszło do 4.4 Blg, a więc pewnie bedzie musiało postać jeszcze z 2 - 3 dni. Czy podwyższona temperatura w końcowej fazie fermentacji będzie miała wymierne skutki w smaku? Mam możliwość przeniesienia piwa do pomieszczenia w którym panuje tem. 3C, ale to chyba zbyt nisko dla drożdży W34/70? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Powinno być wszystko dobrze. Czasem zaleca się tzw. przerwę diacetylową, poczytaj - ogólnie polega na podniesieniu na ostatnie dni temperatury o kilka stopni, żeby jeszcze pobudzić drożdże do przerobienia pozostałości. Uwzględnij tylko wzrost temperatury przy refermentacji. A temperatura 3 stopni jest akurat do lagerowania, ale przeniesienie to może być za duży szok dla drożdży, lepiej chłodzić powoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Wszelkie tego typu skoki temperatur bardzo źle wpływają na drożdże, jak będziesz miał farta i drożdże przejadły już prawie wszystko, to może nic wielkiego się nie stanie. Sprawdź BLG przez kolejne 3 dni, jak nie spada to może być OK, w innym przypadku będzie to miało wpływ na smak. Obniżenie do 3°C też teraz nie polecam, bo to też skok temperatury, tyle że w odwrotnym kierunku, w najlepszym razie uśpisz drożdże, ale tego co już się stało nie odkręcisz. Możesz ewentualnie próbować zejść z temperaturą w dół przy pomocy zamrożonych butelek, ale powoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Przez przypadek zrobiłeś przerwę diacetylową, co jest normalną praktyką w dolnej fermentacji, nawet można ją robić wcześniej, kiedy kończy się burzliwa. Proponuję teraz schłodzić powoli, zlać znad drożdży jeżeli blg się nie zmienia i lagerować w 3 st, czyli niemal idealnej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz Badura Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Blg od wczoraj spadło z 4.4 do 4.14, czyli fermentacja trwa i do tego pojawiło się więcej piany. No i zaczęło dziwnie pachnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Spokojnie, drożdże sprzątają. Piana pojawia się, bo po tak szybkim ogrzania ulatuje CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 To jeśli jeszcze trwa to zostaw parę dni w tej temperaturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się