malpitrzon Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Witam piwoszy! Zrobiłem Pilsa 12. Rozdzieliłem to na 2 części (każda 22 litry). Pierwszą nachmieliłem Lubelskim 100g. Drugą nachmieliłem Mosaic'iem 130g (zbiór 2019). Lubelski odfermentował w 15 dni do 2,3~2,5 więc przelałem na cichą. W tym samym momencie Mosaic pokazywał 6,6. Z czego to może wynikać? Wszystko było identycznie. Jedyna różnica to chmiel i lodówki ale lodówki były ustawione podobnie na około 11°C. Po tych piętnastu dniach zacząłem bujać fermentorem kilka razy dziennie i podniosłem temp. do około 14°C. Dzisiaj (czyli 20 dni od startu) refraktometr pokazuje 6,8~7,0 czyli po korekcie 3,4~3,7. Drożdże to Saflager W34/70 po półtora opakowania na fermentor. Czy chmiel może tak wpływać na fermentację? Czy dać następnym razem 2 opakowania drożdzy na jeden fermentor? Czy nie da to aromatów drożdżowych w gotowym piwie? No i czy to w ogóle pomoże w szybszej fermentacji? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 1,5 paczki sucharów do lagera na 22l to mało. W tym zdecydowanie bym widział problem, a nie w chmielu. Jedne ruszyły żwawiej, drugie gorzej, bo może jedna paczka była świeższa albo zadziałał jakiś czynnik losowy, ale i tak powinno być dużo więcej drożdży. Sprawdź w kalkulatorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Na opakowaniu jest napisane "DOSAGE: 11.5 g in 10 to 15 litres." Więc na 22 litry maksymalnie 25.3 g czyli 2.2 opakowania. Ulotka Fermentis mówi "Zwiększyć dawkę przy zadawaniu poniżej 12°C (53°F), aż do 200 - 300 g/hl w temp. 9°C (48°F)". Więc na 22 litry 66 g czyli 5.74 opakowania. Ta sama ulotka mówi "Żywotnych komórek w opakowaniu: > 6 * 10^9 / gr" czyli w opakowaniu mamy 6 * 10^9 * 11.5 = 69 mld. Wrzuciłem to do kalkulatora i wyszło prawie 6 opakowań. Na prawdę mam dać 6 opakowań? Jakoś słabo to widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Ilość żywych komórek w opakowaniu to minimum, jaką producent gwarantuje pod koniec terminu ważności pod warunkiem poprawnego przechowywania. 1,5 paczki to rzeczywiście nieco mało, 2-3 paczki to bardziej optymalna ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Prawdopodobnie było jak pisze @Łachim, oba były na granicy i jednym się udało, może było minimalnie cieplej lub więcej drożdży, lub więcej osadów. Przy większych ilościach lub mocach piwa najbezpieczniej dawać gęstwę, którą wcześniej wyhodujesz sobie w mniejszej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) Jeszcze dochodzi kwestia, czy je po prostu wrzuciłeś, czy uwodniłeś. Abstrahując już od kwestii jakościowych, przy lagerach drożdże płynne i dobry starter robią się w niektórych przypadkach bardziej ekonomiczne, ale optimum to dobra gęstwa. Edytowane 13 Lutego 2021 przez Łachim Poprawka po refleksji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 2 godziny temu, x1d napisał: najbezpieczniej dawać gęstwę, którą wcześniej wyhodujesz sobie w mniejszej warce. Kiedyś użyłem gęstwy ale aktualnie żadko robię piwko a przechowywanie jej przez powiedzmy rok, nawet przepłukanej, jest chyba ryzykowne? Godzinę temu, Łachim napisał: Jeszcze dochodzi kwestia, czy je po prostu wrzuciłeś, czy uwodniłeś. Zawsze uwadniam w przegotowanej ostudzonej wodzie (temp. pokojowa, na pewno poniżej 30°C). Sześć opakowań drożdży to stówka - trochę drogo. Mam kolbę Erlenmeyera 2L, mieszadło magnetyczne i 0,7 kg glukozy (z terminem ważności 02.2020 :D). Da radę wychodować na tym gęstwę na 44 litry używając jednego opakowania 11.5 g? Jeśli tak to ile dać wody, ile glukozy i ile czasu trzymać to na mieszadle? No i czy w czasie mieszania trzymać to w temp. pokojowej czy wrzucić do lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Ja bym zrobił 10l lekkiego piwa, nawet z ekstraktów, zamiast takiego startera. Niewiele więcej roboty, a masz wartość dodaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 2 godziny temu, malpitrzon napisał: Kiedyś użyłem gęstwy ale aktualnie żadko robię piwko a przechowywanie jej przez powiedzmy rok, nawet przepłukanej, jest chyba ryzykowne? Zawsze uwadniam w przegotowanej ostudzonej wodzie (temp. pokojowa, na pewno poniżej 30°C). Sześć opakowań drożdży to stówka - trochę drogo. Mam kolbę Erlenmeyera 2L, mieszadło magnetyczne i 0,7 kg glukozy (z terminem ważności 02.2020 :D). Da radę wychodować na tym gęstwę na 44 litry używając jednego opakowania 11.5 g? Jeśli tak to ile dać wody, ile glukozy i ile czasu trzymać to na mieszadle? No i czy w czasie mieszania trzymać to w temp. pokojowej czy wrzucić do lodówki? 1. Gęstwę najlepiej przechowywać do tygodnia, powiedzmy przez kilka tygodni można jej użyć, po roku do moooże czasem bretty, ale nie gęstwa lagerowa. 2. Startera nie robi się na glukozie, tylko na brzeczce, zwykle z ekstraktów. Raczej nie zaleca się też starterów z sucharów. @x1d ma rację co do mniejszej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Teraz już wiem że paczka tych sucharów to warka maks. 15 litrowa o ekstrakcie do 12 BLG. Z drugiej strony startera nie robi się z sucharów, a z trzeciej strony czasem zdarzy się tak że przefermentuje więcej jak 15 litrów bez wad ale to się tylko zdarzy. Poza tym mimo że to wiem popełniłem ten sam błąd co Ty - 1 paczka na 20 litrów 12stki - nie wiem co z tego wyjdzie ale piwo i tak butelkuję. Pierwszą warkę zrobić z 3 kg słodu czyli 15 litrów, a do kolejnej to masz gęstwę więc nawet 5 kg słodu i 25 litrów można. Tak to u mnie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się