zasada Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 W książce New Brewing Lager Beer Gregory J. Noonana znajduje się receptura na lagera wiedeńskiego. Patrzcie poniżej i w załączniku. Cytat Parametry: OG 13 °Plato (SG 1052) | FG 3.5 °Plato (SG 1013) 4.8% ABV | Color 11 °SRM | 26 IBU | Hard water (see table 19), treat 7.75 gallons Zasyp: 4.5 lb. two-row lager malt | ~2 kg pilzneńskiego 3 lb. Munich malt | ~1,4 kg monachijskiego .25 lb. CaraPils malt | ~100 g carapilsa .5 lb. caramel-30 °L malt | ~200 g karmelowego ok. 80 EBC .25 lb. crystal-50 malt | ~100 g karmelowego ok. 130 EBC Zacieranie: Doughing-in: 8 quarts ~ 7,6 l Mashing-in: 4 quarts ~3,8 l Strike temperature: 150°F (65°C) Temperature maintenance: 1.5 quarts ~1,4 l Sparging: 4.25 gallons ~16 l Chmielenie: 1.25 HBU Hallertau/Perle at start of boil | 42GPH ~5g chmielu 8,4%AA (Marynka 2020) albo ~9,5 g chmielu 4,4%AA (Sybilla 2020) 6.0 HBU Hallertau/Perle for 45 minutes | 168GPH ~20g chmielu 8,4%AA (Marynka 2020) albo ~38 g chmielu 4,4%AA (Sybilla 2020) 3.0 HBU Hallertau/Perle for 15 minutes | 84GPH ~10g chmielu 8,4%AA (Marynka 2020) albo ~19 g chmielu 4,4%AA (Sybilla 2020) Drożdże i fermentacja: Aromatic lager yeast, 10-12.106 cells/mL, 50-55°F (10–13°C) Inne: This recipe can be brewed from 100% Vienna malt (8.25 Ib.) for a drier flavor. | Dla bardziej wytrawnego charakteru można użyć tylko słodu wiedeńskiego (3,75 kg) Add 1/2 oz. of Hallertau/Perle at strike for a hoppier aroma. | na wyłączenie palnika można dodać ~15 g szlachetnego chmielu aromatycznego (albo coś takiego) A pytanie jakie mam związane jest z HBU. Jeśli wezmę chmiel o 8,4%AA: 1,25 HBU dzielę przez 8,4%AA i otrzymuję ~0,15 uncji czyli ~4,25 g chmielu. 6,0 HBU dzielę przez 8,4%AA i otrzymuję ~0,70 uncji czyli ~19,8 g chmielu 3,0 HBU dzielę przez 8,4%AA i otrzymuję ~0,36 uncji czyli ~10,2 g chmielu Dobrze liczę, czy zgubiłem się w przeliczeniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 14 minut temu, zasada napisał: Dobrze liczę, czy zgubiłem się w przeliczeniach? Na mój rozum dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Wygląda w porządku. Wrzucając szybko w program wychodzi 23IBU, pewnie kwestia metody obliczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) @x1d @punix dziękuję Nigdy nie przeliczałem HBU/AAC na gramy stad niepewność. Podane chmielenie jak najbardziej wchodzi w widełki i tylko kolor przy wersji 100% wiedeńskiego poniżej wychodzi. edit: w pierwszym poście uzupełniłem jednostki/ przeliczenia Edytowane 24 Marca 2021 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się